Laidos vedėja Lina Liubertaitė atrinko šiuos augalus iš „Olisetos“ augalų aikštelės.

1. PENTINIUS (DELPHINIUM)

Pentiniai suteikia vertikalumo, tad juos galite auginti net tuose gėlynuose, kur neturite daug vietos. Priklausomai nuo veislės, pentiniai gali augti iki 1,5 m ir dar aukštesni.

Smagu tai, kad pentiniai gali būti skirtingų spalvų, todėl juos derinant su kitais augalais galite sukurti harmoningas, gražias kompozicijas.

Violetinės spalvos žiedeliais puošiasi pentiniai ‘Magic Fountain Deep Rose White Bee’, sniego baltumo – pentiniai ‘Magic Fountain White’.

Jeigu augintate violetinės spalvos snapučius, prie jų derėtų tamsiai mėlyni pentiniai ‘Magic Fountain Dark Blue Black Bee’, o subtiliam baltam gėlynui pagyvinti puikiai tiktų šviesiai melsvi ‘Magic Fountain Sky Blue White Bee’.

2. SNAPUTIS (GERANIUM)

Dažniausiai snapučių žiedeliai būna mėlyni arba violetiniai. Jie atrodo labai paprasti, todėl ilgai nesupratau, kodėl snapučiais taip žavimasi. Tačiau dėl jų paprastų žiedelių, prie visko tinkančių spalvų, gražių lapų ir patikimumo atradau, kad snaputis yra nepamainomas augalas kiekviename gėlyne.

Snapučiai tinkami sodinti gėlyno viduryje ir pakraščiuose, jie puikiai užpildo tarpus tarp kitų augalų. Taip pat nuostabu, kad šios vasarą žydinčios daugiametės gėlės tinka ir klasikiniam, ir natūralistiniam gėlynui.

Priklausomai nuo veislės gali būti aukštesni, žemesni, gali skirtis kero plotis. Pavyzdžiui, snaputis ‘Orion’ augalų aikštelėje atrodo kaip mažas kerelis, bet jūsų kieme jis turėtų suaugti į gražų galingą kerą, daugmaž 80 cm aukščio ir panašiai tiek pločio.

3. EŽIUOLĖ (ECHINACEA)

Be ežiuolės apskritai neįsivaizduojamas šiuolaikinis gėlynas. Tai augalas vasaros grožiui. Ežiuolės gali būti įvairiausios: vienos paprastesnės, su ryškiu viduriuku ir vienos spalvos žiedlapiais, o kitos visai kosminio grožio – pasižiūrėkite į ežiuolę ‘Green Twister’.

Sodyboje, kurioje kuriamas natūralistinis ar etnografinis stilius, puikiai tiktų ežiuolė ‘SunSeekers White’ – ji panaši į baltgalves, kurios paprastai vadinamos ramunėmis.

Mažai spalvų? Rinkitės iš daugiau variantų: geltona ‘Mellow Yellows’, švelni lašišinė ‘SunSeekers salmon visions‘, prisirpusio apelsino tonų ‘SunSeekers orange‘, tradicinės vyšninių atspalvių ‘SunSeekers magenta‘ ir tamsesnės spalvos „Cheyenne spirit‘.

4. ASTRANCIJA (ASTRANTIA MAJOR)

Astrancijos – vasarą žydinčios daugiametės gėlės, kurios labai gerai auga Lietuvos klimato sąlygomis, toleruoja pusiau pavėsį. Puikiai auga ir saulėje, o jeigu pakanka drėgmės, žydi net visą rudenį. Tai tobulas augalas drėgmės nestokojančiam gėlynui.

Augalų aikštelėje laidos vedėja rado tokias veisles: didžioji astrancija (Astrantia major) ‘Red Joyce’, besipuošianti tamsiai rožiniais žiedais, ir astrancija (Astrantia major) ‘Roma’, kuri užauga į stambų, daug rausvų žiedų turintį kerą. Ši veislė ypač mėgstama kraštovaizdžio dizainerių kaip patikima ir puikiai atrodanti ilgą laiką.

