Straipsnio adme.ru autorė pasakoja dalyvavusi namų apvalymo maratone internetu ir per tris savaites išnešusi iš namų 11 maišų nereikalingų daiktų. Dalis jų iškeliavo į šiukšlių konteinerius, dalis – į labdaringas organizacijas, kai kurie buvo parduoti internetu.

Su šiais 18 daiktų patartina nedelsiant atsisveikinti:

1. Seni patalynės užvalkalai ir rankšluosčiai

Patalynės užvalkalai ne tik prisideda prie miegamojo interjero kūrimo, bet ir turi įtakos miego kokybei. Prie senų užvalkalų įprantama, bet jeigu jie jau skylėti, nusibumburavę, išblukę... Pradžiai išrinkite labiausiai nudėvėtų komplektų ir atsisveikinkite su jais – ir pamatysite, kaip atsiras stimulas atnaujinti miegamąjį.

Nemeskite į konteinerį išblukusių patalynės komplektų ir nuskalbtų rankšluosčių – iš jų galima pagaminti šluosčių ir atiduoti į senelių globos namus, gyvūnų globos organizacijoms.

2. Pakabos iš parduotuvių ir cheminės valyklos

Įprotį nieko neišmesti daugeliui perdavė taupūs tėvai, tačiau dabar tam nebėra būtinybės. Vielinės pakabos iš valyklos arba nemokamai duodamos parduotuvėse greitai susilanksto, atrodo neestetiškai.

3. Daiktai be poros

Kad ir kokios mielos būtų kojinaitės, pirštinės ar auskarai, nėra prasmės jų laikyti, jei jie – po vieną. Aukso gaminį galite parduoti, o su visais kitais dalykais atsisveikinkite.

4. Vizitinės kortelės ir parduotuvių kortelės

Daugelis parduotuvių, įvairių paslaugų tiekėjų siūlo nuolaidų korteles arba skrajučių, su kuriomis galima dalyvauti akcijose, ir pan. Tarkime, jums nepatiko aptarnavimas ar neketinate ateityje lankytis parduotuvėje, tad nėra prasmės laikyti kortelių. Tas pats pasakytina ir apie atsitiktinai kažkieno įteiktas vizitines korteles.

5. Nunešioti apatiniai drabužiai

Net jei šiuo metu niekas nemato jūsų su apatiniais, neverta dėvėti nuskalbtos liemenėlės ar išsitampiusių kelnaičių. Toks elgesys menkina savivertę – tokiu būdu tarsi atsisakote vertingų dalykų ir taikstotės su bet kuo. Įsidėmėkite – liemenėlė tinkama nešioti nuo pusmečio iki metų laiko, vėliau nebeatlieka savo funkcijos – prilaikyti krūtinę.

6. Tuščios pakuotės

Sunku pasakyti, kodėl daugelis žmonių laiko namuose visokiausias pakuotes. Pripažinkite – vargu ar jums prireiks dėžės nuo naujo televizoriaus, pačiūžų ar cukrinės.

7. Drabužiai, apavas, kurie nebetinka ar paseno

Straipsnio autorė pasakoja, kad seniau mėgo mini sijonus ir sukneles, bet dabar, sulaukusi brandesnio amžiaus, nebenori demonstruoti aplinkiniams kojų, nors figūra tebėra liekna. Todėl per namų apvalymo maratoną ji peržiūrėjo garderobą ir atsisveikino su drabužiais, kurie jau nebėra jos stiliaus.

Dar nauji drabužiai buvo parduoti internetu, kiti atiduoti į įvairias pagalbos organizacijas.

8. Senų mobiliųjų telefonų įkrovikliai ir dėkliukai

Patartina blaiviai įvertinti padėtį – vargu ar jums prireiks senų išmaniųjų telefonų dėklų. Įkrovikliai gali praversti, jeigu naudojatės to paties gamintojo telefonu. Priešingu atveju, atiduokite kolegoms.

9. Bižuterija, aksesuarai, kurių nebenešiosite

Bižuterija šauni tuo, kad yra įvairi, o jos kainos prieinamos. Galima sau leisti rinktis ne amžiną klasiką, o tai, kas šiuo metu madinga. Tiesa, po metų paaiškėja, kad papuošalai paseno ir mažiausiai 20 ateinančių metų nebus reikalingi.

Tas pats pasakytina ir apie nebrangias rankines, skareles ir pan. daiktus – juos geriausia parduoti, tegu džiugina ką nors kitą.

