Profilaktinis pomidorų purškimas gali iš esmės prailginti pomidorų derlių. Juk pomidorų ligos yra viena iš dažniausių priežasčių, kodėl tenka baigti sezoną pirma laiko. Purkšti galima su specialiais preparatais, tačiau mišinį galima pasigaminti ir iš to, ką turite savo vaistinėlėje bei šaldytuve. Žiūrėkite „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ ir sužinokite, kaip jį pasigaminti.

„Po to, kai pernai mano pomidorus užpuolė rudoji dėmėtligė (apie tai galite paskaityti čia), nusprendžiau užkirsti kelią ligoms, o ne kariauti su pasekmėmis. Kodėl verta purkšti pomidorus, kada tai geriausia daryti ir, aišku, su kuo ir kaip“, – pasakoja laidos vedėja Lina Liubertaitė.


POMIDORŲ PURŠKIMAS: KODĖL TO REIKIA

Frazė „pomidorų purškimas“ dar nereiškia, kad kalbame apie cheminius preparatus. Purškimas kaip priemonė yra tam tikrų medžiagų perdavimas augalui – tik jei laistome, tai duodame tų medžiagų per šaknis, o jei purškiame, tai duodame per lapus. Per lapus augalas pasisavina medžiagas greičiau, todėl tai ypač svarbu, jeigu jau matome tam tikrų medžiagų trūkumą arba jei pastebime pirmuosius ligų požymius. Kuo greičiau augalas sulauks pagalbos, tuo geriau jam padėsime.

Pomidorus galima purkšti dėl dviejų priežasčių:

  1. Kai pomidorams trūksta maisto medžiagų;
  2. Kai norite pomidorus apsaugoti nuo ligų.

Priemonės gali būti cheminės kilmės, bet gali būti ir ekologiškos, organinės – tai visokiausios pačių pasigamintos augalų ištraukos ar specialios ekologiškos priemonės, gatavai paruoštos ir pardavinėjamos sodo prekių parduotuvėse.

Šįkart laidos vedėja eina dar kitu keliu – naudos paprastas priemones, kurių kiekvienas gali rasti namų vaistinėlėje ir šaldytuve.

NUDŽIŪVO POMIDORŲ ŽIEDAI

Pomidorų ligos

L. Liubertaitė prisimena birželį savo šiltnamyje radusi nudžiūvusių pomidorų žiedų: „Tai reiškia, kad žiedas susiformavo, tačiau vaisius jau neužsimegs. Kitais žodžiais tariant, jau praradome dalį derliaus. Kas atsitiko? Pomidorams pritrūko boro“.
Taip galėjo nutikti dėl kelių priežasčių:

  1. Šiltnamyje buvo per karšta;
  2. Šiltnamyje buvo per daug drėgmės.

Jei taip nutiko ir jums, sodo prekių parduotuvėse ieškokite specialios priemonės su boru sudėtyje. Nudžiūvusių žiedų jau neprikelsite, bet dar galite išgelbėti besimezgančius aukščiau.

Galite rasti receptų, kaip patiems susimaišyti mišinį su boru, bet jau daug metų boras yra neparduodamas, tad ieškokite specialaus mišinio, skirto daržui, ir išpurkškite juo pomidorus.

SUSISUKUSIOS POMIDORŲ VIRŠŪNĖS

„Jei atvirai, tai nesusiję su purškimu, bet šį klausimą nuolat gaunu iš pradedančiųjų augintojų. Jei matote nulinkusias, susisukusias viršūnes vakarais, tai noriu nuraminti. Tai nereiškia, kad trūksta drėgmės. Tai nereiškia, kad užpuolė ligos. Toks viršūnių susirietimas prieš naktį yra normalus reiškinys“, – sako žinoma sodininkė.

POMIDORŲ LIGOS

Pomidorų ligos

Pomidorų ligos dažniausiai yra grybinės kilmės, jų ženklus pamatome ant lapų: jie išberiami balkšvomis, rudomis dėmėmis.

Jeigu būtų pažeista daug lapų, tada jau imamės gydymo. Bet jeigu lapai gražūs, jeigu pamatėte tik vieną kitą keistą dėmelę, profilaktinis pomidorų purškimas pravers. Ir tam nebūtinai reikia įmantrių preparatų, kai kurias priemones galite rasti net savo namų vaistinėlėje.

„Kaip pagrindą naudoju kalio permanganatą ir jodą – abi priemones galite įsigyti vaistinėje, jos puikiai pažįstamos kaip antiseptikai susižeidus ar nusibrozdinus, tačiau yra labai naudingos ir darže. Atlieka iš esmės panašią funkciją – dezinfekuoja ir sukuria nematomą barjerą ligoms“, – pataria L. Liubertaitė.

RECEPTAS

Pomidorų ligos

  • Pasiruoškite kibirą su vandeniu (10 L);
  • Atskirame inde (naudoju stiklainį) į vandenį įmaišykite 0,5 a. š. kalio permanganato;
  • Į tą indą įlašinkite 20 lašų jodo;
  • Jei reikia, įmaišykite karbamido;
  • Į kibirą supilkite pasigamintą mišinį ir kokį puslitrį pieno – šis veikia kaip puikus mišinio lipalas ir padeda preparatui prilipti prie augalo. Gerai išmaišykite – nenustebkite, spalva labai keisis.

PAPILDOMAS INGREDIENTAS

Kiti tokį mišinį dar papildo karbamidu. Jeigu pomidorų lapai būtų blyškūs, galima būtų įtarti, kad trūksta azoto. Karbamidas ir yra azotas – purškiant per lapus, augalas labai greitai susitvarkytų su azoto trūkumu. Jeigu turite šią problemą, pridėkite į mišinį. Jei pomidorų spalva normaliai žalia, jo nededame.

KADA IR KAIP PURKŠTI

Jokiu būdu nepurkškite saulėtą dieną. Palaukite apniukusio dangaus arba purkškite vakare, taip pomidorams negrės nudegimai.

Labai svarbu, kad purškiant mišinys patektų visur – ir ant lapų iš abiejų pusių, ir ant žiedų. Tad geriausia yra purkšti nuo augalo apačios iki viršaus.

Pirmasis pomidorų purškimas gali būti birželį ar vėliau, o po to pakaks mišinį su jodu ir pienu naudoti kas 3–4 savaites.

Svarbu nepamiršti, kad šis mišinys yra skirtas profilaktikai, o kovai su ligomis jums reikės jau rimtesnių priemonių.

***

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)