Labai svarbu suprasti, kad minimalizmas reikalauja dėmesio – nuolatinių pastangų jį palaikyti, ir jei jų nepakaks, namai kaipmat pavirs daiktais užgriozdinta buveine. Tikėtina, kad norint nesuardyti minimalistinio interjero, teks net atsikratyti kai kurių įpročių arba pakeisti gyvenimo būdą.

Ko nevalia pamiršti, kad minimalistinis namų stilius nevirstų kakofonija.

Nepirkite daiktų spontaniškai

Spontaniškumas – pikčiausias minimalizmo priešas. Spontaniškai nevalia pirkti ne tik baldų, dekoro elementų, tekstilės gaminių, bet ir iš pažiūros nereikšmingų daikčiukų, kaip antai skysto muilo dozatorius arba prie durų tiesiamas kilimėlis kojoms nusivalyti. Atminkite, kad parduotuvėje visai neutraliai atrodantys daiktai, atsidūrę namuose, gali skleisti vizualinį triukšmą.

Norint išvengti nereikalingų pirkinių, patartina susidaryti būtiniausių daiktų sąrašą, be to, labai tiksliai suvokti, kaip tie daiktai turi atrodyti, t. y. iš ko jie turi būti pagaminti, kokios turi būti spalvos, dydžio ir t. t. Būtina aiškiai įsivaizduoti menkiausią būsimo pirkinio smulkmeną.

Kai mintyse turėsite ypač aiškias vizijas, įžengę į parduotuvę kaipmat suprasite, ko reikia, o ko – ne. Tada bus daug lengviau nuspręsti, ar pirkti staiga dėmesį patraukusią geltoną vazą, kurios šiaip jau nėra sąraše, ar apsiriboti kuklesniais dizaino sprendimais.

Nustokite saugoti nereikalingus daiktus

Minimalizmo sąvoka apima ne tik interjero stilių, bet ir žmogaus gyvenimo būdą. Jeigu nenorite užgrūsti būsto daiktais, derėtų pagalvoti, kur tuos daiktus sudėti, kad nebūtų sudrumsta tvarka.

Aišku, daiktams laikyti skirtose vietose turi atsidurti tik tie daiktai, kurie iš tiesų reikalingi. Juk kuo daugiau šlamšto prisikaups, tuo mažiau liks laisvos vietos, o tada įvairius daiktus imsite krauti atvirose, matomose vietose. Kai taip nutiks, minimalistinio interjero sukūrimo idėją galėsite laikyti žlugusia.

Išsiugdykite įprotį atsikratyti tais drabužiais, buitine technika ir kt., kurių daugiau nei kelis mėnesius neprireikė. Veikiausiai nepasigesite jų niekada.

Dar vienas patarimas: jei ypač norisi įsigyti kokį nors daiktą, atsikratykite dviejų jau turimų. Tikrai neturite jų išmesti – juk galite padovanoti, atiduoti, paaukoti.

Užbaikite generalinės tvarkos įvedimo kartą per savaitę tradiciją

Parėjus iš darbo norisi kuo greičiau ištiesti kojas ir atsipūsti, o ne gaminti valgį, tvarkytis, rūpintis gyvūnu augintiniu ir t. t. Štai kodėl daugelis žmonių tvarkymosi darbus nukelia iki savaitgalio, kada galės iš pagrindų susitvarkyti, vienu ypu nubraukdami viską, kas primena prabėgusią savaitę.

Toksai sprendimas nėra peiktinas, bet jeigu interjeras minimalistinis, jisai, deja, netinka. Visur išmėtyti daiktai sudarko bet kurią erdvę, todėl reikėtų pasistengti kasdien bent kiek apsitvarkyti – sudėti daiktus į tas vietas, kuriose jie turėtų būti, o viską, kas kuria vizualinį triukšmą, suslėpti spintose, skalbinių dėžėse ir pan.

Kasdieniam tvarkymuisi galima skirti vos pusvalandį. Jei šiek tiek pasistengsite, patys daug maloniau pasijusite tvarkinguose namuose, be to, neteks iš peties triūsti savaitgalį.

Nelaikykite matomose vietose daiktų, kurių reguliariai prisireikia

Noras, kad viskas būtų po ranka, netgi labai suprantamas, o sprendimas juo vadovautis, žinoma, praktiškas, bet su minimalizmu – nesuderinamas. Aišku, kyla didžiulė pagunda laikyti ant spintelės prie lovos prieš miegą skaitomą knygą ar žurnalą, išdėlioti ant veidrodžio lentynėlės kosmetines priemones, o ant staliuko – papuošalus. Štai kodėl indeliai su prieskoniais dažnuose namuose sustatyti ant stalo, o šiltas megztinis užsvertas ant fotelio atkaltė s – juk bet kurią akimirką gali pasidaryti šalta.

Visgi svarbu žinoti, kad matomose vietose gulintys asmeniniai daiktai vizualiai sujaukia erdvę, todėl būtina pagalvoti, kur dėti daiktus, kurių reguliariai prireikia, kad jų nesimatytų, bet būtų patogu pasiekti. Tokia vieta galėtų būti kad ir stalčius, todėl apdairiai rinkitės baldus: jei jie su stalčiais, tai jau pliusas.

Venkite laikinų sprendimų

Ne veltui sakoma, kad nėra nieko amžinesnio už laikinus sprendimus. Bet ką daryti, jei skubiai prireikia kokio nors daikto, bet pačiam tinkamiausiam trūksta pinigų arba nėra net laiko jo pasiieškoti? Kaip tada elgiamės? Žinoma, čiumpame tai, ką randame greičiausiai, su mintimi, kad, progai pasitaikius, rasime kur kas tinkamesnį variantą.

Tiktai tų progų kažkodėl nepasitaiko, todėl virtuvėje, kurioje turi dominuoti balta ir pilka spalvos, jau trečius metus kabo raudona magnetinė lenta, svetainėje užsistovi „tik kuriam laikui“ pastatyta sudedamoji lova, skirta svečiams, o vonią ir toliau dengia sunkiai nusakomos spalvos užuolaidėlė. Ką gi daryti?

Pirmiausiai, apsispręskite, kokia spalvų gama turi dominuoti jūsų namuose, ir pasistenkite, kad net menkiausios smulkmenos ją atitiktų. Tiktai tada net ir kiekvienas mažmožis harmoningai įsilies į bendrą foną ir tinkamai papildys erdvę.

Taip pat atminkite, kad daug geriau šiek tiek pataupyti, nei neapgalvotai išleisti pinigus, o vėliau vėl pirkti tokios pat paskirties daiktą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)