Sukurti žydinčią pievą nėra raketų mokslas, svarbu išsirinkti jums tinkamiausią būdą ir vadovautis keliais esminiais principais, sakoma laidoje „Geltonas karutis“.

Kaip atsiranda tokios pievos?

Norint sukurti žydinčią pievą, visų pirma reikia suprasti visą gamtos ciklą. O jį supratus – sustabdyti tam tikrame konkrečiame etape. Daugelis mano, kad žydinčios pievos yra laukinės, žmogaus rankos nepaliestos.

„Jei taip galvojate ir jūs, turiu jus nuvilti“, – perspėjo laidos vedėja Lina Liubertaitė.

Jeigu žmogus neįsikištų, natūraliai procesai vyktų tokie:

Plikas dirvožemis greitai apaugtų žolėmis, kitais metais pasipiltų žiedai, dar vėliau augtų krūmokšniai, dar vėliau — medžiai.
Ilgainiui tai virstų mišku. O žydinčios pievos, kaip minėta, yra sustabdyta natūralaus gamtos ciklo stadija. Todėl tik pristabdę ciklą galėsite džiaugtis žydinčiomis pievomis savo sodyboje.

1 būdas įsirengti žydinčią pievą

Naudojantis šiuo būdu tereikia paruošti dirvožemį ir sėti. Daugelis mano, kad paprasčiausia viską pradėti nuo pradžių — nuimti velėną, paruošti dirvožemį ir pasėti sėklas. Toks būdas yra įmanomas, tiesa, nepigus ir reikalaujantis daug laiko.

2 būdas: pagerinti turimą pievą

Sėklas galite įsėti į sklype esančią pievą. Tai lengvesnis ir pigesnis būdas nei pirmasis. Sėti galite vėlyvą pavasarį (ar iki Joninių), kai vegetacija jau suaktyvėjusi. Kaip sėti?

Pirmiausia, kaip įmanoma žemiau nupjaukite pievą. Išberkite joje žydinčių pievų sėklų mišinį. Senoji pieva pasitarnaus kaip karkasas naujosios augimui, be to, apsaugos naujas sėklas — jų neišpūs vėjas, o ir drėgmė ne taip greitai išgaruos.

Abiem žydinčių pievų įrengimo metodams reikalingi sėklų mišiniai. Bet iš kur gauti sėklų?

Nusipirkite jau paruoštą žydinčių pievų sėklų mišinį. Svarbu pasidomėti, koks yra jūsų sklypo dirvožemis ir koks sėklų mišinys jam labiausiai tiktų. Kuo didesnė sėklų įvairovė mišinyje, tuo didesnė tikimybė, kad kažkas tikrai išaugs, prigis. Tik būkite realistai — pieva yra gyvas, besikeičiantis organizmas ir ji nebus nuolat tokia marga, kokia yra vaizduojama ant sėklų mišinio pakuotės. Juk ir gamtoje vyrauja ciklai: ta pati pieva kartais būna rausva, kartais gelsva, o dažnai tiesiog žalia.

Daug tvaresnis, bet sudėtingesnis būdas yra patiems susirinkti sėklų banką iš aplinkinių laukų. Vasarą, kai sėklos jau yra subrandintos ir augalai pradėję jas barstyti, apžiūrėkite aplinkines pievas ir susirinkite mėgstamiausių gėlių sėklas. Patys pasigaminkite norimų sėklų mišinį, kurį kitą pavasarį galėsite pasėti savo sklype.

3 būdas: šienauti tinkamu metu

Trečias būdas įsirengti žydinčias pievas yra pats lengviausias, bet reikalaujantis tam tikrų žinių. Receptas paprastas — laiku šienaukite.

Nepjaukite pievos iki Joninių. Leiskite jai suaugti, suvešėti, subrandinti sėklas ir jas išbarstyti. Dažniausias klaida, puoselėjant žydinčias pievas, yra per dažnas arba per ankstyvas nušienavimas, kai gėlės dar nebūna spėjusios išbarstyti sėklų. Tada kiekvienais metais pieva turi vis mažiau žiedų.

Šis metodas tinka ir tada, jei dirvožemis išvalytas nuo augalų, ir tada, jeigu jame chaotiškai auga kokie nors augalai. Jeigu sklypas yra ne didmiesčio centre, tai vėjas bei paukščiai patys suneš sėklų į jūsų kiemą, o tinkamu metu šienaudami užtikrinsite, kad savaime pasisėjančios gėlės žydėtų kasmet.

Žydinčią pievą reikia šienauti vieną kartą po Joninių (tradiciškai tuomet ir vyksta šienapjūtė), ir galima dar kartą rudenį.

Kaip šienauti žydinčią pievą?

Daug kas pagalvoję apie žydinčias pievas nerimauja dėl erkių. Kad galėtumėt pasidžiaugti žydinčių pievų romantika, prasipjaukite takus pievoje. Juos šienaukite dažnai, kad vejos takas būtų ryškus kontrastas šonuose vešinčiai pievai. Kad būtų įdomiau, galite išpjauti įvairius raštus ar labirintus — nuo to jūsų sodyba taps tik įdomesnė.

Greičiausiai darbus atliksite pasikinkę vejos traktoriuką.

Ar galima tręšti žydinčią pievą?

Jokiu būdu. Tai dar viena dažna klaida, dėl kurios nepavyksta išlaikyti žydinčios pievos. Kad pievoje išlaikytume biologinę įvairovę, dirva turi likti gana nederlinga. Jei dirvožemis taptų derlingesnis, pasikeistų pievos rūšinė įvairovė, daugėtų lapinių augalų, kurie su laiku uždominuotų žydinčius augalus.

Jokiu būdu negerinkite žydinčios pievos dirvožemio. Netręškite trąšomis, nemulčiuokite — nupjautą žolę surinkite. Žydinčios pievos ne veltui daugelio pamėgtos — nereikia nei dažnai pjauti, nei tręšti, tik sėdėk, žmogau, ir grožėkis.

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)