Kodėl gi storalapis vadinamas pinigų medžiu? Pirmiausia todėl, kad jo lapeliai labai primena pinigėlius. Taip pat dėl įsitikinimo, kad augalas pritraukia į namus pinigus, turtus. Tiesa, taip, esą, nutinka tiktai tuo atveju, jei jisai tinkamai pasodintas ir auga tinkamoje vietoje.

Sodinant storalapį, būtina paisyti keleto bendrųjų taisyklių. Išsamiau apie jas – toliau perteiktoje publikacijoje iš portalo lime.energy.

Kaip pasodinti ūglį?

Egzistuoja prietaras, kad savomis jėgomis išaugintas pinigų medis geriausiai junta aplinkos energetiką ir tiksliausiai atspinti namų šeimininkų finansinę padėtį. Štai kodėl daugelis mano, kad storalapį reikia išsiauginti iš nedidelio nuo suaugusio augalo nupjauto ūglio. Tipinis ūglio ilgis – 5–6 centimetrai.

Sodinti ūglį galima keliais toliau nurodytais būdais.

• Pamerkite ūglį į stiklinę su vandeniu, kad jis išleistų šaknis, o tada pasodinkite į vazonėlį.
• Leiskite ūgliui 5–7 dienas pagulėti sausoje vietoje. Per tiek laiko pjūvio vieta apdžius. Tokį ūglį reikia pasodinti į indelį su drėgnu smėliu. Kai tik ūglis ims leisti šaknis, jį galima persodinti į nuolatinę vietą.
• Šviežiai nupjautą ūglį iš karto sodinkite į drėgną žemė ir uždenkite plastikine stikline. Tokiame mini šiltnamyje augalas greičiau įsišaknys. Laistant nukelti stiklinės nebūtina, o pasirodžius pirmiesiems lapeliams ją galima su visam nuvožti.
• Visą medį net ir iš vieno lapelio galima išauginti. Nuskintą lapą reikia gerokai padžiovinti, o tada įstatyti į drėgną žemę ir paramstyti degtukais. Laistyti lapelį reikia labai mažomis dozėmis. Geriausia naudotis purkštuvu.

Pinigų medis

Kokią dirvą pasirinkti?

Tikrasis storalapis mėgsta smėlingą dirvą (juk tai iš dykumų atkeliavęs augalas). Jis puikiausiai veši kaktusams, sukulentams ir panašiems augalams skirtuose žemės mišiniuose.

Pinigų medį galima sodinti ir į kambarinėms gėlėms skirtą žemę, bet ją rekomenduojama papildyti nedideliu kiekiu gryno smėlio.

Į vazono dugną būtina įberti drenažo funkciją atliekančių medžiagų (gargždo arba keramzito), padėsiančių sureguliuoti dirvos drėgmę ir apsaugosiančių šaknis nuo puvimo. Šis nurodymas ypač svarbus ir jį įvykdyti tiesiog būtina!

Koks vazonėlis tinkamiausias?

Tik pradedamam auginti pinigų medžiui labiausiai tinka nedidelis, platokas, bet ne gilus vazonas. Tikriesiems storalapiams vienodai tinka ir plastikiniai, ir keraminiai vazonai.

Kada sodinti ir kiek laistyti?

Tikrąjį storalapį, kaip ir visus augalus, rekomenduojama sodinti per priešpilnį (mėnulio tarpsnis prieš pilnatį).

Nors teigiama, kad metų laikas jokios įtakos augalo prigijimui neturi, vis dėlto pavasaris laikomas palankiausiu įsišaknijimui.

Storalapiai jokiu būdu nėra pernelyg didelės drėgmės mėgėjai, todėl dažnai ir gausiai laistyti šių augalų nereikia.

Pirmaisiais auginimo etapais laistyti reikia minimaliai. Maždaug kartą per savaitę storalapį reikia apipurkšti vandeniu. Vos jis pradės leisti naujus lapelius, vandens galima įpilti į lėkštelę (laistymas iš apačios). Kai tampa akivaizdu, kad storalapis ėmė augti, galima pereiti ir prie įprasto laistymo.

Laistyti storalapį reikia tada, kai dirva tampa visai sausa.
Laistymo dažnį reikia nustatyti savo nuožiūra, atsižvelgiant į patalpos oro temperatūrą ir drėgnį. Minėtina, kad žiemą laistymą galima praretinti iki karto per mėnesį.

Kaip parinkti vietą ir kuo tręšti?

Pinigų medis

Šis kambarinis augalas nemėgsta tiesioginių saulės spindulių, bet šviesa jam patinka. Taigi, tinkamiausia vieta pinigų medžiui – gerai nušviesta pietrytinio lango palangė.

Kad formuotųsi dailus vainikas, augalą reikia periodiškai pasukti: tada jis neišstyps, augs tolygiai.

Kai įsišaknijęs ūglis gerokai paūgėja, jį galima patręšti, kad augtų dar intensyviau. Geriausia tręšti kompleksinėmis arba kaktusams skirtomis trąšomis. Šį darbą derėtų atlikti ne dažniau kaip kartą per mėnesį, kitaip augalas gali žūti.

Tikrasis storalapis išskiria ypatingų oro kokybę gerinančių medžiagų. Šios biologiškai aktyvios medžiagos sumažina kenksmingos mikrofloros lygmenį, todėl yra laikomos puikia profilaktine priemone nuo kvėpavimo takų ligų.

Sodinimo taisyklės pagal fengšui

Vien pasodinti pinigų medžio, pasirodo, neužtenka. Kad jis pradėtų „veikti“, reikia atlikti dar šį tą. Toliau – rekomendacijos pagal fengšui.

• Ant vazono dugno būtinai padėkite monetą, o dar geriau – šešias.
• Po vazonu (ar lėkštele, į kurią jis įstatytas) padėkite tris monetas.
• Augalo vazono piešinyje turi būti rudos, juodos, raudonos arba auksinės spalvos detalių.
• Ideali vieta augalui – pietrytinė patalpos pusė.
• Laistyti derėtų trečiadieniais, be to, vandeniu, kuris pastovėjo įmetus monetų.
• Pinigai mėgsta grožį, todėl neprošal papuošti paūgėjusį pinigų medį kiniškomis monetomis arba raudonomis juostelėmis.

Pinigų medžio išvaizda – finansinės padėties atspindys

  • Jei pinigų medžio lapai stori, vainikas tankus, o pats augalas sparčiai auga, vaidinasi, kanalas finansams atviras ir galima pagrįstai tikėtis pajamų pagausėjimo, finansinės situacijos stabilumo ir panašių dalykų.
  • Krentantys lapai, skurdi ir apgailėtina pinigų medžio išvaizda – finansinio nestabilumo, nuostolių ženklas.
  • Jei pinigų medis nustojo džiuginti akį, vertėtų peržvelgti savo finansines galimybes ir viską pradėti iš pradžių – pasodinti naują pinigų medį ir jį išauginti.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)