Augalus patartina pirkti specializuotose parduotuvėse. Portale novate.ru pateikiami 8 daugiamečių gėlių deriniai – išsirinkite labiausiai patinkantį.

1 derinys – universalus variantas

Gėlynas

Saulėtame plote pasodinkite baltąją sedulą „Elegantissima“ ir rudeninę saulainę. Žemė turi būti puri, derlinga, nes šiuos augalus reikės reguliariai laistyti. Salotinės ir baltos spalvų sedulos krūmas harmoningai derės su oranžinės ir raudonos spalvų rudenine saulaine. Ši kompozicija dekoratyvumo piką pasiekia liepos viduryje, jis trunka iki rugsėjo vidurio.

2 derinys – prieskoninės natos

Gėlynas

Šis variantas tinka puriai, derlingai žemei, augalų nereikės dažnai laistyti. Šilinis šalavijas „Caradonna“, didžioji astrantija, paprastoji katžolė, vaistinis čiobrelis. Vaistinis šalavijas savo violetiniais žiedais ant vyšninių kotelių papuoš bet kokį gėlyną. Jis žydi visą vasarą, puikiai pakelia šalčius, naudojamas maisto gamybai, plikomas arbatai. Astrancija su baltais ir rožiniais žiedais puikiai auga, ilgai žydi. Katžolės „Fassena“ melsvai violetiniai žiedai primena levandų žiedus, kvepia citrinomis ir mėtomis. O čiobreliai vainikuoja šią kompoziciją baltais, rožiniais ar violetiniais žiedais.

3 derinys – tvirtas duetas

Gėlynas

Jeigu jūsų gėlyne daug pavėsio, o gruntas neutralus ar vis rūgštus, pasodinkite snapiučių ir vaistinių isopų. Violetiniai snapučių žiedai su tamsiai žaliais lapais džiugina ilgu žydėjimu, suteikia pavėsį blyškiai violetiniams isopų žiedams, kurie išskirtiniu aromatu vilioja bites ir drugelius. Įsidėmėkite, kad snapučiai – gana agresyvios gėlės, todėl kruopščiai parinkite kaimynus.

4 derinys – medžių paunksnėje

Gėlynas

Dviejų astilbių – „Darwin‘s snow sprite“ ir „Ametistas“ – idealus variantas po lapuočiais medžiais. Astilbėms patinka pavėsis, drėgna žemė. Gražiausiai atrodo pastarosios astilbių rūšys su baltais ir rožiniais, violetiniais žiedais.

5 derinys – myli, nemyli

Gėlynas

Plaukuotoji rudbekija „Goldsturm“ ir šluoteliniai flioksai – abiejų rūšių augalams reikia nemažai priežiūros, ypač flioksams, nes nuo drėgmės pertekliaus, esant daug pavėsio jie suserga miltlige. Ryškiai geltona rudbekijų ir rožinė flioksų spalvos viena kitą paryškina. Šis gėlių duetas džiugins nuo rugpjūčio pradžios iki vėlyvo rudens.

6 derinys – violetinės ir geltonos kontrastas

Gėlynas

Jeigu mėgstate kontrastingus derinius, atkreipkite dėmesį į dantytosios liguliarijos ir astilbės „Arends“ duetą. Šioms gėlėms patinka augti pusiau pavėsyje, jas būtina reguliariai laistyti. Ryškiai geltoni liguliarijos žiedai įdomiai dera su rožiniais ir raudonais astilbės žiedais. Liepos viduryje abu augalai pradeda aktyviai žydėti.

7 derinys – plaštakių sodas

Gėlynas

Neįnoringą, sausrai atsparią kompoziciją sudarysite iš šilinio šalavijo, paprastosios eglės „Maxwellii“, katžolės „Fassena“ ir stambiašaknio snapučio. Šalavijas ir katžolė labai ilgai žydi, pritraukia vabzdžius. Snaputis su mažais violetiniais žiedeliais dera prie spalvų gamos, o visžalė eglė „Maxwellii“ papildo kompozicija žaliomis šakelėmis.

8 derinys – šiurpinis gvazdikas ir vilnotoji notra

Gėlynas

Šiurpinis gvazdikas ir vilnotoji notra mėgsta saulės vonias, nebijo sausros. Pirmųjų rožiniai, raudoni ir balti žiedeliai išryškės sidabrinių vilnotojų notrų lapų fone ir taps tikra jūsų sodo puošmena. Vienas minusas – šiurpiniai gvazdikai žydi tik dvejus metus, paskui reikės sodinti naujus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)