KAS YRA POMIDORŲ MARAS

Pomidorų maras, kitaip žinomas kaip fitoftorozė, yra grybinės kilmės susirgimas. Jis dažniausiai atsiranda rudenį, kai oro temperatūra nukrenta, o dienos tampa lietingos. Vėsus ir drėgnas oras — tai puikios sąlygos pomidorų marui plisti. Kadangi šiais metais rugpjūtis buvo vėsus, su pomidorų maru teko susidurti gerokai anksčiau.

Pomidorų maras yra grybinės kilmės susirgimas, kuris plinta grybų sporomis. Jų aplinkoje rastume bet kuriuo metu, tad nereikia ieškoti ypatingų užkrato šaltinių.

Vis dėlto maras dažnu atveju pirmiausiai apninka bulvių krūmus. Jei auginate bulves ir pastebėjote, kad staiga nurudavo bulvienojai, galite ruoštis morališkai, kad susirgimas netrukus pasieks ir pomidorus. O plinta ši liga itin greitai — mano ‘Black Cherry’ pomidorus pasiglemžė vos per dvi dienas.


KAIP ATPAŽINTI POMIDORŲ MARĄ

Pomidorų maro ženklai:

  • Ant lapų atsiranda pilkai rudų dėmių, lapai atrodo nudžiūvę, susisukę;
  • Paruduoja gyslos;
  • Paruduoja / pajuoduoja stiebo dalys;
  • Atsiranda kietų rudai pilkų dalių ant vaisių, taip pat ir ant neprinokusių.


Pirmiausia galite pastebėti požymius ant lapų, o kai jau pilkėja stiebai ir vaisiai — maras jau nemenkai įsisuko į jūsų daržą.

Pomidorų maras yra labai rimta liga. Jei lygintume su rudąja dėmėtlige, ji kenkia krūmui, bet vaisiai vis tiek auga (apie šią ligą pasakojau jau anksčiau). Įsimetus pomidorų marui, kyla didelė rizika netekti viso pomidorų derliaus, nes pažeidžiami ir vaisiai.

Kaip kovoti su šia liga

Kovą su pomidorų marų išskaidžiau į tris etapus:

1 etapas — prevencija;

2 etapas — kai yra pirmųjų maro ženklų;

3 etapas — kai maras įsisiautėjo.

Pomidorų maras

PREVENCIJA

Pomidorų maras nėra labai lengvai gydoma liga, todėl verta skirti dėmesio prevencijai. Ką galite tuo klausimu padaryti?

Rinkitės atsparesnes grybinėms ligoms pomidorų veisles. Rinkdamiesi veisles, atsižvelkite ne tik į skonį, grožį, derlingumą, bet ir į atsparumą ligoms. Šiemet mane itin pradžiugino veislė ‘Paberžės raudonieji’ — jų neužpuolė net į šiltnamį įsimetusi dėmėtligė, o derliaus buvo labai daug.

Kai sodinate pomidorų daigus, sodinkite juos palikdami didesnius tarpus — oras galės laisviau cirkuliuoti šiltnamyje pomidorams paaugus. Kai drėgmė šiltnamyje užsistovi, sukuriamos palankesnės sąlygos grybinės kilmės ligoms plisti.

Kitas labai svarbus momentas yra šiltnamio vėdinimas. Tam rekomenduoju įsirengti automatiškai atsidarančius langelius — sukontroliuoti šiltnamio klimatą bus daug lengviau. Kad oras cirkuliuotų, vasarą taip pat palikite atidarytas šiltnamio duris.

Periodiškai šalinkite pomidorų lapus. Kodėl tai reikėtų daryti ir kaip, papasakojau šiame video.

Profilaktiškai purkškite pomidorų krūmus. Galite rinktis apsaugančius nuo ligų ir stiprinančius mišinius su cinku ir boru arba su kaliu ir jodu. Galite įsigyti tokių sodo prekių parduotuvėse arba pasigaminti patys — prieš kurį laiką kaip tik dalinausi, kaip pasigaminti tokį mišinį.

Pomidorų maras

JEI PASIRODĖ PIRMIEJI MARO ŽENKLAI

Jei pastebėjote menkiausius maro ženklus, nedelskite ir imkitės priemonių:

  • Išskinkite pažeistus lapus. Darykite tai atsargiai, šiaip sau nekilnokite, po vieną nenešiokite — stenkitės, kad ligos sporos nepasklistų dar labiau.
  • Išskinkite pomidorų vaisius. Sudėkite juos į dėžutes, išneškite iš užkrato vietos ir pasidėkite namuose, kad jie toliau prinoktų dėžutėje.
  • Norėdami išsaugoti būsimą derlių, šiltnamyje likusius kerus išpurkškite fungicidais. Tai vienintelis kelias norint pristabdyti ligą.


KAI MARAS ĮSISIAUTĖJO

Ligai pažengus — o tai įvyksta žaibiškai greitai — deja, nieko padaryti nebėra įmanoma, išgelbėti pomidorų nepavyksta. Jei matote ne tik pažeistus lapus, bet ir nemažai pažeistų stiebų ir vaisių:

  • Nurinkite pomidorų vaisius ir sudėkite į dėžutes nokinimui namuose.
  • Pašalinkite visus pomidorų kerus.
  • Augalų liekanų nemeskite į komposto dėžę — rizikuotumėte ligą pernešti ir kitais metais.
  • Nepalikite pliko dirvožemio: užsėkite garstyčiomis ar kitais sideratais, kurie pagerins dirvožemio būklę ir paruoš jį naujam sezonui — apie sideratus daugiau rasite čia.
  • Prieš žiemą nepamirškite šiltnamio kruopščiai išvalyti. Nepalikite jame virvelių ar kitų objektų, kurie galėtų išlaikyti ligą šiltnamyje.


Na o kitais metais jau imkitės prevencijos iš naujo: didesni atstumai tarp daigų, sveikas dirvožemis, geras vėdinimas ir atsparios veislės. Telieka palinkėti ir gerų orų.

---

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)