Kaip laistyti augalus, kai vasara nepagaili kaitros, ir lieti tenka kur kas dažniau? Šiame video „Delfi TV“ laidos „Geltonas karutis“ vedėja Lina Liubertaitė pasidalino keletu gudrybių, kurios laistymą pavers efektyvesniu – sutaupysite ir laiko, ir vandens.

LAISTYTI IŠ VIRŠAUS AR TIESIAI Į ŠAKNIS

Ar yra didelis skirtumas, kokiu būdu laistyti augalus? Taip, yra.

Veją laistome tik iš viršaus, kadangi vejos šaknynas yra paviršinis ir tik taip galime palaistyti didelius vejos plotus.

Kitiems augalams labiau patinka laistymas iš apačios – ne visi mėgsta būti aptaškyti vandeniu. Vandens ant lapų ypač nemėgsta braškės, šparaginės pupelės, pomidorai – augalams, linkusiems sirgti grybelinėmis ligomis, drėgmės perteklius gali būti pražūtingas. Tokiems augalams rekomenduoju įrengti lašelinę laistymo sistemą, kuri padės augalus aprūpinti vandeniu per šaknyną. Sutaupysite vandens, nes:

  • Laistysite tiksliai ten, kur reikia – neeikvosite vandens plotams tarp augalų;
  • Vanduo laša iš smeigės galiuko – jis paduodamas tiesiai į šaknis, o ne dirvos paviršiuje. Todėl mažiau vandens išgarinama per dirvos paviršių;
  • Galima lengvai kontroliuoti paduodamo vandens kiekį ir paskirstyti jį visiems augalams vienodai.


ŠILTAS AR ŠALTAS VANDUO

Vienareikšmiškai – šiltas vanduo augalams yra daug geresnis pasirinkimas nei šaltas. Bet juk dažnas atvejis, kai vanduo laistymui atkeliauja iš gręžinio ar vandentiekio – ką daryti tuomet?

  • Vejos laistymui puikiai tiks ir šaltesnis vanduo, kadangi laistoma mažais lašeliais ir išsklaidytai;
  • Tas pats galioja ir lašelinėms laistymo sistemoms – lašėdamas po truputį vanduo spėja šiek tiek sušilti;
  • Jei augalus laistote su laistymo žarna, jis ir čia spėja pašilti, kol atkeliauja iki tam tikro augalo – daugelis augalų yra tolerantiški ir tikrai neišsigąs vėsesnio vandens;

Dėmesį atkreipiu tik į šilumamėges daržoves, tokias kaip pomidorai ar bazilikai. Šios daržovės jums tikrai nepadėkos, jei šliūkštelėsite ledinio vandens.

Paprasčiausia šaltą vandenį pripildyti į kibirus ar laistytuvus ir palikti juos pastovėti. Po kelių valandų vanduo bus nusistovėjęs, sušilęs – puikiai paruoštas laistymui. Tik vaizdas darže nebus gražus – tie kibirai su vandeniu, na patys suprantate…

Patogesnis būdas – įsigyti 200 litrų vandens talpą. Į ją pripilkite vandentiekio vandens, arba į ją surinkite lietaus vandenį nuo stogų. Atsukate čiaupą – bėga šiltas vanduo. Labai patogu.

Kitas žingsnis – tokią talpą pastatyti prie šiltnamio, pakeltą bent 1 metro aukštyje. Tokio pakėlimo užtenka, kad be elektros įsirengtumėt paprastą lašelinę laistymo sistemą savo šiltnamio daržovėms. Atsukate čiaupą – ir jūsų daržovės jau laistomos.

TRUMPAI IR STIPRIAI AR LĖTAI IR PO TRUPUTĮ

Įsivaizduokite labai trumpą liūtį – pliaupia, net upės per daržus teka. Liūčiai pasibaigus, galite padaryti eksperimentą ir kastuvu prakapstyti dirvą. Labai didelė tikimybė, kad rezultatai nenudžiugins – tik dirvos paviršius bus sudrėkęs, o visa kita kaip vanduo nuo žąsies. Taip galėjo nutikti dėl kelių priežasčių:

  • Galingo, bet trumpo lietaus vanduo nespėjo susigerti į giliuosius dirvos sluoksnius ir tiesiog nutekėjo paviršiumi;
  • Jei augalų lapai dideli, jie sukuria skėčio efektą – vanduo jais tiesiog nuteka, bet šaknynas lieka nepalaistytas.
  • Štai jums ir atsakymas: laistymas trumpai ir stipriai neduoda jokios garantijos, kad augalai gaus pakankamai vandens.
  • Laistymas ilgai ir stipriai dar pavojingesnis augalams, nes tada susidaro bala, šaknys negauna oro, pradeda pūti, ir augalas gali žūti.

