Esminės taisyklės, kurių patartina laikytis

Jų ne tiek daug, be to, jos pagrįstos logika, tad nebus sudėtinga įsiminti, rašoma „7dach“.

1. Malkos turi būti uždengtos nuo kritulių

Pamėginkite užkurti krosnį šlapiomis malkomis ir įsitikinsite – bus tik daug dūmų. Taigi malkų atsargas būtina apsaugoti nuo lietaus ir nuo sniego, bent jau uždengti malkų rietuvę neperšlampama medžiaga (plėvele, senu šiferio lakštu ar pan. – ko turite ūkyje).

2. Malkos turi vėdintis

Nereikia iš visų pusių apsukti rietuvės plėvele – tegu vėjas pučia, džiovina malkas. Jei ketinate laikyti malkų atsargas malkinėje, joje turėtų būti gera ventiliacija – tada net drėgnos malkos išdžius. O jei malkinė labai sandari, joje net sausos malkos gali sudrėkti.

3. Negalima laikyti malkų šalia atviros ugnies


Pavojinga sukrauti malkų rietuvę šalia kepsninės – pakanka vienos kibirkšties, kad įsipliekstų gaisras. Patogu sukrauti šalia kepsninės nedidelę malkų krūvelę, tik ji turėtų būti saugiu atstumu. O pagrindinę malkų rietuvę sukraukite toliau ugnies.

4. Malkų rietuvę kraukite ant tvirto pagrindo

Nekraukite malkų tiesiai ant žemės – jos sudrėks, ims pūti. Nepatartina krauti rietuvės ir tiesiai ant malkinės grindų. Įprastai po rietuve paklojamas pagrindas – storos lentos, rastai ar plytos, žodžiu, ko turite. Pagrindas ne tik saugo nuo drėgmės, bet ir gerina vėdinimąsi. Malkos tada greičiau džiūva, ilgiau išbūna, nepelija, jų neužpuola grybeliai ir kitos bėdos, ištinkančios nuo drėgmės ir užsistovėjusio oro.

5. Malkų rietuvė turi būti stabili

Kad ir kur laikytumėte malkas, sukraukite jas taip, kad rietuvė vieną dieną nenugriūtų ir ko nors neprispaustų. Gražiai sukrauta rietuvė – menas, o patvariai sukrauta rietuvė – būtinybė.

6. Patogus malkų krovimas – ne prabanga


Iš anksto pagalvokite, ar bus patogu krauti pasiruoštas malkas, ar nepririeks tam daugiau laiko, jėgų. Ar bus patogu pasiimti malkų, jų prireikus? Būna specialių lentynų, į kurias malkas galima sukrauti pagal rūšis. Tiesa, tiems, kam malkų reikia visai žiemai, šis variantas netinkamas. Šiaip ar taip, nepriklausomai nuo jūsų malkų atsargų dydžio, reikia pagalvoti apie patogumą.

Kur laikyti malkas

Jei jūsų rajone pasitaiko ilgapirščių, saugiausia vieta laikyti malkas – rakinama malkinė.

Pastoginėje

Sukurpti pastoginę – greitesnis būdas, nei statyti malkinę. Kartais stato vieną ar net tris pastoginės sienas – priklausomai nuo norų, galimybių ir poreikio. Vis tik dažniausiai apsiribojama stogeliu ant stulpų – jis saugo nuo kritulių, o rietuvė vėdinasi.

Pastoginę galite statyti atskirai ar pristatyti prie pirties, prie sandėliuko, prie namo.

Tarp medžių

Šiuo atveju patogu krauti malkų rietuvę – medžiai atstos atramas, nereikės jaudintis, kad statinys nugrius. Be abejo, kraudami galvokite apie stabilumą – tai ypač pasakytina, jei rietuvė ilga.

Palei namo sieną

Malkos

Po langai sukrauta malkų rietuvė gali tapti netgi savotiška puošmena. Vasara bus patogu pastatyti ant jos krepšelių, dėžučių su gėlėmis. Iš praktinės pusės toks sumanymas pagrįstas tik tokiu atveju, jei bus paisoma malkų laikymo taisyklių.

Yra nepritariančių tokiam malkų laikymo būdui – argumentuojama tuo, kad tada namo fasadas prastai vėdinasi. Yra ir tokių, kurie sukrauna malkas palei visą namo sieną iki pat stogo – jiems taip patogu.

Veikiausiai šiuo atveju svarbu, koks klimatas ir iš kokių medžiagų pastatytas namas. Patarimas – kraudami malkas palei namo sieną, palikite tarp sienos ir rietuvės tarpelį – kad vėdintųsi.

Po laiptais

Jeigu po laiptais yra vietos, galima ir ten sunešti savo malkų atsargas. Labai patogu ir praktiška – malkos bus apsaugotos nuo kritulių, visada po ranka, nereikės toli eiti. Iš esmės tai panašu į malkų laikymą paleis namo sieną, tik jau su apsauga nuo lietaus ir sniego.

Jei po laiptais mažoka vietos, galite sudėti ten tik dalį malkų.

Tiesiog po atviru dangumi

Gyvenvietėse dažnai būtent taip ir laiko malkas. Laisvame plote sukraunama rietuvė (netoli tvoros, palei sodo takelį ir pan.). Dažniausiai taip laikomos malkos, kai jų reikia daug. Svarbu, kad konstrukcija būtų stabili, tvirta, ir krauti malkas ant tvirto pagrindo, kad neimtų pūti apatinės eilės.

Malkų rietuvė – lyg puošmena ar meno kūrinys


Jei esate kūrybingas žmogus, galbūt panorėsite kaip nors neįprastai, originaliai sukrauti malkas, kad jos ne tik šildytų, bet ir taptų kiemo puošmena.

Kūrybingų malkų rietuvių idėjų galite pasiieškoti internete, svarbiausia – nepamiršti pagrindinės malkų paskirties ir paisyti praktiškumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)