Taigi kokių klaidų reikėtų vengti, kad nenukentėtų išorinis virtuvės vaizdas?

1. Neteisingas išdėstymas

Būtent nuo išdėstymo, o ne nuo apdailos medžiagų priklauso galutinis virtuvės interjero vaizdas. Spinteles ir buitinę techniką išdėliokite taip, kad jums būtų patogu. Nesivadovaukite standartinėmis schemomis. Pagalvokite, kaip jums bus patogiau gaminti maistą, plauti indus ir laikyti daiktus. Paimkite lapą popieriaus lapą ir nusipieškite preliminarų planą, kur kabinsite spinteles, kur statysite stambiąją ir smulkiąją techniką. Tik po to keliaukite į parduotuves ar baldų saloną.

2. Nekokybiški ar pernelyg ryškūs virtuvės baldai

Labai dažnai virtuvės baldai suryja didžiausią išlaidų dalį, todėl juos rinktis reikia atsakingai. Optimaliausias variantas – universalaus dizaino ir neutralių spalvų baldai. Taip bus daugiau šansų, kad baldai džiugins jus ilgiau ir jau po mėnesio nepradės erzinti. Žinoma, ryškių spalvų virtuvės taip pat gali puikiai atrodyti, bet jei medžiagos bus nekokybiškos, jų fasadai gali išblukti ar pagelsti. Ekspertai pataria baldams netaupyti, nes šykštus moka du kartus.

3. Apšvietimo stoka

Virtuvėje turi būti įrengtos kelios apšvietimo zonos: viena iš jų virš darbinio paviršiaus, antroji – virš valgymo vietos. Be tinkamo apšvietimo virtuvė nebus funkcionali. Gaminant maistą, teks be reikalo lenktis ar įsitempti, o ir vakarienė prie blausios šviesos nebus tokia džiugi.

4. Nepraktiška virtuvės sienelė

Nauja virtuvės sienelė – dar viena skaudi vieta kišenei. Jei norite kuo ilgaamžiškesnės apdailos, rinkitės paprastus ir klasikinius variantus. Jie atrodys kur kas elegantiškiau, negu ekstravagantiškos sienelės. Vieno tono virtuvės elementas harmoningai įsilies į interjerą ir ilgiau nesens. Turėkite galvoje šį faktą, ypač jei planuojate ateityje parduoti savo būstą.

5. Jokių spalvinių akcentų

Jei renkantis baldus ir virtuvės sienelę rekomenduojama vengti ryškių spalvų, tai dar nereiškia, kad jų apskritai neturi būti. Lakonišką interjerą kaip tik pagyvins ryškūs akcentai: lentyna su indais, ryškios užuolaidos, paveikslas ar kiti dekoro elementai. Taip sudėliosite virtuvėje akcentus, o jeigu jie pradės varginti, visuomet be vargo galėsite juos nuimti arba pakeisti.

6. Elektros lizdai nepatogiose vietose

Buitinių prietaisų laidus visuomet norisi paslėpti, tačiau to padaryti nepavyks, jei elektros lizdai bus nepatogiose vietose. Tokiu atveju juodi ir balti laidai nusidrieks per stalviršius ir gadins bendrą vaizdą. Įrengiant elektros lizdus, visuomet galioja viena taisyklė: geriau daugiau negu mažiau. Iš anksto neįmanoma numatyti, kiek elektros prietaisų virtuvėje reikės ir kur tiksliai jie stovės. Taigi apsvarstykite šią aplinkybę, kad darbinio paviršiaus neapkrautumėte smulkiais buitiniais prietaisais ir laidais. Įrengti daugiau elektros lizdų bus patogiau ir pigiau, negu perkelti elektros lizdą jau įrengtoje virtuvėje.

7. Mažai vietos indams

Manyti, kad visiems puodams, keptuvėms ir lėkštėms pakaks dviejų ar trijų spintelių, yra didelė klaida. Virtuvė kaip tik yra ta vieta, kur išnaudojama kiekviena spintelė ir jokios laisvos vietos jose paprastai nebelieka. Palikti puodus ant viryklės, ant stalviršio ar atvirose lentynose nėra gera mintis, nes tai sudarys netvarkos įspūdį. Geriausia indus ir kitus virtuvės reikmenis laikyti uždarose spintelėse, todėl gerai apskaičiuokite, kiek turite daiktų ir kur juos padėsite.

8. Nepraktiški stalviršiai iš marmuro

Stalviršiai iš marmuro atrodo prabangiai, tačiau ši medžiaga nėra pati patvariausia. Pavyzdžiui, į ją labai greitai įsigeria maistiniai dažai ir gėrimai, o įvairios rūgštys (actas, citrinos sultys) apskritai ją gali sugadinti. Kad stalviršis tarnautų kuo ilgiau, rinkitės sintetines medžiagas arba akmenį, pavyzdžiui, granitą ar kvarcą.

9. Tuščia erdvė po spintelėmis ir virš jų

Dar viena dažna klaida – palikti daug laisvos vietos tarp spintelių ir grindų ar tarp spintelių ir lubų. Ten greitai pradeda kauptis dulkės, tačiau tose vietose jos valomos itin retai. Be to, toks sprendimas bus visiškai nefunkcionalus. Geriausia užsakyti pakabinamas spinteles iki pat lubų, o apatinių spintelių kojeles uždengti lentele. Taip turėsite daugiau vietos daiktams laikyti.

10. Toli viena nuo kitos išsidėsčiusios funkcinės zonos

Kiekviena virtuvė turi tris pagrindines funkcines zonas: vietą maistui laikyti, vietą maistui ruošti ir vietą indams bei maistui plauti. Jei nežinote, kaip teisingai jas išdėstyti, vadovaukitės trikampio principu. Tai reiškia, kad šaldytuvas, plautuvė ir viryklė turi sudaryti trikampę geometrinę figūrą. Tai patogiausias būdas judėti virtuvėje, tačiau niekas netrukdo jums eksperimentuoti.

11. Dėl baltų ir blizgių paviršių šaltai atrodanti virtuvė

Šiais laikais populiaru rinktis lakoniškus, blizgius, sniego baltumo virtuvės paviršius, tačiau tokios virtuvės labiau primena sterilias laboratorijas, o ne gyvenamąsias patalpas. Nuo baltų ir blizgančių minimalistinių formų fasadų tiesiog dvelkia šaltis ir tuštuma, o tai nėra pačios geriausios asociacijos virtuvei. Jei norite, kad virtuvė atrodytų jaukiai, rinkitės šiltus atspalvius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)