5. KRAUJAŽOLĖ (ACHILLEA)

Tai įspūdinga daugiametė gėlė, kuri jau pirmais metais užauga visu savo gražumu. Tiesa, ji gana trumpaamžė, nieko nedarydami grožėsitės tik kelerius metus. Bet dėl greito efekto šį augalą patariu sodinti į naują gėlyną, kuriame kiti daugiamečiai augalai dar nėra suvešėję ir jo grožio dar reikia palaukti.

Kraujažolėms tinka laidi dirva, tad jeigu jūsų gėlyne priesmėlis ir vanduo neužsistovi – tai puikios sąlygos kraujažolių žiedais žavėtis.

Štai kelios kraujažolių veislės:

  • Šiuolaikišką sodybą tikrai papuoš rausvų žiedynų kraujažolė ‘New Vintage Rose’;
  • Saulės geltonumo kraujažolė – ‘Sunny Seduction’;
  • Raudonos aksominės spalvos žiedais žydi kraujažolė ‘Red Velvet’;
  • Ryškūs vyšniniai žiedai – tai kraujažolė ‘Pomegranate’.

6. ŽVAIGŽDŪNĖ (SCABIOSA)

Žvaigždūnė ‘Butterfly Blue’ primena lietuviškas pievas. Ji kartu su kitais žoliniais daugiamečiais augalais labai tinka natūralistinio stiliaus gėlynui, o vasaros metu šiam suteiks ypatingą akcentą.

Augalui tinka nederlinga, lengvai drenuojama dirva, nereikia jokių ypatingų sąlygų, nereikia dirvos gerinimo ar tręšimo. Kaip tik – dėl sąlygų pagerinimo žvaigždūnė gali išvirsti.

Gali būti, kad apie žvaigždūnę nepagalvojote, rinkdamiesi augalus savo gėlynui. Atkreipkite į ją dėmesį, gal atrasite vietą ir jai.

7. LEVANDA TIKROJI (LAVANDULA ANGUSTIFOLIA)


Ne visos levandos, kurias galite rasti prekybos tinkluose, gali žiemoti jūsų kieme. Nesižavėkite tomis, kurių žiedynai stori ir apvalūs, primenantys kamanes. Tai italinės levandos, kurioms Lietuvos žiemos yra per šaltos.

Jeigu savo gėlyne planuojate sodinti levandas, rinkitės tikrąją levandą (Lavandula angustifolia). Šiems daugiamečiams augalams parinkite saulėtą vietą be jokio šešėlio. Žydėjimo pabaigoje kvepiančias šakeles galėsite nusikirpti, susidžiovinti ir, pavyzdžiui, pasipuošti jomis namus, dėti į pagalves, ar kitaip sunaudoti.

8. VERONIKA (VERONICA)

Vertikalumo gėlyne funkciją gali atlikti veronika. Šios vasarą žydinčios daugiametės gėlės dovanoja šiuolaikiškumo prieskonį, atšviežina gėlyną naujomis formomis ir struktūromis. Jeigu jūsų dirva derlinga ir pakankamai drėgna, šį augalą būtinai pasirinkite.

Augalų aikštelėje L. Liubertaitė atkreipė dėmesį į trijų veislių veronikas: mėlyna ‘First Glory’, balta ‘First Lady’ ir rausva ‘First Love’.

9. BIJŪNAI (PAEONIA)

Bijūnai – visiems žinomos vasarą žydinčios daugiametės gėlės, kurias būtina įtraukti į šį vasaros žiedų devynetą. Bijūnas yra ilgaamžis, gali augti 25–50 metų vienoje vietoje. Tiesa, reikia šiek tiek laiko, kad krūmas suvešėtų. Netgi patariama pirmais metais žiedus nuskinti, kad augalas visas jėgas sutelktų į šaknis.

Bijūnų veislių įvairovė yra labai gausi, jau vien spalvų gausumas – atkreipkite dėmesį į šias žavingas veisles: ‘London’, ‘Hillary’, ‘Felix crousse’, ‘Coral sunset’, ‘Callie‘s memory’, ‘Blush queen’.

***

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)