Kodėl atsiranda gumuliukai?

1. Labiausiai nuo gumuliukų kenčia gaminiai iš natūralios vilnos. Paltai, pasiūti iš poliesterio, gumuliukais pasidengia rečiausiai.

2. Jei įsigijote paltą iš brokuotos partijos (pavyzdžiui, neteisingai prisiūtomis rankovėmis ar pasiūtą iš prastesnės kokybės audinio), burbuliukai taip pat susiformuos greičiau.

3. Neteisinga palto priežiūra, įskaitant valymą.

4. Reguliarus trynimasis tose pačiose vietose. Gumuliukai dažniausiai pasirodo ant rankovių ar tose vietose, į kurias trinasi rankinė ar kuprinė.

5. Nuolatinis nešiojimas. Jei paltą nešiosite kasdien, burbuliukai atsiras kur kas greičiau.

Gudrybės, kaip išsivaduoti nuo gumuliukų

1. Skustuvas

Paimkite seną ir atšipusį skustuvą, nes nauji ir aštrūs ašmenys gali sugadinti audinį. Neskubėdami braukite skustuvu iš apačios į viršų, kad nuskustumėte burbuliukus. Šio proceso metu palto audinį laikykite įtemptą – taip skustuvas lengviau pagaus gumuliukus. Tiesa, šis metodas tinka tik lygiems, jokio reljefo neturintiems audiniams. Panaudoti skustuvą paltams iš angoros, kašmyro ar moherio nepavyks.

2. Šukos

Namuose turite šukas su smulkiais ir tankiais danteliais? Jos gali padėti išsivaduoti nuo susivėlimų ilgesnio plauko audiniuose. Pakanka kelis kartus pašukuoti audinį palei plauką, o likusius gumuliukus nuimti skustuvu ar lipnia juostele.

3. Lipni juostelė

Gumuliukus stenkitės pašalinti iš karto, kai tik jie pasirodo. Tam galite panaudoti paprasčiausią lipnią juostelę, volelius vilnai ar net platesnius pleistrus. Svarbiausia, kad jūsų priemonė būtų lipni ir gerai prisiklijuotų prie audinio. Tokią juostelę uždėkite ant gumuliukų, gerai prispauskite ir tuomet staigiu judesiu nuplėškite. Jei naudojate volelį, pavedžiokite juo aukštyn ir žemyn, kol gumuliukai išnyks.

4. Dantų šepetėlis

Dantų šepetėlis pravers tiems atvejams, jei paltas pasiūtas iš ilgo plauko vilnos. Jį naudoti reikia taip pat, kaip ir tankias šukas: šukuokite dantų šepetėliu audinį palei plauką, kad iššukuotumėt bet kokius susivėlimus.

5. Žirklės

Tai šiek tiek sudėtingesnis, bet efektyvus būdas. Jei žirkles naudosite atsargiai, audiniui jos nė kiek nepakenks. Pirmiausia ištieskite paltą ant lygaus ir tvirto paviršiaus ir vietas su gumuliukais šiek tiek ištempkite. Pašukuokite jas tankiomis šukomis ar dantų šepetėliu ir likusius gumuliukus atsargiai nukirpkite manikiūrinėmis ar kitomis mažomis žirklutėmis. Šis metodas itin tinka tais atvejais, jei gumuliukai yra stambūs ar susidarę nedideliame plotelyje.

6. Šlifavimo popierius

Jei palto audinys lygus ir nepūkuotas, jums gali padėti mažo grūdėtumo šlifavimo popierius. Tačiau ilgesnio plauko vilnoniams audiniams šį metodą naudokite atsargiai: pernelyg stipriai Taip pat nenaudokite šlifavimo popieriaus pernelyg dažnai, nes jis išplonina audinį. Tačiau jo poveikis išlieka ilgiau, negu kitų priemonių.

7. Indų plovimo kempinėlė

Jums reikės paprasčiausios indų plovimo kempinėlės, turinčios šiurkščią pusę, arba poroloninės kempinės su kūno šveitimui skirta puse. Naudokite tik sausas kempines. Braukite šiurkščiąja kempinės puse palei vilnos plauką, kad nurinktumėte visus gumuliukus.

8. Duona

Taip, taip, neskubėkite išmesti sužiedėjusios duonos, nes ji gali pasitarnauti palto valymui. Paimkite apdžiūvusią duonos riekę ir orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje pakaitinkite ją tiek, kad ji virstų kietu džiūvėsiu. Tuomet pašukuokite šia duona gumuliukus ir nupurtykite nuo audinio trupinius.

9. Prietaisas pūkams nurinkti

Jei gumuliukai dažnai susidaro ne tik ant palto, bet ir kitų drabužių, nusipirkite specialų prietaisą pūkams nurinkti. Jis šiek tiek primena elektrinę skutimosi mašinėlę ir švelniai nuskuta nuo audinių susivėlusius burbuliukus. Kelis kartus perbraukite šiuo prietaisu gumuliukų plotus, o tuomet pašalinkite juos iš surinkimo ertmės. Šis prietaisas veikia greitai bei efektyviai ir tinka įvairiems audiniams. Kadangi peiliukų aukštį galima reguliuoti, tikimybė, kad jis sugadins drabužį, yra labai menka.

Kaip užkirsti kelią gumuliukų susidarymui?

1. Laikykitės palto priežiūros rekomendacijų, kurios nurodomos etiketėje. Valykite paltą kiek įmanoma rečiau, jei tai apskritai galima daryti. Jei ant palto atsirado sunkiai išvalomų dėmių, geriau neškite jį į valyklą, o ne bandykite dėmes pašalinti patys.

2. Viršutinių drabužių nedžiovinkite skalbyklės būgne ar arti šildymo prietaisų. Geriausia tokius drabužius džiovinti gryname ore ar balkone. Gręžti tokių drabužių taip pat negalima, leiskite vandeniui nutekėti pačiam.

3. Įsidėmėkite: paltai ir drabužiai iš angoros, kašmyro, moherio ir vilnos skalbiami tik šio tipo audiniams skirtomis skalbimo priemonėmis.

4. Atkreipkite dėmesį, kaip nešiojate rankinę ar kuprinę. Keiskite nešiojimo puses, dažniau laikykite šį aksesuarą rankoje, atlaisvinkite rankinės dirželius, dažniau kaitaliokite ir pačias rankines. Jei rankinė ir toliau trina paltą, geriau pakeiskite ją kita arba sumažinkite su ja kontaktą, kad nesugadintumėte palto.

5. Vasarą paltus laikykite specialiuose maišuose, kurie apsaugos drabužius nuo dulkių ir nešvarumų.

6. Stenkitės vilkėti tai paltą, tai striukę, kad nenunešiotumėte palto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)