Rekomendacijos, kaip laikyti 11 pagrindinių daržovių:

1. Bulvės

Temperatūra: +2–4 laipsniai,
oro drėgnumas: 80–90 proc.,
išskirtinės laikymo sąlygos: tamsoje,
laikoma: dėžėse, maišuose, pabertas aruode,
laikymo laikas: 6–8 mėnesiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.

2. Svogūnai

Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 75–85 proc.,
laikymo būdai: dėžėse, maišuose, supintus į kasas, pabertus,
laikymo laikas: 8–10 mėnesių, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.

3. Česnakai

Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 70–75 proc.,
laikymo būdai: dėžėse, maišuose, supintus į kasas, pabertus,
laikymo laikas: 6–10 mėnesių, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.

4. Morkos

Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 90–95 proc.,
laikymo būdai: dėžėse, maišuose, krūvoje, smėlyje, durpėse, pjuvenose ir pan.,
laikymo laikas: 6–12 mėnesių, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.

5. Burokėliai

Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 90–95 proc.,
laikymo būdai: dėžėse, maišuose, krūvoje, smėlyje, pjuvenose, durpėse ir kt.,
laikymo laikas: 6–8 mėnesiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.

6. Kopūstai

Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 90–97 proc.,
išskirtinės laikymo sąlygos: tamsoje,
laikymo būdai: dėžėse, krūvoje, paskleistus, sukabintus,
laikymo laikas: 6–8 mėnesiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.

7. Aguročiai

Temperatūra: 0 – +2 laipsniai,
oro drėgnumas: 85–90 proc.,
išskirtinės laikymo sąlygos: tamsoje,
laikymo būdai: paskleistus,
laikymo laikas: 4–5 mėnesiai, priklausomai nuo kiekvienos rūšies ypatumų.

8. Moliūgai

Temperatūra: +1–14 laipsnių,
oro drėgnumas: 65–70 proc.,
išskirtinės laikymo sąlygos: tamsoje,
laikymo būdai: pabertus,
laikymo laikas: 3 – 10 mėnesių, priklausomai nuo kiekvienos rūšies ypatumų.

Asociatyvi nuotr.
Foto: Shutterstock

9. Porai

Temperatūra: +1–3 laipsniai,
oro drėgnumas: 80–85 proc.,
išskirtinės laikymo sąlygos: tamsoje, vertikalioje padėtyje,
laikymo būdai: dėžėse, kibiruose,
laikymo laikas: 6–8 mėnesiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.

10. Salierai

Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 90–95 proc.,
laikymo būdai: smėlyje, pjuvenose, durpėse ir pan.,
laikymo laikas: 6–8 mėnesiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.

11. Pasternokai

Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 90–95 proc.,
laikymo būdai: smėlyje, durpėse, pjuvenose ir pan.,
laikymo laikas: 7–8 mėnesiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.

Šių 3 rūšių daržovės išbūna kur kas trumpiau, jas galima išlaikyti šviežias kelias savaites:

Foto: Asmeninis archyvas


1. Pomidorai

Temperatūra: +1–2 laipsniai,
oro drėgnumas: 85–90 proc.,
išskirtinės laikymo sąlygos: tamsoje,
laikymo būdai: pabertus, smėlyje, durpėse, pjuvenose ir pan.,
laikymo laikas: 1–1,5 mėnesio, priklausomai nuo kiekvienos rūšies ypatumų.

2. Agurkai

Temperatūra: 0 – +2 laipsniai,
oro drėgnumas: 85–90 proc.,
laikymo būdai: dėžėse,
laikymo laikas: 3–4 savaitės, priklausomai nuo kiekvienos rūšies ypatumų.

3. Baklažanai

Temperatūra: 0 – +2 laipsniai,
oro drėgnumas: 85–90 proc.,
laikymo būdai: pabertus, dėžėse,
laikymo laikas: 1–2 mėnesiai, priklausomai nuo kiekvienos rūšies ypatumų.