Apie mitus bei tikrąjį kavos tirščių panaudos poveikį kalbama „Delfi TV“ laidoje „Geltonas karutis“.

Manoma, kad kavos tirščiai darže ir sode yra puikios trąšos, o ypač jos neva tinka rūgštį mėgstantiems augalams, nes efektyviai rūgština dirvą. Tai – du dažniausiai pasitaikantys mitai apie kavos tirščius. Laidos „Geltonas karutis“ vedėja Lina Liubertaitė dar pasakojo girdėjusi, kad kavos tirščiais verta pabarstyti aplink lauko augalus. Ji paaiškino tiesą – laikas sužinoti ir skaitytojams.

Tai naudingi kavos tirščiai augalams ar ne?

1 mitas. Kavos tirščiai yra puiki trąša

Kad kavos tirščiai veiktų kaip efektyvi trąša, jie turi savyje turėti daug vertingų maisto medžiagų, kurias augalai galėtų lengvai pasisavinti. Bet yra kitaip.

Kavos tirščiai savyje maisto medžiagų turi labai mažai. Juose galima rasti šiek tiek azoto, fosforo ir kalio, bet jų kiekiai tokie menki, kad norimo poveikio tikrai nesuteikia. Be to, kavos tirščių molekulės yra labai didelės, todėl maisto medžiagas atiduoda ypatingai lėtai ir neefektyviai. Kitaip tariant, augalai neturi galimybės pasisavinti net ir to menko kiekio maistinių medžiagų, esančio tirščiuose. Galima drąsiai teigti, kad kavos tirščiai nėra efektyvi trąša daržo ir sodo augalams.

2 mitas. Kavos tirščiai rūgština dirvą

Rūgšti dirva patinka rododendrams, šilauogėms, spanguolėms, viržiams, erikoms, kai kuriems kambariniams augalams (pvz. azalijoms). Norėdami tokiems augalams pagerinti augimo sąlygas ir dirvą parūgštinti, žmonės neretai juos mulčiuoja kavos tirščiais.

Bet norimo efekto tikėtis neverta. Šis mitas paneigtas mokslinių tyrimų metu, kai į dirvą buvo įterpiami kavos tirščiai ir matuojamas dirvos pH prieš ir po. Rezultatas neutralus – jokio didelio skirtumo neužfiksuota.

Atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad dirvą gali parūgštinti malta kava, išbarstyta ant dirvos, bet panaudoti kavos tirščiai – ne. Kai užplikome kavą vandeniu, didžioji dalis joje esančios rūgšties atsiduria skystyje. Jį išgeriame, o likusių tirščių rūgštingumas yra neutralus – nuo 6,5 iki 6,8 pH.

Vadinasi, norint rūgštesnės dirvos, galima ją barstyti malta kava ir paskui gerai sulaistyti. Na, bet sutikite, kad tai – visišką nesąmonė ir kavos švaistymas. Kavą reikia gerti ir ja mėgautis, o dirvai rūgštinti yra kur kas efektyvesnių ir būtent tam tikslui skirtų priemonių, pvz., specialų trąšų.

3 mitas. Kavos tirščiai atbaido šliužus

Sklando ir trečias mitas – neva kavos tirščiai apsaugo augalus nuo šliužų. Esą pakanka tirščių pabarstyti aplink augalą, ir šliužai prie jo nebenorės artintis.

Bet tai visiška netiesa – nėra jokių tokio teiginio įrodymų, tad prie šio mito ilgiau apsistoti net neverta. Jeigu jūsų kitokia patirtis – rašykite komentaruose!

Tikroji kavos tirščių nauda

Nors kavos tirščiai neturi daug maisto medžiagų ir nerūgština dirvos, darže ir sode jie vis dėlto gali būti naudingi pagalbininkai.

Pirmiausia, kavos tirščiai gerina dirvos struktūrą. Kai dirva labai sunki, molinga, verta ją permaišyti su kavos tirščiais (ypač jei turite jų daug prikaupę). Taip dirva taps lengvesnė, puresnė.

Taip pat tirščiai gali būti puikus kompostas. Kavos tirščiai – organinė medžiaga, todėl tikrai jų neišmeskite. Lai jie keliauja tiesiai į komposto dėžę, kur galės sau ramiai ir iš lėto skaidytis su kitomis organinėmis atliekomis.

Portale laidas „Geltonas karutis“ rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje."

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)