„Neslėpsiu, kai pirmą kartą išgirdau apie šį paplūdimio projektą, nežinojau, ko ir tikėtis – juk kūdra kieme nėra jokia naujiena. Tačiau įvažiavus į Leonardo sklypą, išsižiojau iš nuostabos: baltas smėlis, medinis takelis, pušys, net kvapas kaip prie jūros, o ką jau kalbėti apie supiltą kopą su sutvirtinimais… Bet apie viską nuo pradžių“, – pasakoja laidos vedėja.

KAIP GIMĖ PAPLŪDIMIO IDĖJA SODYBAI

Leonardas neslepia – idėjos paprastai gimsta iš gyvenimiškų situacijų. Vis dažniau iš savo vaikų girdėdamas, kaip jie nori prie jūros, nusprendė „jūrą“ susikurti čia pat savo sklype. Kūdra jau buvo iškasta prieš kelis metus, tad trūko tik šiek tiek smėliuko.

O tada viskas ir prasidėjo – idėja vijo idėją ir vienas sunkvežimiukas smėlio išaugo į didelį paplūdimio projektą.

NUO KO VISKAS PRASIDĖJO

6 arų kūdra šiame kieme atsirado prieš porą metų. Šeimininkas juokėsi, kad darbininkai kasė 5 m gylio duobę, bet šiandien giliausioje vietoje turbūt nebūtų daugiau nei 2,5 m. Kaip tai nutiko – Leonardas negali paaiškinti. Kūdra buvo suformuota per porą dienų: vieną dieną iškasė duobę, kitą – suformavo šlaitus.

Kaip pasakoja Leonardas, sklype vyrauja molingas gruntas, tad su laiku kūdrai būtų grėsęs uždumblėjimas. Kad to išvengtų, iškastos duobės dugną vyras padengė specialia plėvele, kuri neleidžia gruntui kilti į viršų, bet vandenį praleidžia. Ant plėvelės užpylė žvyro – su dugnu, sako, jokių bėdų nekyla.

Tvarką čia palaiko ir kūdros gyventojai: šamas reguliuoja varlių populiaciją, o amūrai yra atsakingi už dumblo ir žolių mažinimą. Tiesa, su pastaraisiais kiek sunkiau susitarti: neseniai Leonardo pasodintos lelijos tapo tikru delikatesu žuvims ir iš aštuonių lelijų teliko viena. Vandens telkinys yra mėgiamas ir kitų gyvių – aplink šokinėja varlės, skraido laumžirgiai, o bitės čia atkeliauja atsigerti vandens.

Šalia kūdros vietą rado ir didelis geležinis inkaras. Leonardo sklype jis atsirado prieš daugelį metų – kažkada užsisakė sunkvežimį žvyro, o jį pabėrus kieme, pasirodė ir inkaras. Mistikos čia vyras neieško ir mano, kad inkaras su žvyru atkeliavo iš upės dugno.

Paplūdimys

PAPLŪDIMYS IR JO ATRIBUTAI

Kad paplūdimys pateisintų savo vardą, čia trūko smėlio. Baltut baltutėlis smėlis atkeliavo iš artimiausio karjero. Leonardas tikėjosi, kad paplūdimio efektui sukurti užteks vieno sunkvežimio smėliuko. Vyras juokiasi, kad skaičiai greitai išaugo ir šiuo metu paplūdimyje yra išpilta 15 sunkvežimių smėlio (apie 60 t), o kaip bus vėliau – bus matyt – atsiveš dar, jei tik trūks.

Leonardas viską darė savomis rankomis. Vyro sklype karaliauja didelės medžio dirbtuvės, tad paplūdimyje matome nemažai medžio gaminių.

Įėjimą į paplūdimį puošia medinis ženklas, aplipdytas rodyklėmis – čia nurodyti atstumai iki Leonardo šeimos mėgstamiausių paplūdimių: vieni jau aplankyti, o kiti dar laukia savo eilės. Anot Leonardo, pasidaryti tokį patiems be galo paprasta – tereikia lentų, vinių, medžio degintuvo, ir, žinoma, fantazijos.

