1. Kokiu tikslu tai daroma

Tai – lašinis laistymas. Tokiu būdu augalai gauna reikiamą kiekį drėgmės. Butelio apatinėje dalyje praduriamos kelios skylutės. Jos turi būti nukreiptos į augalų pusę. Vanduo palengva išteka ir pasiekia šaknis.

Antra priežastis – šiuo būdu lengvai nustatysite, kokio drėgnumo žemė. Jei žemė sausa, vanduo iš butelio ištekės praktiškai per pusvalandį. Paskui vanduo ištekės greičiausiai per pora valandų. Daržininkui tada aišku, kad jo augalai nuolat gauna reikiamą kiekį drėgmės.

Trečias svarbus aspektas – laiko ir vandens taupymas. Kai sausa ir laistote augalus, vanduo labai greitai susigeria į žemę, kita vertus, neaišku, ar greitai jis pasieks šaknų sistemą ir kiek jo ten pateks. Karštu oru žemės paviršiuje susidaro plutelė, kuri trukdo vandeniui pasiekti žemę. Tada tenka pilti daugiau vandens, o rezultatas – toks pats, kaip laistant su buteliu.

2. Kaip tinkamai įrengti laistymo sistemą su plastikiniu buteliu

Patartina atkreipti dėmesį į kelis tokio laistymo metodo aspektus.
Nedarykite daug ir didelių skylių. Jų diametras turėtų būti 1–2 mm, griežtai pagal augalų krūmų kiekį. Jei krūmai keturi, vadinasi, reikia keturių skylių.

Šis laistymo būdas naudojamas tik agurkams ir pomidorams, kitoms kultūroms jis netinka.
Nereikia įkasti butelio labai giliai į žemę. Augalų šaknys – 20–30 cm. Suaugusių augalų šaknys siekia metrą.

Neužsukite kamštuko, antraip vanduo kur kas greičiau susigers į žemę.
Iš pradžių pripilkite į butelį vandens, tada pradurkite skylutes, priešingu atveju butelis gali deformuotis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)