Egzistuoja visa virtinė priežasčių, kurios gali nulemti, kad šį sezoną liksite be saldžiųjų uogų.

1. Šalnos

Pati dažniausia ir paprasčiausia priežastis, kurios išvengti negali nė vienas sodininkas, yra klastingos pavasarinės šalnos. Netgi vienas žvarbus rytas gali pražudyti visą pirmąjį braškių derlių. Jei po šaltos nakties dalis braškių žiedų nugelto ar net pajuodo, geriausia būtų juos pašalinti ir tikėtis, kad krūmeliai suspės sukrauti naujus žiedus.

2. Netinkamos trąšos

Braškės gali liautis mezgusios uogas dėl azoto pertekliaus dirvoje. Ryškiai žali lapai akivaizdžiai rodo, kad šeimininkas permaitino savo braškes. Labai tikėtina, kad šį sezoną braškės nederės arba subrandins labai mažai uogų. Tačiau tas pats gali nutikti, jei trąšų bus per mažai. Dažniausiai braškės nedera (arba dera labai silpnai) dėl boro trūkumo.

3. Rūgšti dirva

Dirvos rūgštingumą reikėtų nuolat tikrinti specialiais testais – lakmuso popierėliais ar kitomis panašiomis priemonėmis. Auginant braškes, dirvos Ph turėtų siekti 6.0 – 6.5. Jei šis rodiklis bus didesnis, braškės sunkiau pasisavins iš dirvos vandenį ir maistines medžiagas, o tai reiškia, kad jos prastai augs ir vystysis. Jei dirvos rūgštingumas yra per didelis, jį būtina sumažinti, ir tai reikėtų daryti dar ankstyvą pavasarį. Paprastai tam naudojami dolomitiniai miltai arba medienos pelenai.

4. Kenkėjai

Palikti sodininkus be braškių gali ir įvairiausi augalų kenkėjai. Patys pavojingiausi iš jų yra braškiniai straubliukai, kurie minta lapų sultimis. Kiti parazitai: paprastieji grambuoliai, šliužai, žemuoginės erkės, paprastieji kurkliai, sprakšiai, žemuoginiai nematodai, kurmiai ir kiti. Gamtinių priešų braškės turi daug. Taigi verta pasirūpinti pavasarine braškių apsauga no kenkėjų.

5. Neteisinga vieta

Sodininkai turėtų žinoti, kad braškės nedera gerai, augdamos vienoje vietoje. Persodinti braškes į kitą vietą reikėtų kas 3 – 4 metus. Priešingu atveju uogos pradės smulkėti. Tačiau braškės gali nederėti ir dėl netinkamai parinktos persodinimo vietos. Braškių negalima sodinti ten, kur gruntiniai vandenys yra labai arti paviršiaus. Braškės taip pat nederės žemose vietose, smėlingoje ar molingoje dirvoje, nes nuolat jaus vandens stygių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)