Papasakosime, kaip minimaliomis išlaidomis ir pastangomis išspręsti 8 dažniausiai pasitaikančias tapetų problemas.

1. Apsidraskė

Būna labai nemalonu, kai apklijuoji sieną tapetais ir iš karto juos įdreski. Tačiau šį pažeidimą galima lengvai pašalinti paprasčiausiais klijais. Užtepkite ant įdrėskimo šiek tiek klijų ir atsargiai skudurėliu juos išlyginkite. Pažeidimo krašteliai išsilygins ir įdrėskimas taps praktiškai nepastebimas. Jei įdrėskimas didelis, atlenkite įdrėkstą fragmentą nuo sienos ir priklijuokite jį iš vidaus.

2. Išsipūtė

Kambariuose, kuriuose būna itin drėgna, prieš klijuojant tapetus, reikėtų kokybiškai nugruntuoti sienas. Jei to nepadarysite, po sienų apmušalais gali atsirasti pūslių. Jei yra galimybė, išpūstą tapetų juostą geriausia būtų perklijuoti. Kitas variantas – pradurti pūslę adata, o tada švirkšto pagalba prileisti į jos vidų klijų. Tuomet reikėtų išlyginti pūslę voleliu. Perpjauti pūslės negalima, nes jums vargu ar pavyks lygiai sujungti jos kraštelius.

3. Suplyšo

Sienų apmušalai suplyšo, tačiau suklijuoti jų nesigauna, nes nebeturite mažo tapetų gabaliuko? Tokiu atveju jums padės lopinys. Žinoma, idealiausia, jei panaudotumėte tą patį ritinėlį, kuriuo klijavote sienas. Jei likučių nebeturite, pabandykite pritaikyti fragmentą iš kitų sienų apmušalų. Svarbiausia – nekirpkite figūros lygiais kraštais. Tapeto fragmentą geriau išplėšykite, nes plėšyti krašteliai geriau prilimpa, atrodo natūraliau ir būna sunkiau pastebimi.

4. Išsiskyrė per siūles

Tapetai

Jei klijavote tapetus nenugruntavę sienos ir prie atvirų langų, nieko keista, jeigu jie išsiskyrė per siūles. Tokiu atveju atplėškite tapeto juostą ties siūle, nuvalykite sieną nuo seno tinko, klijų likučių bei šiukšlyčių. Kruopščiai iš naujo priklijuokite tapetus ties siūlėmis ir palaukite, kol jie sukibs su siena. Tuomet nuvalykite klijų likučius ir pašildykite siūles fenu, kad klijai tvirčiau sukabintų tapetus ir sienų paviršių.

5. Atsiklijavo

Tapetai

Atsiklijavo vienas sienų apmušalų kampas? Argi tai problema? Įsiminkite, ką reikia daryti. Pirmiausia, nuvalykite atsiklijavusią tapetų dalį nuo senų klijų ir šiukšlių. Tą patį padarykite ir su siena. Paimkite nedidelį teptuką ar kempinėlę ir ištepkite atsiklijavusią dalį klijais. Tai gali būti bet kokie klijai: specialūs sienų apmušalams, PVA ar net išvirti namuose iš krakmolo. Keletą minučių palaukite, kol klijai įsigers į tapetų fragmentą, o tuomet prispauskite jį prie sienos. Iš viršaus priklijuotą dalį palyginkite voleliu ar sausu skudurėliu, kad nuvalytumėte klijų likučius ir pašalintumėte oro likučius.

6. Išsitepė

Paprastos, šviežios dėmės nuo tapetų nusivalys muiluotu vandeniu. Svarbiausia, netrinkite itin įnirtingai, nes taip dar labiau sugadinsite sienų apmušalus. Riebalų dėmėms ar itin dažantiems nešvarumams prireiks agresyvesnių priemonių, pavyzdžiui, spirito ar dėmių valiklio. Prieš pradėdami valyti dėmes, patikrinkite valymo priemonę nuo akių paslėptoje tapetų vietoje. Jei jokios reakcijos neįvyko, tapetų spalvos nepakito, piešinys neišplaukė, galite imtis darbo. Beje, smulkioms dėmelėms galite pasitelkti vieną triuką – tiesiog uždažykite jas tokios pačios spalvos flomasteriais ar kitais dažais.

7. Nusitrynė

Vietomis sienų apmušalai nebūna apsaugoti nuo trynimosi. Jei ant tapetų atsirado baltų dėmių ar nukentėjo jų raštas, yra dvi išeitys. Pirmoji – užklijuoti tokio paties rašto lopinį. Antroji – pasinaudoti dekoratyviniais ar viniliniais sienų lipdukais. Parinkite kuo labiau panašų piešinį ir užklijuokite jį ant nusitrynusios vietos. Interjero lipdukais taip pat galite atgaivinti pabodusį interjerą.

8. Apipelijo

Dėl drėgmės pertekliaus kambaryje gali atsirasti pelėsio, kuris gali pažeisti ir sienų apmušalus. Jei ant tapetų atsirado tamsių dėmių, geriausia būtų perklijuoti visą juostą ar bent pašalinti dalis su pelėsiu. Tuomet apdorokite sieną antiseptinėmis ar priešgrybelinėmis priemonėmis. Taip pat galite naudoti spiritą, chloro turinčius baliklius ar amonio chloridą. Sieną dezinfekuokite du kartus, tuomet ištepkite ją antibakteriniais klijais arba gruntu. Taip pat dezinfekuokite tapetus ir tik tuomet vėl klijuokite juos prie sienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)