Medikai primena, kad palankiausia žmonėms ir net gyvūnams santykinė oro drėgmė patalpose – 40-60 proc. Tačiau įspėja, kad viršijus 65 proc. patalpose gali pradėti veistis pelėsiai, kurie taip pat kenksmingi sveikatai. Virdžinijos technikos universiteto mokslininkė, profesorė Linsey Marr, kuri gilinasi, kaip koronavirusas perduodamas žmogui, patarė naudoti namuose ar biuruose drėkintuvą ir tokiu būdu užtikrinti tinkamą drėgmės lygį. Kai drėgmės lygis patalpose yra 40-60 proc., virusai greičiau žūva. Kokių dar privalumų turi oro drėkintuvai, atsiųstame pranešime spaudai dalinasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ produktų vadovė Ina Gadeikienė.

Pirmas: mažesnė rizika susirgti virusinėmis ligomis

Atrodytų, koks gi gali būti ryšys tarp oro drėgmės ir ligų? Pasirodo, tiesioginis. Sausas oras susijęs su dideliu virusų aktyvumu, todėl vienas šeimos narys, susirgęs kokia nors viršutinių kvėpavimo takų infekcija, gali lengvai užkrėsti visus kitus. Išsausėjęs oras džiovina kvėpavimo takų gleivinę. Kuo ji sausesnė, tuo lengviau į organizmą patekti viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms. Be to, pernelyg sausas oras trukdo organizmui efektyviai apsivalyti. Paprastai tariant, kai gleivinė pernelyg išdžiūvusi, atsikosėti ar išsipūsti nosį tampa kur kas sunkiau.

Antras: galite išvengti galvos skausmo ir nuovargio

Radiatoriai, šildymo įrenginiai ir kiti buitiniai prietaisai neišvengiamai džiovina orą: jo drėgmė šaltojo sezono metu įprastai sumažėja iki 25‒30 proc. Tokiomis sąlygomis mūsų organizmas taip pat praranda drėgmę, todėl galime jausti gerklės perštėjimą, burnos sausumą ir kitus nemalonius simptomus, kaip nuovargį, silpnumą ar galvos skausmą.

„Atrodytų, bute niekas nepasikeitė, tačiau iš tikrųjų aplinka čia tapo tikrai nepalanki sveikatai. Toks paprastas įrenginys, kaip oro drėkintuvas, gali išspręsti daugelį problemų, pakelti drėgmės lygį iki reikiamo ir apsaugoti nuo sveikatos problemų“, ‒ sako I. Gadeikienė.

Trečias: apsaugosite odą, plaukus ir nagus

Sausas oras neigiamai veikia ir odą. Dėl sauso oro patalpose oda praranda elastingumą, ima tempti veido odą, šerpetoti rankas, pradeda lūžinėti plaukai ir nagai, džiūti akys.

„Tokiais atvejais dauguma moterų skuba užsisakyti internetu drėkinančių kremų. Tačiau viskas, ko joms reikia – tai normalizuoti oro drėgmę namuose“, ‒ pastebi I. Gadeikienė.

Ketvirtas: mažina alergijų riziką

Sausas oras gali būti pavojingas alergiškiems žmonėms. Tokiame ore dulkės išsilaiko ilgiau nei esant pakankamam drėgmės lygiui, kuomet jos nusėda ant daiktų.

„Nuo alergijos kenčiantiems žmonėms oro drėkintuvas praverčia ir pavasarį, kai prie dulkių ore prisijungia dar ir žiedadulkės – dar vienas stiprus alergenas“, ‒ teigia I. Gadeikienė.

Penktas: geriau išsimiegosite ir pailsėsite

Pernelyg sausas oras gali tapti chroniško nuovargio ir neišsimiegojimo priežastimi. Dauguma šiuolaikinių oro drėkintuvų veikia be triukšmo, todėl tokie įrenginiai netrukdys išsimiegoti ir pailsėti.

Jei turite vaikų, oro drėkintuvą rekomenduojama pastatyti ir jų kambaryje. Sausas oras ypač nepalankus vaikams. Normaliam augančio organizmo funkcionavimui būtina, kad drėgmės lygis kambaryje būtų ne mažesnis nei 50 proc.

Taip pat reikėtų nepamiršti to, kad sausas oras kenksmingas ne tik žmogui, bet naminiams gyvūnams ir net buitinei technikai! Štai kokie yra optimalūs oro drėgmės diapazonai:

Žmogui: 40‒60%
Augalams: 55‒75%
Baldams ir knygoms: 40‒60%
Buitinei technikai ir elektronikai: 45‒60%

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)