1. Pažeistos pjaustymo lentelės

Ant pjaustymo lentelių kaupiasi daugybė patogeninių mikroorganizmų. Jeigu šie medienos ar bambuko gaminiai patamsėjo, vadinasi, grybelis prasismelkė į medžiagos vidų. Išmeskite tokias lenteles be jokio gailesčio, nes kitu atveju pelėsio sporos pateks į maistą.
Pjaustymo lentelė

Plastikinės pjaustymo lentelės, kitaip negu medinės, neturi dezinfekuojančio efekto. Netgi negiliose įpjovose ir įdrėskimuose gali kauptis pavojingos bakterijos, todėl tokias lenteles taip pat vertėtų išmesti. Idealu, jei kiekvienai produktų kategorijai jūsų namuose būtų skirta atskira pjaustymo lentelė: viena – mėsai, antra – duonai, trečia – daržovėms. Ieškodami naujų pjaustymo lentelių, rinkitės bambukines arba ąžuolines.

2. Nusidėvėjusi tekstilė

Nusiskalbusios užuolaidos, dėmėti rankšluosčiai, taukuotos šluostės, nudriskęs baldų audinys iš karto krenta į akis ir darko virtuvės interjerą. Išblukusioms užuolaidoms pabandykite grąžinti spalvą specialiais dažais. Baldus aptraukite nauju, nebūtinai brangiu audiniu. Purvinas šluostes ir virtuvinius rankšluosčius be jokio gailesčio išmeskite ir pakeiskite naujais pirkiniais.

3. Įskilę ar sutrūkinėję indai

Lėkštes, puodelius ir dubenėlius, turinčius įtrūkimų ar skilimų, vertėtų išmesti. Apgadinti indai tik užima vietą, o naudoti juos maistui yra nemalonu. Be to, įtrūkimų viduje taip pat gali kauptis bakterijos, kurias pašalinti nėra taip lengva.

4. Nenaudojama buitinė technika

Virtuvinis kombainas, kuriuo naudojotės vos vieną kartą, ar sulčiaspaudė, jau kelerius metus laukianti savo valandos, tik užima vertingą erdvę. Atlaisvinkite nuo jų virtuvės spinteles bei lentynas ir užpildykite jas tikrai reikalingais daiktais. Nereikalingus prietaisus atiduokite pažįstamiems, parduokite internetu ar paaukokite labdarai.

5. Suvenyriniai magnetukai ant šaldytuvo

Kokios atostogos be suvenyrinio magnetuko prisiminimui? Deja, daugumoje virtuvių tokie magnetukai ant šaldytuvų atrodo negražiai ir tik renka dulkes. Sutikite, kad neplaunate jų kiekvieną savaitę. Jei norite grožėtis savo suvenyrais, parinkite jiems kitą vietą, pavyzdžiui, lipdykite juos prie įrėmintos metalinės lentos. Taip paversite magnetus įdomia interjero detale, o ne banaliu margumynu ant šaldytuvo.

Magnetukai ant šaldytuvo

6. Nereikalingos talpos

Senos kavos ir arbatos dėžutės, plastikinės dėžės, skardiniai indeliai ir panašūs daiktai užgriozdina virtuvės stalčius ir spinteles. Nepasilikite pakuočių ateičiai – išmeskite jas, kai tik produktą suvartosite. Su plastikinėmis dėžėmis ir indeliais atsisveikinkite iš karto, kai tik pastebėsite, kad jie pageltonavo, arba sugalvokite, kaip galite pritaikyti juos kitoms ūkinėms reikmėms.

Rinkitės kokybiškus, taisyklingų formų plastiko gaminius, kuriuos būtų galima patogiai sustatyti vieną ant kito. Reguliariai juos plaukite ir nešildykite mikrobangų krosnelėje, tuomet jie tarnaus ilgiau.

7. Sena stalo klijuotė

Klijuotės gadina virtuvės vaizdą, išblunka, greitai susigadina ir užsiriečia. Jei norite apsaugoti stalą nuo dėmių, įbrėžimų ar paslėpti sugadintą paviršių, rinkitės staltieses iš neperšlampamo audinio. Tokia staltiesė harmoningai derės prie virtuvės interjero. Be to, jos yra atsparios dėvėjimuisi ir lengvai prižiūrimos.

8. Polietileno maišeliai

Garsusis maišas su maišeliais yra turbūt kiekvienoje virtuvėje. Tačiau stenkitės neužkimšti jais visos erdvės. Saugokite tik nepažeistus ir pakartotiniam naudojimui tinkamus maišelius bei numatykite jiems specialią vietą. Pavyzdžiui, rinkite juos į dėžę, medžiaginį krepšį ar kitokią talpą.

9. Smulkios šiukšlės

Kai kurie daiktai kaupiasi tiesiog nepastebimai. Pavyzdžiui, žurnalai, kamšteliai, gumytės, reklaminiai lankstinukai ir pan. Jie gali nukloti bet kokį prieinamą paviršių ir sudaryti netvarkingos virtuvės įspūdį. Išvalykite stalčius bei spinteles nuo visų nereikalingų smulkmenų ir pasižadėkite sau jų nebekaupti.

10. Gremėzdiški ar nepatogūs baldai

Jei daug laiko praleidžiate virtuvėje, pasistenkite, kad joje stovėtų patogūs baldai. Senus baldus nebūtina išmesti – galite juos tiesiog atnaujinti, pavyzdžiui, perdažyti, paminkštinti kietas taburetes. Pakeiskite arba išneškite tik gremėzdiškus, daug vietos užimančius baldus.

Atminkite: virtuvė turi būti funkcionali, o ne kaupti visokį šlamštą. Jei virtuvėje bus švaru ir tvarkinga, net ir kukliai įrengta patalpa atrodys šviesi ir stilinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)