Tikrinti medaus kokybei neprireiks laboratorijos, žmonės sugalvoja pačių įvairiausių būdų, kaip tai padaryti paprastomis priemonėmis namuose, rašoma portale NOVATE.

Kaip patikrinti su popieriumi:

Pasitelkę šį metodą, patikrinsite, kiek vandens yra meduje. Didelis vandens kiekis – neigiamas rodiklis. Idealiu atveju meduje apskritai neturėtų būti vandens. Taigi ant laikraščio užvarvinkite kelis lašus medaus (ar ant kitokio popieriaus) ir žiūrėkite – jei popierius lieka sausas, vadinasi jame apskritai nėra vandens.

Kaip patikrinti su duona:

Paimkite riekelę duonos ir užtepkite ant jos medaus. Palaukite 15 min. Jei po jų duona sukietėjo, vadinasi, meduje nėra vandens. O jei duona suminkštėjo, tai reiškia, kad meduje – gana didelis kiekis vandens.

Kaip patikrinti su jodu:

Šiuo būdu patikrinsite, ar meduje yra kokių nors priemaišų. Dėmesio – priemaišų lieka bet kokiame meduje, netgi apdorotame gamykloje ir išfiltruotame. Kita vertus, kuo mažiau priemaišų, tuo geriau. Pusę šaukštelio medaus išmaišykite su nedideliu kiekiu vandens ir įlašinkite jodo. Jei masė pasidarys mėlyna, tai reikš, kad meduje daug krakmolo arba (ir) miltų. Pastarieji gali būti ženklas, kad į medų priberta miltų, siekiant padidinti jo kiekį.

Patikrinimas medaus tąsumu:

Šis būdas taikomas, kai norima patikrinti medaus konstituciją. Nedidelį kiekį medaus pakaitinkite iki 20 laipsnių, nuolat maišydami šaukšteliu. Paskui išimkite šaukštelį iš medaus ir stebėkite: geras, kokybiškas medus yra tąsus, jis turi lėtai sutekėti į kauburėlį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)