Idėjų geriausia semtis iš profesionalų, tokias problemas gvildenančių jau daugelį metų, rašoma atjsiųstame pranešime spaudai. Vienas jų — kraštovaizdžio architektas, provokatorius Martinas Rein-Cano.

Kaip provokuoja Martin Rein-Cano

Garden style konferencija

Martinas Rein-Cano griauna stereotipus. Jis kitaip nupaišo linijas vaikų žaidimų aikštelėje, kad vaikai nežinotų, kaip žaisti ir pradėtų bendrauti bei tartis. Jis suprojektuoja milžinišką duobę Kinijoje ir sako, kad jeigu gerai įsiklausysi, išgirsi, ką žmonės kalba kitoje gaublio pusėje. Jo projektai stebina, šokiruoja, verčia sustoti, pagalvoti, bendrauti.

Kai šokiruojančius projektus jis pristatė Italijos kraštovaizdžio festivalyje, pasidarė aišku, kad būtent tokio įkvėpimo reikia Lietuvai. Juk kartais nebūtinas įspūdingas biudžetas, jeigu turi gerą idėją.
Todėl šiais metais aplinkos dizaino konferencija „Garden style“ paskirta temai „Čia gimsta idėjos“. Joje kraštovaizdžio profesionalai dalinsis idėjomis ir miesto apželdinimui, ir privačiam mėgėjo kiemui.

Susipažinkite su Martinu Rein-Cano, kuris atvyks kaip pagrindinis konferencijos pranešėjas.

Martin Rein-Cano

Kas yra Martinas Rein-Cano

Pasaulyje pripažintas architektas garsėja provokuojančiais projektais ir yra susižėręs daugelį tarptautinių apdovanojimų ir premijų, tokių kaip „German Landscape architecture Prize“ 2015 metais už kraštovaizdžio projektą UNESCO pasaulio paveldo objekte – Loršo vienuolyne Vokietijoje; „Aga Khan Award for Architecture“ 2016 metais už Superkilen projektą Kopenhagoje; „Qatar Sustainability Awards“ 2018 metais už Novy Arbat projektą Maskvoje. Martinas Rein-Cano dažnai skaito paskaitas tarptautiniu mastu pripažintuose universitetuose, tokiuose kaip Harvardas, bei kultūros institucijose, nuolat dalyvauja konkursų žiuri posėdžiuose. Kai kuriuos savo projektus jis išsamiai pristatys ir konferencijoje „Garden style“ Lietuvoje, kad pasisemtume šviežių idėjų ir… drąsos provokuoti kuriant dizainą.

Įdomu tai, kad Martinas Rein-Cano yra kilęs iš Argentinos, jau daugelį metų gyvena ir dirba Berlyne, tačiau jis turi lietuviškų šaknų – jo proseneliai kilę iš Ignalinos rajono. Su Lietuva jis turi ir daugiau sąsajų – Martinas yra tarptautinio Vilniaus geležinkelio stoties komplekso pertvarkymo konkurso žiuri narys.

Berlyne su bendraminčiais Martinas Rein-Cano yra įkūręs architektūros ir kraštovaizdžio studiją „TOPOTEK 1“, o dabar susipažinti su juo galite gyvai.

Kodėl šis architektas provokuoja

Martino Rein-Cano profesinis žvilgsnis krypsta į urbanizuotas erdves. Jis pasakoja, kad modernizmo banga miestuose sukūrė daug tvarkos: atskyrė pėsčiuosius nuo automobilių, darbo vietas nuo gyvenamųjų erdvių. Miestai tapo izoliuoti, juose daugėjo atskirties, mes pradėjome bijoti savo kaimynų.

Atskirtis neaplenkė ir bendruomenių — skirtingos žmonių grupės gyvena uždaruose socialiniuose ratuose, dažniausiai bendrauja tik su panašiais į save.

Martinas Rein-Cano kvestionuoja nusistovėjusią tvarką — ar gyvenimas atskirtyje yra geriausia, ką mes galime?

Vienas iš būdų mažinti atskirtį — kurti tokias erdves, kur specialiai persipintų skirtingų rasių, etninių grupių, socialinių sluoksnių žmonės. Bendruomenių daržai gali būti tokių persipynimų pavyzdys. Tačiau yra ir kitų dizaino sprendimų, kurie jungia, o ne skiria. Tokios patirtys sukuria daugiau pasitikėjimo ir tolerancijos kitiems — juk bijome to, ko nepažįstame.

Kitas būdas, kurį naudoja Martinas — ne neigti atskirties problemą, o ją kaip tik pabrėžti ir suteikti naujų formų. Pavyzdžiui, kurdamas viešosios erdvės projektą viename iš Kopenhagos konfliktinių rajonų, Martinas Rein-Cano įrengė bokso ringą. Konfliktinės situacijos gatvėje — nusikaltimas, bet jas perkėlus į bokso ringą — tai tampa sportu. Jei negalite pakeisti situacijos, keiskite požiūrio kampą, sako architektas.

Kur gimsta idėjos

Garden style

Dar daugiau beprotiškų Martino Rein-Cano idėjų galite išgirsti aplinkos dizaino konferencijoje „Garden Style“. Tiesioginė konferencijos transliacija vyks rugsėjo 25 d. Daugiau informacijos —www.gardenstyle.lt

Jei su kūrėju norite susipažinti gyvai, kviečiame dalyvauti rugsėjo 26 d. dizaino dirbtuvėse Vilniuje, kurių metu Martinas Rein-Cano pristatys sodų kūrimo strategijas, būdingas tam tikroms istorinėms epochoms, ir dalyviai mokysis pritaikyti tas strategijas šiuolaikiniam nedideliam lietuviškam kiemui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)