10. Įvairios popierinės šiukšlės

Garantiniai talonai, kurių galiojimas seniai pasibaigęs, 10 metų senumo nuomos sutartis, seni konspektai ir pan. popierinės šiukšlės kažkodėl metų metus užima vietą jūsų namuose. Jas, kaip ir minėtas popierines pakuotes, reikia išmesti į popieriaus konteinerį.

11. Daiktai kurių galiojimo laikas pasibaigęs

Pasibaigusio galiojimo laiko maisto produktus žmonės dažniausiai išmeta iš karto. O vaistai, kosmetika, buitinė chemija ir higienos priemonės kažkodėl užsibūna. Juos peržiūrėjus, garantuotai pusę teks išmesti.

11. Sulūžę ar nebereikalingi žaislai

Ne visada lengva įkalbėti vaiką atiduoti žaislus, į kuriuos jis seniai nekreipia dėmesio. Šiaip ar taip, vaikai auga, keičiasi jų interesai, mokyklą pradėjusiam lankyti vaikui tikrai nebereikės kūdikio barškučio. Patartina įvesti namuose taisyklę, pvz., jei žaislai nebetelpa į žaislų dėžę, metas juos perrūšiuoti.

Sulūžusius žaislus iš karto išmeskite, o tuos, iš kurių vaikai morališkai išaugo, nuneškite į vaikų darželį ar parduokite internetu. Už gautus pinigus galėsite nusipirkti kažką naujo.

13. Įskilę, nebepatinkantys indai

Įskilę indai atrodo neestetiškai, be to, nesaugu juos naudoti. Nesvarstydami meskite lauk suraižytą teflono keptuvę, įskilusį puodelį, puodą su ištrupėjusiu emaliuotu paviršiumi. Seniai dovanotą nemielą arbatos servizą galite parduoti, kad neužimtų vietos.

14. Knygos, kurių daugiau neketinate skaityti

Straipsnio autorė teigia mėgstanti popierines knygas, todėl dažnai jas perkanti. Jos kolekcijoje – nemažai kartą perskaitytų knygų, kurių ji neketina nei skaityti, nei palikti vaikams. Moteris surinko ir atidavė knygas į biblioteką.

15. Senos plaušinės, dantų šepetėliai

Specialistai rekomenduoja keisti dantų šepetėlį kas 3–4 mėnesius ar net dažniau, jei, pvz., sirgote. Plaušinė tinkama naudoti pusę metų, vėliau tampa palankia terpe grybeliams ir bakterijoms daugintis. Prisiminkite, kada paskutinį kartą keitėte higienos daiktus, ir pakeiskite senus naujais.

16. Sugedę, be naudos gulintys daiktai

Perdegęs elektrinis arbatinukas, nebepataisomas laikrodis, batai su atšokusiais kulnais. Turbūt visuose namuose atsirastų panašių gėrybių. Jei daikto nepavyksta pataisyti, nieko nelaukę išneškite į buitinių atliekų konteinerį.

17. Nedžiuginantys magnetai, suvenyrai

Nebrangius mielus daikčiukus, kurių padovanojo kolegos ar iš atostogų grįžę giminaičiai, metų metus laikote namuose iš mandagumo. Plastikiniai metų simboliai, magnetukai iš kitų aplankytų vietovių per daug nedžiugina, renka dulkes. Blaiviai peržiūrėkite suvenyrus ir pasilikite tik tuos, kurie jums iš tiesų patinka arba yra brangūs.

18. Viskas, kas sudžiūvę, ir nebefunkcionuoja

Vaikystėje šratinukų neišmesdavome, tik keisdavome širdele. Dabar kanceliarinės prekės pigios, didelis jų pasirinkimas. Į vaikiškus flomasterius niekas nebepila odekolono, jei nebepiešia, tai ir nebelaikykite jų. Išmeskite viską, kas sudžiūvę, pradedant nagų laku, baigiant senais žymikliais.

Tualetinio vandens galiojimas nėra amžinais. Specialistų teigimu, ne ilgiau nei 3–5 metai, o pasenę kvepalai keičia kvapą arba gali sukelti alerginę reakciją.

Ir dar vienas patarimas – nepamirškite apvalyti elektroninio pašto ir socialinių tinklų.
Šiuolaikinis gyvenimas neįsivaizduojamas be bendravimo internete, bet ir čia kartais reikia įvesti tvarką. Peržiūrėkite kontaktus, pagalvokite, ar visi feisbuko draugai tebėra reikalingi jūsų aplinkoje. Jei žmogaus nė nepamenate, o jo paskyroje paskutinis įrašas darytas prieš penkerius metus, kam jums toks kontaktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)