Sužinokite, kurie augalai, remiantis portalo novate.ru publikacija, pradeda skursti vos atkeliavę į namus iš parduotuvės, tad beatodairiškai jų, matyt, geriau nepirkti.

1. Miniatiūrinės rožės

Kambarinės gėlės

Vazonai su nykštukiniais rožių krūmeliais, apsipylusiais mažučiais geltonais, baltais, rausvais ir raudonais žiedais, išstatyti kone bet kurios didesnės parduotuvės gėlių skyriuje. Dėl efektingos išvaizdos ir nedidelės kainos žmonės gana noriai juos perka, ypač kaip dovanas. Tik džiaugsmą šios roželės teikia neilgai: dažniausiai, vos žiedai nuvysta, augalas ima nykti akyse. Nei trąšos, nei persodinimas, nei idealiai parinktas apšvietimas negelbsti šių gėlių nuo lėtos žūties. Net galima susimąstyti, ar apskritai įmanoma paversti miniatiūrinę roželę daugiamečiu vazoniniu augalu.

2. Sanpaulijos


Sanpaulijos, kartais žmonių vadinamos Afrikos žibutėmis, nebuvo itin populiarios bent porą pastarųjų dešimtmečių, tačiau dabar jas vėl mėginama pamėgti, ypač kaip Provanso stiliaus interjero detales. Vis dėlto kyla klausimas, ar verta prasidėti su sanpaulijomis tiems, kurie nepasiryžę tapti bemaž profesionaliais gėlininkais.

Tikrai yra tokių namų, kurių palangės nustatytos šių kambarinių augalų vazonėliais. Negana to, gėlės puikiausiai žydi ir auga it ant mielių. Deja, tai anaiptol nereiškia, kad jos vešės bet kur. Būtent sanpaulijos, perneštos į kitą vietą, gali nuskursti vos per mėnesį. Ir kalta dėl to ne vienokia arba kitokia priežiūra. Tiesiog šios gėlė yra iš tų lepiųjų augalų, kurie ypač jautriai reaguoja į menkiausius temperatūros pokyčius, bent kiek kitokį apšvietimą, o galbūt net į mums, žmonėms, nejuntamas energijos bangas.

3. Svyruokliniai fikusai

Fikusas

Svyruokliniai fikusai tiesiog garsėja savo kaprizais. Tarkim, pernešti į naują vietą jie gali tuojau pat numesti lapus. O juk namai ir bus nauja vieta, kai augalas – iš parduotuvės. Dar šios rūšies fikusai labai nepakantūs skersvėjams, bet kaip gyventi nevėdinant kambarių? Trumpai tariant, patirti stresą fikusui – vieni juokai, todėl verta kalbėti apie 50 proc. garantiją, kad parsigabentas į namus šis augalas nenunyks ir suvešės.

4. Datuliniai finikai


Gėlių parduotuvių darbuotojai datulinį finiką kartais pavadina lepumo įsikūnijimu. Šis augalas visiškai nepakantus sausam orui. Šitai žinoti būtina, nes butai žiemą intensyviai šildomi radiatorių ir oras juose neišvengiamai išsausėja. Ką gi tai reiškia? Tai reiškia tiesiog tai, kad privalėsite ištisus šešis mėnesius, arba tiek, keik trunka šildymo sezonas, nertis iš kailio, kad finiko lapams ir žemei, kurioje jis pasodintas, nepristigtų drėgmės. Kaip vertinate tokią perspektyvą?

Tai dar ne viskas. Datuliniai finikai, kaip ir svyruokliniai fikusai, patiria rimtą stresą atsidūrę naujoje vietoje, tad tapti pirkiniu šiems augalams – tragedija. Pasak augalų žinovų, išgyvena tik 40 proc. pirktinių datulinių finikų. Neretai į namus parsivežto datulinio finiko lapai nudžiūva vos per 2–3 savaites, o augalo reabilitacija trunka labai ilgai: kad ūgliai pasiektų padorų ilgį, prireikia ne mėnesių, bet metų.

5. Orchidėjos


Parduotuvėje orchidėjos atrodo tiesiog pritrenkiančiai, todėl kyla didžiulis noras turėti šių grožybių namuose. Bet dažnas, nusipirkęs orchidėją, greitai nusivilia, nes tuojau paaiškėja, jog apsirūpinti pavyko ne džiaugsmo, o problemų šaltiniu. Pavyzdžiui, orchidėjų šaknys mirštai, jeigu: gėlė per gausiai laistoma, per menkai laistoma, jei bent miligramu padauginama trąšų ir t. t. Norint atgaivinti nunykusią orchidėją, būtina apsiginkluoti atkaklumu ir kantrybe, be to, net ir uoliausios pastangos parinkti tinkamas trąšas bei žemės mišinį gali neduoti vaisių. Dar pagalvokite, ar sugebėsite ištisus metus išlaikyti kambaryje maždaug 25 laipsnių temperatūrą? Jei kyla abejonių, turėtumėte atsakingai pasvarstyti, ar verta pirkti orchidėją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)