Paprastai kalkių apnašas stengiamasi valyti šveitimo milteliais bei įvairiomis rūgštimis. Tačiau pirmoji priemonė gali subraižyti maišytuvo paviršių, o antroji – palikti dėmių. Šioje publikacijoje panagrinėsime, kaip teisingai reikėtų valyti vandens maišytuvus, ir ką daryti primygtinai nerekomenduojama, rašo novate.ru.

Priemonės, kurių negalima naudoti

1. Valymo priemonės unitazui

Atrodo, kad priemonės, šalinančios rūdis, turėtų gerai valyti ir vandens maišytuvus su kalkių apnašomis. Tačiau unitazų valymui skirta priemonė ant chromuotų vandens maišytuvų gali palikti tamsių dėmių, kurias po to irgi teks valyti. Tokias dėmes gali palikti ir koncentruoti rūgštiniai valikliai.

2. Šveitimo milteliai

Šveitimui skirtų valymo miltelių sudėtyje būna abrazyvinių dalelių, kurie tikrąja to žodžio prasme nubrūžina nešvarumus. Tačiau kartu tokie milteliai gali subraižyti blizgantį maišytuvo paviršių. Kai rinksitės buitinę chemiją, pirkite tik tokius miltelius, kurie skirti konkrečiai vandens maišytuvams. Valikliai, skirti praustuvams, keraminėms plytelėms, viryklėms ar unitazui, kategoriškai netinka.

Kovos su kalkių nuosėdomis rekomendacijos

1. Rūgštys kenkia tik tuomet, jei naudojamos didelėmis koncentracijomis. Jei 9 proc. stiprumo actą praskiesite vandeniu (lygiomis dalimis) ar 1 arbatinį šaukštelį citrinų rūgšties ištirpinsite vandenyje, gausite švelnią valymo priemonę. Vandens maišytuvą taip pat galite patrinti per pusę perpjauta citrina.

2. Jei kalkių apnašos nenusivalė, apvyniokite maišytuvą tualetiniu popieriumi ar skudurėliais, sumirkytais valikliu. Palaikykite 10 – 15 minučių, o tada dar kartą maišytuvą nuvalykite.

3. Naudokite tik minkštą poroloninę kempinėlę ar skudurėlį. Jokiais būdais chromuotų paviršių netrinkite metaliniais šveistukais. Įbrėžimai sugadins apsauginį maišytuvo sluoksnį, todėl jis pradės greičiau rūdyti.

4. Sunkiai pasiekiamas vietas valykite senu dantų šepetuku su minkštais šereliais. Apnašas taip pat galite valyti pastomis be abrazyvinių dalelių.

5. Po valymo gerai nuplaukite maišytuvą, kad ant jo neliktų valymo priemonės likučių. Priešingu atveju jie gali sureaguoti su metaliniu paviršiumi.

6. Pabaigoje nusausinkite maišytuvą švelniu skudurėliu, kad ant jo neliktų vandens lašų.

Ką daryti su tamsiomis dėmėmis ant maišytuvo?

Jei vis dėlto persistengėte su rūgštine buitine chemija, jums padės švelnios poliruojančios priemonės. Svarbiausia: jokių abrazyvinių dalelių ir agresyvaus fizinio trynimo. Poliruojančias priemones tepkite kempinėle, švelniu dantų šepetuku ar skudurėliu.

Veiksmingos priemonės:

1. Tirštos, universalios valymo pastos, poliruojančios bet kokius paviršius: nuo metalo iki kompiuterių ekranų. Geriausia rinktis tamsiai žalios spalvos pastas – jos geriausiai tinka valančiam poliravimui.

2. Poliravimo priemonės chromuotiems paviršiams – šios automobilių priežiūros priemonės kuo puikiausiai pravers ir buityje. Atidžiai išanalizuokite tokių priemonių sudėtį, kad jose nebūtų abrazyvinių dalelių. Tokios priemonės sugrąžins blizgesį ne tik chromuotiems diskams, bet ir vandens maišytuvams.

Taigi kalkių apnašoms ant virtuvės ar vonios santechnikos negalima naudoti šveitimo miltelių, priemonių su rūgštimis, chloru ir abrazyvinėmis dalelėmis. Šiomis priemonėmis galite subraižyti maišytuvų paviršių, todėl jis greičiau pradės rūdyti. Jei po nesėkmingų eksperimentų ant vandens maišytuvo liko tamsių dėmių, naudokite universalias poliravimo pastas arba poliravimo priemones chromui. Efektyviausia kovos su kalkėmis priemonė – silpnas rūgšties tirpalas arba buitinė chemija, skirta būtent vandens maišytuvams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)