Kad nuvalytumėte gartraukio groteles, nebūtina pirkti agresyvios buitinės chemijos – viską, ko reikia, jau galite rasti savo virtuvėje. Svetainė novate.ru pasakoja, kaip pigiomis priemonėmis galite nuvalyti groteles iki blizgesio.

1. Soda

Ši maistinė priemonė gali pašalinti net įsisenėjusius nešvarumus, susikaupusius per keletą metų. Tačiau valymui su soda reikia šiek tiek pasiruošti. Paimkite didelį puodą, į kurį tilptų gartraukio filtras. Du trečdalius puodo pripilkite vandens ir jį užvirinkite. Maišydami vandenį suberkite sodą. Kiekvienam litrui vandens reikia 1 – 2 valgomųjų šaukštų sodos.

Gerai išmaišykite tirpalą ir panardinkite į jį gartraukio groteles. Pavirinkite jas 30 minučių. Jei neturite puodo, į kurį panirtų visos grotelės, virinkite jas dalimis – iš pradžių vieną jų pusę, o tada kitą pusę. Ištraukę groteles, jas atvėsinkite, nubraukite apnašų likučius, perskalaukite švariu vandeniu ir nusausinkite. Virinant groteles sodos tirpale, nešvarumai ir riebalai atšoka patys, jums telieka groteles perskalauti ir nusausinti.

2. Muilo tirpalas

Iš pradžių pasiruoškite tirpalą iš ūkinio muilo ir karšto vandens. 5 l vandens reikėtų viso gabaliuko muilo. Paimkite talpų indą (nebūtinai puodą) ir pripilkite į jį tiek vandens, kad jis apsemtų nešvarias groteles. Įtarkuokite į vandenį reikiamą kiekį muilo. Gerai išmaišykite. Panardinkite į muiliną vandenį groteles ir pamirkykite jas 1 – 1,5 val. Praėjus šiam laikui, pašveiskite groteles šepečiu ar kempinėle. Muiluotu vandeniu galite nuvalyti ir patį gartraukį.

3. Actas

Kuo purvinesnės grotelės, tuo stipresnį actą naudokite. Ši medžiaga tinka kovai net su įsisenėjusiomis riebalų apnašomis. Nuimkite gartraukio detales, apliekite jas actu ir palaikykite 15 – 20 minučių. Tuomet kruopščiai perplaukite daiktus švariu vandeniu. Jei ant grotelių vis dar liko nešvarumų, pakartotinai pavalykite juos actu. Ši rūgštis yra gana agresyvi, todėl valydami groteles būtinai mūvėkite gumines pirštines.

4. Citrinų sultys

Gartraukio grotelių profilaktikai ir reguliariam valymui galima naudoti ir citrinų sultis. Perpjaukite citriną pusiau ir apšlakstykite sultimis visą grotelių paviršių. Šviežių nešvarumų kaip nebūta. Jei apnašos yra senesnės, jas padės įveikti citrinų sulčių ir sodos mišinys.

Pirmas variantas: vienodomis dalimis sumaišykite sodą su citrinų sultimis ir įpilkite du šaukštus vandens. Ištepkite šiuo mišiniu groteles ir palikite pusvalandžiui. Po to nuplaukite vandeniu.
Antras variantas: vienodomis dalimis sumaišykite sodą ir citrinų rūgštį. Apibarstykite šiuo mišiniu groteles ir tuomet apipurkškite vandeniu. Palaikykite pusvalandį, perplaukite ir nusausinkite.

5. Buitinė chemija

Jei nešvarumai minėtoms priemonėms nepasiduoda, galite pasitelkti kurį nors valiklį, skirtą kanalizacijai. Nesirinkite brangios buitinės chemijos ar išreklamuotų prekių ženklų – gartraukio grotelių valymui puikiai tiks ir pigiausi variantai. Jie gali būti gelio ar miltelių pavidalu.

Kibire vandens ištirpinkite ar išmaišykite 2 – 3 pakelius valymo miltelių arba pusę stiklinės skystos valymo priemonės. Pamerkite filtrus bei groteles ir palaikykite juos 5 – 7 minutes. Ilgiau laikyti nepatartina, nes galite pažeisti metalą. Minėtas mišinys yra gana agresyvus, todėl dažnai jo nenaudokite. Plaudami jame groteles, būtinai mūvėkite gumines pirštines.

Ištraukę gartraukio groteles, pirmiausia įvertinkite, ar jums tereikia palaikyti profilaktinę švarą, ar suduoti rimtą smūgį apnašoms. Mūsų patarimai tiks abiem atvejais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)