„Tai – paprastas sprendimas, kuris tobulai tinka vasaros sodyboms“, – sako laidos vedėja Lina Liubertaitė.

Neautomatizuota laistymo sistema tinkamesnė, kuomet yra bent vienas iš šių faktorių:

1) Per brangu įrengti laistymo sistemą, ypač dideliuose vejos plotuose, pavyzdžiui, sodyboje;
2) Pieva pusiau natūrali ir ją geriau laistyti tik itin sausu laikotarpiu, kai yra poreikis;
3) Nėra patikimo vandens šaltinio, tad automatizuotą sistemą pritaikyti sunku;
4) Reikia laikino ar sezoninio sprendimo, o vėliau sistemos ten nereikės.

Numesti laistymo žarną – netinka

Jei skeptikai sakytų, kad gali tiesiog numesti laistymo žarną ir veja bus palaistyta, tai pilna argumentų, kodėl tai nėra geriausias sprendimas. Pirma, vanduo, paleistas iš numestos laistymo žarnos, ne susigeria į augalų šaknis, o suformuoja balą. Tada didelė tikimybė, kad šaknys užmirks ir pradės pūti, o veja pradės gelsti. Antra, jei veja yra šlaite, vanduo gali nubėgti žemyn nesusigerdamas, taip prarasime vandenį veltui, o naudos bus mažai.

Trečia, vejos šaknys yra paviršinės, o antžeminė dalis trumpa, todėl vandens reikia paduoti ilgai ir po mažai. Numesta žarna daro atvirkščiai: vandens duoda trumpą laiką ir daug.
Purškiamas vanduo, kurį galima palikti ilgiau, kuris gali tolygiai susigerti, yra tai, ko reikia vejai.
Kaip veikia paprasta laistymo sistema?

Viename sklype buvo toks atvejis: šalia vejos buvo nedidelė kūdra, šeimininkai nenorėjo savo gręžinio vandens naudoti laistymui, tad nusprendėme panaudoti kūdros vandenį. Vandens naudojimas iš natūralaus telkinio neabejotinai yra sveikesnis pasirinkimas augalams: vanduo bus minkštas, gyvas, tinkamos temperatūros, o ir pats sprendimas ekologiškesnis.

Šiai laistymo sistemai reikalinga:

Slėginis siurblys;
Elektros prieiga siurbliui;
Laistymo žarna;
Purkštuvas (naudojome „Gardena AquaZoom L“).
Siurblys paima vandenį iš vandens telkinio.

Vandens žarną sujungiame su purkštuvu, pasukame rankenėlę ir purkštuvas įsijungia. Purkštuvas turi keletą laistymo padėčių: galima laistyti iki pusės, galima nustatyti abipusį laistymą – vartyklė laistys ir į priekį ir atgal. Vandens srovę galima platinti arba siaurinti. Purkštukas reguliuojamas taip, kad palaistytų tam tikrą vietą, todėl jis tiks ir didesnėms vejoms, ir siauriems vejos takeliams:

Jeigu veja apvali, tereikia purkštuvą pastatyti vidury vejos ir nustatyti plačiausią srovę ir laistymą į abi puses. Kai veja kvadratinė arba takas pailgas, galima purkštuvą pastatyti kampe ir nureguliuoti siaurą ir tiesų vandens srautą. Jei norite palaistyti nedidelį plotą, tiesiog sumažinkite srovės galingumą. Palikite purkštuvą vienoje vietoje ilgesniam laikui, kad veja prisisotintų drėgmės, o tada perkelkite į kitą vejos plotą. Taip jūsų veja bus palaistyta lėtai ir kokybiškai. Laistymo antgalis lengvai keičiamas, todėl nesunkiai atjungsite vejos purkštuvą ir prijungsite paprastą žarnos antgalį, skirtą gėlynams ir daržams laistyti. Jei iš sodybos jau metas išvažiuoti, purkštuvą galite atjungti ir padėti į garažą ar tiesiog išsivežti.

Kaip išsirinkti tinkamą vandens siurblį?

Grįžkim prie siurblio reikalų. Jeigu siurblys bus tinkamas, paprasta laistymo sistema veiks efektyviai ir suteiks maksimalią naudą jūsų vejai ir augalams. Yra vienas dalykas, kur dažnai daroma klaida pasirenkant.

Vandens siurbliai būna įvairių parametrų. Svarbu žinoti, kokiu atstumu telkinys nutolęs nuo laistomo ploto, ar yra šlaitas, kuris apsunkins arba palengvins vandens padavimą. Dažnai manoma, kad kuo didesnis vandens pralaidumas, tuo geresnis siurblys. Tačiau kalbant apie vejos laistymą, svarbiau ne vandens pralaidumas, o slėgis, kuris turi duoti pakankamai jėgos, kad vanduo pasiektų purkštuvą ir kad vanduo galėtų purkšti, o ne vos kapsėtų. Todėl tokios vejos laistymo sistemai reikalingas slėginis siurblys.

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)