Portale novate.ru aptariami kiekvieno iš 10 augalų, tinkamiausių gyvatvorei, ypatumai.

1. Vakarinė tuja


Piramidės formos visžalės tujos – vienos iš mėgstamiausių augalų gyvatvorėms. Tujos išsaugo sodrią žalią spalvą visais sezonais, gelsta rečiau nei kiti spygliuočiai. Iš tujų galima suformuoti tiek neaukštą 30–40 cm gyvatvorę („Danica“, „Hoseri“ rūšys), tiek 3 m sieną – viskas priklauso nuo jūsų norų. Jei patinka gyvatvorės su kolonos pavidalo medeliais, atkreipkite dėmesį į „Smaragd“ rūšį. Jeigu norisi labai tankios gyvatvorės, rinkitės „Brabant“ rūšį – šios gyvatvorės greitai auga į aukštį ir į plotį.

2. Mažalapė liepa

Gyvatvorės

Liepų gyvatvorės užauga iki metro ar poros metrų aukščio, tiesa, dėl šių medžių ypatumų galima suformuoti ir iki 3 m aukščio gyvatvorę. Mažalapės liepos dailios, gražiai atrodo ir vasarą, ir žiemą. Jos puikiai auga ir pavėsyje, dažniausiai jas renkasi miškinguose sklypuose. Liepas gyvatvorei rinkitės pagal turimą biudžetą. Mažalapės dvejų–trejų metų amžiaus liepos gana nebrangios, iš jų nesudėtinga patiems suformuoti 1–2 m aukščio gyvatvorę. Prie pinučių pritvirtintos liepos gerokai brangesnės, kainos siekia šimtus ar net tūkstančius eurų, priklausomai nuo kokybės, sezoniškumo, nuo to, ar sunku buvo suformuoti karūną. Be to, gali būti sudėtinga patiems prižiūrėti tokio tipo gyvatvorę.

3. Tunbergo raugerškis

Gyvatvorės

Tunbergo raugeriškius renkasi tie, kas nori turėti margą, ryškią gyvatvorę. Vidutiniškai gyvatvorė užaugs iki 1,5–1,8 m aukščio. Raugeriškiai pasižymi ryškiomis spalvomis – pradedant ryškiai raudona, oranžine, baigiant ruda ir tamsiai ruda. Tunbergo raugeriškio dekoratyvinės rūšys: „Golden Ring“, „Atropurpurea“. Jei norisi aukštesnės raugeriškių gyvatvorės, atkreipkite dėmesį į otavinį raugeriškį „Superba“ ir į paprastąjį raugeriškį; šios rūšys užauga iki 2,5–3 m.

4. Slyvalapė gudobelė

Gyvatvorės

Sklypą papuoš slyvalapės gudobelės su tankiu vainiku. Medeliai užauga iki 5–6 ir iki 5 m pločio. Iš pradžių vainikas būna kūgio formos, paskui tampa panašesnis į kiaušinį, galiausiai pasidaro kompaktiškesnis. Rudenį gudobelės lapai keičia spalvą – pasidaro gelsvai oranžiniai, gelsvai raudoni. Gražiai atrodo iki 2 m aukščio gyvatvorė, lygiašonės trapecijos formos. Gyvatvorei tinka ir kitokių rūšių gudobelės: raudonoji gudobelė, plunksnalapė gudobelė, sultingoji gudobelė.

5. Paprastoji eglė

Gyvatvorės

Nors eglių gyvatvorės gražios, jų pasitaiko gana retai. Spygliuočiai auga gana lėtai, dėl to yra gana brangūs. Norint suformuoti gyvatvorę iš eglių, pririeks gerokai daugiau laiko ir pastangų, nei gyvatvorei iš vakarinių tujų, o eglių gyvatvorė kainuos tris–keturis kartus daugiau nei tujų gyvatvorė ir penkis–dešimt kartų daugiau nei lapuočių augalų gyvatvorė.

6. Blizgantysis kaulenis

Gyvatvorės

Gyvatvorė iš lapinių augalų – blizgančiųjų kaulenių yra puikus variantas. Tik įsidėmėkite – per metus jie paaugs tik 30 cm, o maksimalus šių krūmų aukštis – 2–3 m. Kauleniai pasižymi smulkiais lapeliais ir šakelėmis, taigi, iš jų galima sumodeliuoti įvairių, sudėtingų formų gyvatvorę. Pavasarį ir vasarą šie augalai įgauna dailų spindintį žalumą, o rudenį pasipuošia violetiniais, geltonais, raudonais, vyšniniais ir oranžiniais atspalviais vienu metu. Blizgantieji kauleniai subrandina apskritų juodų uogų.

7. Baltoji sedula

Gyvatvorės

Baltųjų sedulų gyvatvorė pasiekia 3 m aukštį. Šie krūmai turi žalios ir baltos spalvų lapus, tiesias, lanksčias šakeles, kurios, laikui bėgant, įgauna lanko formą. Vasaros ir rudens pradžioje baltoji sedula žydi ir subrandina balkšvai žydrų uogų. Tai neįnoringas augalas, kurį lengva auginti, jis puikiai ištvers bet kokį orą. Galima formuoti aiškių linijų gyvatvorę arba palikti šakeles ir lapus natūraliai augti.

8. Putinalapis pūslenis

Gyvatvorės

Šis dekoratyvinis krūmas auga greitai ir užauga iki 1,5–3 m aukščio. Žydi baltais žiedynais, kurie vėliau virsta ryškiai raudonomis uogomis. Populiariausios rūšys – „Diablo“ ir „Luteus“. „Diablo“ rūšis – su tamsiai violetiniais lapais, o „Luteus“ turi ryškiai geltonus lapus, kurie išryškės sodo žalumos fone. Abi rūšys neįnoringos, lengvai pakelia bet kokius temperatūrų svyravimus.

9. Pilkoji lanksva

Gyvatvorės

Iš „Grefsheim“ rūšies pilkųjų lanksvų užsiauginsite nepaprastai gražią gyvatvorę. Lapuotį krūmą puošią maži žiedeliai, kurie pradeda žydėti balandį–gegužę. Jie išsidėstę ant lanko pavidalo šakelių tarsi šachmatai. Lanksvos užauga iki 0,9–1,8 m, nebijo šalčių. Harmoningai atrodo tiek pavieniai krūmai, tiek lanksvų gyvatvorė.

10. Paprastasis ligustras

Gyvatvorės

Vienas iš pačių ištvermingiausių lapinių augalų, iš kurių formuojamos gyvatvorės. Ligustrai puikiai auga net pavėsyje, nebijo šalčių. Paprastieji ligustrai gali užaugti net iki 5 m aukščio, bet geriausia palaikyti 2 m gyvatvorės aukštį. Dėmesio – paprastieji ligustrai subrandina nuodingų juodų uogų, jų negalima valgyti. Jei namuose yra mažų vaikų ar naminių gyvūnų, geriau atsisakyti ligustrų gyvatvorės.

Kiekvienas augalas pasižymi savitu grožiu, svarbiausia – laiku pakirpti gyvatvorės augalus, nepamiršti jų palaistyti, patręšti ir išravėti piktžoles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)