Vienų žmonių namuose amžinai kas nors žaliuoja, kitų – nerasi nė vienos kambarinės gėlės. Augalai, kaip ir žmonės, yra skirtingi. Visiems būtina šviesa, vanduo ir oras, tik vieniems mažiau, o kitiems – daugiau. Todėl pasidomėti, ko labiausiai reikia išsirinktam augalui, yra itin svarbu.

Knygoje autorė rašo, kad į substratą įsmeigta kortelė dažnai mini tik bendrą priežiūrą ir net ne tikslią augalo rūšį, o gentį, kuriai jis priklauso. Siekiant, kad augalai džiugintų akį ir kurtų raminančią aplinką namuose, Reda užduoda keletą praktinių klausimų, į kuriuos verta sau atsakyti prieš leidžiantis į pažintinę kelionę po savo namus. Pamažu pradėkite kurti savo džiungles, o gal kaktusų nusėtas pusdykumes.

Fotosintezė

Patarimus, kaip išsirinkti augalą, skaitykite „Fotosintezės“ ištraukoje:

Patyrinėkite savo namus. Stebėkite, ar pro langą sklinda tiesioginiai saulės spinduliai. Jei taip, kiek valandų per dieną ir iš kurios pusės: rytinės, vakarinės ar pietinės. Ant pastarosios geriausiai jaučiasi kaktusai ir kiti sukulentai, krotonai bei kiti augalai, minimi skyriuje apie šviesą.

O gal namai skendi amžiname šešėlyje dėl už lango augančio didelio medžio? Tuomet galima rinktis paunksnėje galinčius gyventi fikusus (stambialapį (Ficus elastica), smulkųjį (Ficus pumila) ir kai kuriuos paparčius (įvairius Asplenium, Davallia, Nephrolepis).

Kokia temperatūra kambariuose būna žiemą ir ar labai sausa? Atkreipkite dėmesį, kur išdėstyti radiatoriai, židinys – kai trūksta saulės, karštis ir sausas oras augalus labai vargina ir net gali pražudyti. Šaltuoju metų laiku papildomai drėkinamas oras naudingas ne tik jiems, bet ir mums.

Gal yra kambarių, kuriuose drėgna ir vėsu? Tokiose patalpose žiemą puikiai jaustųsi vabzdžiaėdžiai augalai.

Jei namuose yra mažų vaikų ar naminių gyvūnų, pasidomėkite, ar augalas ne nuodingas. Jei tokių turite, pasirūpinkite, kad vaikai ir gyvūnai jų nepasiektų.

Jei sugalvojote įsigyti brangų ir retą augalą, paklauskite savęs, ar turėsite laiko žinioms kaupti ir priežiūrai. Net šiaip jau lengvai sukalbamų sukulentų gretose pasitaiko užsispyrėlių. Štai litopsiai (Lithops), vadinami gyvaisiais Afrikos akmenėliais, nes iš tikro yra panašūs į akmenukus ir sugeba išgyventi pačiomis negailestingiausiomis dykumų sąlygomis. Jų augimo ciklas toks ypatingas, kad net vieną sykį ne laiku palaistytas augalas gali žūti.

Lapinių džiunglių augalų priežiūra žiemą ir vasarą mažai skiriasi. Bet jie irgi galėtų išrinkti lepiausius ir kiečiausius atstovus. Aspidistra (Aspidistra), nuostabioji monstera (Monstera deliciosa) ir gelsvasis sukilis (Epi-premnum aureum) – tikri ekstravertai, domisi naujovėmis, prie visko prisitaiko. O kalatėja (Calathea), maranta (Maranta) ir alokazija (Alocasia) – augalai intravertai, reikalaujantys pastabumo ir kantrybės.

Jei žaliasis pasaulis jums – naujiena, geriausia džiungles įkurdinti namuose iš lėto, pradedant vienu kitu ypatingos priežiūros nereikalaujančiu augalu. Pajutę, kad neblogai sekasi, imkitės sudėtingesnių augalų.

Tolesniuose knygos skyriuose rasite patarimų, kaip augalus prižiūrėti. Bet svarbiausia atminti, kad mūsų namai yra skirtingi, todėl reikia atrasti savo ritmą. Gali tekti pasimokyti iš klaidų, galbūt net vesti augalų dienoraštį. Taip pat verta žinoti, kad visais augalais reikia rūpintis lyg asmenybėmis, nes net du tos pačios rūšies augalai, esantys vienoje patalpoje, gali augti skirtingu tempu ir todėl reikalauti individualios priežiūros. Bet tegul kelionė po augalų pasaulį būna smagi. Tegul priežiūra tampa stebėjimu ir meditacija, o namai – džiunglėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)