Lieptas taip pat labai paprastos konstrukcijos: keli poliai, įtvirtinti kūdros dugne, ir dvi 6 metro ilgio obliuotos lentos – tikrai nieko sudėtingo. Trys vyrai lieptą įrengė per valandą.

Turbūt charakteringiausias paplūdimio atributas – medinis takelis per smėlį, mintyse nukeliantis tiesiai į pajūrį. Jį vyras sukalė iš turėtų ąžuolinių lentų ir dviejų balkių, kuriuos naudojo kaip pagrindą. Pasigaminti tokį galite ir iš paprastesnės medienos – pušis tam irgi tiktų. Leonardas nerekomenduoja rinktis platesnio nei 1 m pločio tako – siauresnis takas atrodo elegantiškiau, ypač kai jis nėra ilgas. Lengvumo pojūtį takui suteikia ir vingiai – pasigaminti tokį sunkiau, bet vaizdas tikrai atsiperka.

Leonardo paplūdimyje netrūksta poilsio zonų: čia galite rasti kelis skirtingų dizaino suoliukus ir net barą, pagamintą iš storo medžio kamieno.

SMĖLIO KOPA

Koks paplūdimys be kopos: ir ne bet kokios, o su tikrų tikriausiais kopos sutvirtinimais – iš karto aišku, kad ne šiaip koks smėlio kalnas. Anot Leonardo, pasidaryti tokius sutvirtinimus yra juokų darbas: tereikia kelių storesnių medžio kuoliukų (čia panaudoti kuolai yra apie 50 cm aukščio) ir ilgų šakų. Galite rinktis bet kokias šakas, svarbiausia, kad jos būtų dar gyvos, nes lenkti jas bus daug paprasčiau. Procesas paprastas: kuoliukai įkalami į smėlį, o tada ten pat vietoje jie apipinami.

Paplūdimys

KOKIUS MEDŽIUS SODINTI PRIE VANDENS

Šiame paplūdimyje žaliuoja Leonardo suformuotos kalninės pušys – jos ypač primena pajūrį. Ten pat auga kukmedžiai, kasas leidžia gluosniai. Leonardas pataria:

  • Ten, kur vanduo, pavasarį pakilęs, neapsemia – rinkitės bet kokius širdžiai mielus medžius;
  • Ten, kur vanduo pavasarį gali apsemti, medžius rekomenduojama sodinti aukščiau. Arba tiesiog rinkitės tokias sąlygas toleruojančius augalus, tokius kaip juodalksniai, gluosniai. Anot Leonardo, gluosniai ypač puošia vandens pakrantę, o nukritę medžio lapai greitai suyra – puikus pasirinkimas pakrantei apželdinti.


ŠIEK TIEK MATEMATIKOS IR SKAIČIŲ

Taigi, kiek viskas Leonardui kainavo? Vyras juokauja, kad daugiausiai kainavo laikas. O visa kita pagal galimybes ir turimas priemones.

  • Kūdros iškasimas ir šlaitų suformavimas 2019 m. atsiėjo apie 1000 Eur;
  • 15 t smėlio – 225 Eur;
  • Medžio degintuvas – 30 Eur;
  • Medienos Leonardas turėjo, tad kainą įvertinti sunku;
  • Medelių kainos taip pat labai svyruoja, daug priklauso nuo medžio dydžio. Jei sodinsite mažytes pušeles, išleisite ne daugiau nei eurą už vieną. Suaugusios, suformuotos pušys, kokių galite rasti pas Leonardą, gali kainuoti ir 250 Eur. Specialiai formuotos pušys gali būti brangios, bet tokią išsiauginti galite ir iš mažos – kainuos nedaug, tik rezultato reikės palaukti.
  • Visa kita priklauso nuo jūsų užsibrėžtų tikslų ir polėkio.

Projektas įspūdingas, bet nesudėtingas — viską įmanoma pasidaryti patiems, jei tik yra noro ir idėjų. Dėkojame Leonardui, kad pasikvietė į svečius ir aprodė šį išskirtinį kampelį.

***

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)