Portale novate.ru pateikiami patarimai, kaip užsiauginti itališko stiliaus gėlynus, kurie puoštų langus ir balkonus.

Esminiai kabančių gėlynų niuansai

1. Vienkartinė gėlininkystė

Mūsų klimato sąlygomis gėlės džiugins nuo gegužės–birželio iki spalio. Paskui nuvytusius augalus reikia nuskinti, kadangi net daugiamečiai augalai neatlaikys žiemojimo lauke už lango. Šaknys loveliuose greitai užšals, taigi, turėkite omenyje, kad tokio pobūdžio gėlių auginimas – sezoninis malonumas. Lovelių, vazonų irgi nepalikite lauke – įneškite į garažą ar kur kitur.

2. Reguliari priežiūra


Augalus kabančiuose loveliuose reikia kruopščiai prižiūrėti. Į lovelius telpa nedaug žemės, lyginant su įprastinėmis lysvėmis, todėl ji greitai išdžiūva. Gėles reikia laistyti vieną–du kartus per dieną, antraip žemė sukietės. Rekomenduojama kartą per dvi savaites augalus patręšti, taip pat reguliariai pakarpyti, formuoti lapiją, nuskinti sudžiūvusius žiedus. Jei dažnai išvykstate, paprašykite, kad kas nors ateitų palaistyti gėlių, priešingu atveju jos nudžius.

3. Lovelių vieta


Lovelius kabinkite lengvai, patogiai pasiekiamose vietose. Svarbu, kad langas atsidarytų į vidų, o gėlės būtų ištiestos rankos atstumu. Svarbu, kad nereikėtų stipriai persisverti per langą, nes tai pavojinga. Loveliai turėtų būti su padėkliukais vandens pertekliui, kad nelašėtų kaimynams ant galvos. Laikikliai loveliams turėtų būti metaliniai.

4. Žemė ir sodinimas

Gėlės balkone

Naudokite purius, derlingus žemių mišinius. Pvz., sumaišykite paprastą žemę su perlitu. Kad žemė stimuliuotų aktyvų augimą, kas 10–14 dienų patręškite skystomis trąšomis. Jei norėsite užsiauginti gėlių iš daigų, sėklas pasėkite jau vasarį. Paaugintų augalų galima nusipirkti gegužę, tik palaukite, kol nusistovės stabili šiluma.

Rekomenduotini augalų deriniai

1. Laibeniai ir pelargonijos

Balkono gėlės

Į nedidelį lovelį tilps dvi–trys pelargonijos ir trys–keturi laibeniai. Pelargonijų žiedai apskriti, raudonų, avietinių atspalvių; šios gėlės atsparios sausrai, pakelia iki 6 laipsnių šalčio. Laibeniai greitai auga, gardžiai kvepia medumi; jiems kenkia skersvėjai ir stiprus vėjas. Patartina auginti šias saulėtoje rytų arba vakarų pusėje.

2. Petunijos ir laibeniai

Balkono gėlės

Neįnoringos petunijos džiugina įvairiomis spalvomis, ilgai žydi, ištveria netgi pirmas šalnas. Pakabinamuose loveliuose galima auginti stambiažiedes ar svyrančias petunijas. Krūminės petunijos auga tiesiai, jos sudarys foną laibeniams. Petunijos mėgsta dalinį pavėsį su išsklaidyta saulės šviesa pietvakarinėje ar pietrytinėje pusėje.

3. Pelargonijos ir petunijos

Balkono gėlės

Tai dar vienas dailus gėlių derinys. Šie augalai pasižymi gausia spalvų palete, todėl galimos įvairios kompozicijos. Pvz., pasodinkite į lovelį smulkiažiedę petuniją ir zoninę pelargoniją. Jas geriausia auginti saulėje, rytinėje ar vakarinėje pusėje.

4. Lobelijos, taškuonės ir petunijos arba pelargonijos

Balkono gėlės

Lobelijos žydi smulkiais baltais, melsvais, rožiniais ar violetiniais žiedais. Jos dera prie baltų taškuonės žiedų. Kompoziciją papildys ryški petunija. Augalai pradeda žydėti gana anksti, jiems nebaisūs temperatūrų svyravimai. Geriausia juos laikyti pusšešėlyje, bet taip, kad ant jų kristų išsklaidyta saulės šviesa. Įsidėmėkite – petunijas reikia laistyti kasdien palei šaknis, o per karščius po kelis kartus. Vietoje petunijos kompoziciją gali papildyti pelargonija.

5. Trispalvės našlaitės

Balkono gėlės

Dažniausiai sodinamos trijų–keturių rūšių našlaitės. Centre sodinkite aukščiausias, iš šonų – žemesnes, kad sudarytų foną, o palei perimetrą – svyrančias. Trispalvės našlaitės – gražios foninės gėlės, kurios papuoš bet kokį gėlyną. Jas galima derinti tiek su didelėmis gėlėmis, tiek auginti vienas. Svarbiausia, kad lovelis kabėtų pusšešėlyje, o ant jo kristų išsklaidyti saulės spinduliai.

6. Tramažolės

Balkono gėlės

Jei norisi kad nuo lango kristų kaskada žalumynų, atkreipkite dėmesį į tramažolę (liaudiškai dar vadinamą liaukažole ar rėple). Augalas neįnoringas, džiugins smulkiais violetiniais žiedeliais. Kad tramažolės krūmeliai būtų vešlūs, pakirpkite augančius ūsus. Žiemą augalai negelsta, net per šalčius lieka žali. Tramažolės nemėgsta pavėsio, o kvepia citrininiu aromatu.

7. Chrizantemos ir dekoratyviai kopūstai

Balkono gėlės

Kad pakabinamas lovelis ilgiau džiugintų akis, kai vasarinės gėlės nužydės, pasodinkite rudeninių gėlių. Pvz., mažosios chrizantemos tiks prie dekoratyvinių kopūstų. Beje, pastarųjų yra daug rūšių. Kopūstai išsiskiria ne tik lapais, žiedu viduryje, bet ir unikalia lapų forma. Šaltuoju metų laiku dekoratyviniai kopūstai įgauna raudoną ir oranžinį atspalvį. Šiaip ar taip, kai ir rudeniniai augalai nužydės, žiemai įneškite lovelius į vidų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)