Gaminti, bet nesugadinti

Rasti geresnę uogienės versiją, visuomet verta stengtis: trumpiau virti uogas, naudoti cukrų, kurio reikia mažiau, arba galima uogas virti tradiciškai, ilgai ir kilogramui jų naudoti kilogramą cukraus – tuomet vertė pastebimai skirsis.

„Šiais laikais jau yra cukraus alternatyvų, kuomet nemažiau gardžiai uogienei pakanka bent tris kartus mažiau cukraus. Aš esu už tokias alternatyvas, vietoje to tradicinio kilogramo“, – sako mitybos konsultantė Indrė Trusovė.

Parduotuvių lentynose esančios uogienės, pasak dietistės, sudėtimi niekuomet neprilygs virtoms namuose. Masinės prekybos uogienėse gausu tiek cukraus, tiek kitų konservantų, maisto dažiklių, o ir uogos jose nėra rinktinės. Kalbant apie pridėtinį cukrų, pirktinėse uogienėse jo yra tiek, kad kai kuriais atvejais net populiarieji gazuoti gėrimai saldiklių gausa neprilygsta.

I.Trusovė įspėja, jog verdant uogienes pagal močiučių receptus, jas galima ir namuose sugadinti taip, kad sveikatai bus tikrai nepalanku. „Įsivaizduokite, jeigu sakome, jog stiklinėje kolos yra keli šaukšteliai cukraus, uogienėje, kurią verdant dėta bent kilogramas cukraus, jo viename šaukštelyje yra dar daugiau“, – sako I.Trusovė ir priduria, jog galime būti tikri tik dėl to, kas pačių gaminta namuose, kai žinome, kiek ir ko įdėjome, kokiu būdu gaminome. Dėl to ir verta stengtis ieškoti tiek sveikesnių konservantų alternatyvų, dėti mažiau cukraus, trumpiau virti.

„Nepamirkite, kad tiek vaisiai, tiek uogos cukraus sudėtyje turi ir patys, tad negadinkime to, ko galime negadinti, antraip bus cukrus cukruotas ir tuomet jau sakysime, kad tai yra tik nesveikai gardu“, – sako Indrė.

Vis dėlto tiksliai pasakyti, kiek maistinių savybių išgaruoja su kiekviena virimo minute konkrečiam produktui, neįmanoma, mat daug kas priklauso nuo to, kur ir kaip augo vaisius ar uoga, kiek prinokęs ir kt. Tiesa, dietistė pabrėžia, jog pervirti uogų ar vaisių nereikėtų, mat ilgai verdant jie praranda maistinę vertę.

Virti nebūtina

Apskritai kalbant apie uogienes sveikatai palankių dalykų, pasak mitybos konsultantės, jose nereikėtų ieškoti. Beje, kuo puikiausia uogienė gali būti ir nevirta, ir nesaldinta. „Sutrinkite turimas uogas ir užšaldykite, bus puikiausia, kiek įmanoma natūrali uogienė be pridėtinių saldiklių ar konservantų. Na, bet jei jau daug uogų pažėrė derlius ar sodybas turintys giminaičiai, žinoma, visų neužšaldysite, dalį teks virti“, – sako I.Trusovė ir patikina, kad trintos bei užšaldytos uogos ar vaisiai gali stovėti ne ką trumpiau, nei virtos uogienės, be to, taip bus išlaikoma maistinė vertė ir išvengta konservantų. Svarbiausia pasirinkti sandarius indus.

Dietistė perspėja, jog ne visos uogos ar vaisiai leisis paverčiami uogiene. Tokios smulkios uogos kaip serbentai greičiausiai bus tik vasaros malonumas ir daugiausia naudos teiks švieži. Lengviausiai tiek trinti, tiek virti pasiduoda braškės, avietės, trešnės ar vyšnios, obuoliai ar kriaušės.

Keisti įpročius

Nors vasara lepina gardžiomis uogomis, sveikatai palankiausia jas valgyti neapdorotas ir palikti tai tikru vasaros malonumu. Na, o jei jau uogienes gaminti norisi, reikėtų bent nepersistengti jomis gardinti patiekalų ir visame kame jausti saiką.

„Konsultuodama lietuvius dėl mitybos pastebiu, kad mūsuose itin stipriai įsišaknijusi uogienių ir grietinių kultūra maistui gardinti. Kažkodėl manoma, jog jeigu uogienę virė močiutė, ji gi – dietinė. Toli gražu! Jeigu supylė kilogramą cukraus, ji nei sveika, nei dietinė – kas, kad uogos iš babos daržo. Tai tas pats, kaip sakyti, kad bulvė yra dietinis maistas, nes daržovė. Vis dar tenka daug šviesti apie tai, kaip rinktis sveikatai palankesnes alternatyvas“, – pasakoja I.Trosovė ir priduria, jog lietuviai itin sunkiai įsileidžia sveikesnes alternatyvas į maisto racioną, o vėliau patys kenčia nuo jų pasirinkimų sukeltų problemų.

Dietistė primena, jog uoga visuomet bus geriau už uogienę, o trintos uogos geriau nei virtos. Bet pasmaližiauti retkarčiais gali sau leisti kiekvienas.

Braškių uogienės per dešimti minučių receptas pagal Indrę Trusovę

Reikės:

1 kg braškių,
1 nedidelio greipfruto,
50 ml vandens,
350 g cukraus.

Braškes gerai nuplaukite, nuskabykite kotelius ir lapelius. Išimkite greipfruto minkštimą. Į puodą suberkite braškes, vandenį ir tik pradėjus garuoti pilkite cukrų. Nuolat maišykite, o pradėjus burbuliuoti sudėkite greipfrutą ir pavirkite dar 2 minutes. Iš viso virti pakanka vos 10 min.