Tai kaipgi reikėtų laistyti:

  • Visada rekomenduoju vaismedžiams ir vaiskrūmiams padaryti tokią dirvos „lėkštelę“ aplink kamieną – perteklinis vanduo nenubėgs dirvos paviršiumi, o palaipsniui bėgs link šaknų (itin aktualu auginantiems šlaite);
  • Sausros iškamuotus augalus laistykite atsargiai – lengva vandens dulksna padenkite dirvos paviršių ir palikite kelioms minutėms susigerti. O tuomet laistykite lėtai ir ilgai – kad būtų pasiekti ir sudrėkinti gilieji dirvožemio sluoksniai. Aš būtent taip darau su savo daugiamečiu gėlynu – paprastai jo nelaistau, bet esant sausros sezonui tenka. Todėl pasirenku pačią mažiausią išsklaidytą srovę ir laistau labai ilgai. Tas pats galioja ir vazonams, jei augalus auginate durpių substrate. Durpės išdžiūsta, sukietėja ir susitraukia, todėl pirma reikia sudrėkinti visą paviršių, ir tik tada palaipsniui pradėti laistyti;
  • Taisyklė „lėtai ir ilgai“ galioja ir vejos laistymui. Veją rekomenduojama laistyti ne kasdien po truputį, bet 2–3 kartus per savaitę – ilgai, lėtai ir gausiai.


KADA LAISTYTI AUGALUS

Labai svarbus ir laistymo laikas.

  • Geriausia augalus laistyti anksti ryte, po saulės patekėjimo. Augalai spėja pasisemti drėgmės, bet dar nespėja jos išgarinti iki kaitros pradžios;
  • Jei ryte laistyti nepavyksta, tai galite padaryti ir vakare. Svarbu augalų neperlaistyti. Perteklinė drėgmė gali sukurti puikią terpę grybelinėms ligoms ir įvairiems šliužams plisti;
  • Laistymas karštą saulėtą dieną yra blogiausias pasirinkimas. Vandens lašelis, atsidūręs ant augalo, tampa lyg padidinamasis stiklas ir, saulei patvieskus, gali nudeginti lapą (matoma išdžiūvusi ruda dėmelė).


Bet jeigu kyla dilema – laistyti dieną ar nelaistyti visai – tuomet atsakymas paprastas: laistykite dieną.

VAZONŲ LAISTYMAS

Kambarinių gėlių laistymas

Jei norite sukurti sąlygas retesniam vazonų laistymui, turiu jums patarimų:

  • Kuo didesnis vazonas ir kuo daugiau jame žemės, tuo lėčiau iš jo išgaruoja drėgmė, tad ir laistyti tenka rečiau. Todėl geriau vienas didelis vazonas su daug augalų, negu daug vazonėlių po vieną augalą;
  • Pasirinkite tinkamą substratą. Pavyzdžiui, durpės išdžiūsta itin greitai ir prisotinti jas drėgmės yra gana sunku. Todėl rekomenduoju rinktis komposto ir keramzito mišinį. Toks mišinys daug geriau išlaiko drėgmę;
  • Pagerinkite substratą įvairiais drėgmę sulaikančiais priedais, tokiais kaip vermikulitas ar įgėrio granulės.


MULČIAVIMAS

Augalų mulčiavimas yra dar vienas sprendimas, padėsiantis rečiau imtis laistymo žarnos. Tolygiai paskirstytas mulčias puikiai palaiko drėgmės balansą dirvoje. Mulčiuoti galite įvairiomis priemonėmis nuo pušų žievės mulčio, paprasto šieno iki įdomesnių variantų, tokių kaip grikių mulčias. Nepamirškite, kad mulčiuotą dirvą reikia ne tik rečiau laistyti, bet ir rečiau ravėti – žodžiu, vieni privalumai.

Ir pabaigai noriu priminti, kad visur svarbiausia yra saikas, tad nepersistenkite su laistymu. Jei laistote dažnai ir po truputį, išlepinate augalus – jie nebesivargina auginti gilesnio šaknyno. Laistydami retai, bet gausiai, padėsite augalams išvystyti gilesnį šaknyną ir tapti atsparesniems sausroms.

***

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)