NOVATE paieškojo atsakymų į kelis klausimus apie voveraites:

Ar iš tiesų vabzdžių, kenkėjų nedomina voveraitės?

Voveraitės – iš tiesų išskirtiniai grybai. Mėgstantys grybauti paliudys – nebūna vabzdžių ar kokių nors gyvūnų apkramtytų voveraičių. Šie grybai praktiškai visada sveiki. Taip yra todėl, kad voveraitėse daug medžiagos chinomanozės.

Daug chinomanozės yra tiek voveraičių minkštime, tiek jų sporose. Chinomanozė palaipsniui tirpdo kenkėjų kiaušinėlius. Dėl tokio ypatumo voveraitės yra unikalios gamtoje ir būtent todėl jų beveik nebūna sukirmijusių.

Kodėl voveraites vadina žydiškais grybais?

Atsakymas – minėta nuo parazitų sauganti medžiaga. Žinoma, kad, pagal žydiškas tradicijas, maistas skirstomas į košerinį ir į nekošerinį, į leidžiamą ir draudžiamą, švarų ir užterštą. Judaizme dauguma grybų laikomi nešvariais, nes juose yra gyvų organizmų – vabzdžių ir jų kiaušinėlių.

O kadangi voveraičių kenkėjai nepuola, judaizmo požiūriu jos tampa košeriniu maistu, kurį galima valgyti. Būtent dėl šios priežasties nuo senų laikų voveraites praminė žydiškais grybais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)