Kaip jį neutralizuoti ir kaip pašalinti bakterijas, patarimų pateikiama NOVATE straipsnyje.

Kodėl atsiranda nemalonus kvapas

Kvapas atsiranda tiek įprastai, tiek gausiau prakaituojant. Prakaito liaukų išskiriama drėgmė susimaišo su nešvarumais, susidaro palanki terpė daugintis patogeniniams mikroorganizmams. Dėl to ims sklisti nemalonus kvapas iš avalynės, ant pėdų gali atsirasti infekcija.

Kitos priežastys: prasta sportinių batelių kokybė, netinkama jų priežiūra.

Profilaktinės priemonės, kad neatsirastų nemalonus kvapas:
-kasdien plauti kojas,
-mūvėti tik švarias kojines,
-pirkti sportinius batelius iš natūralių medžiagų,
-kas mėnesį keisti vidpadžius,
-rinktis kojines ir pėdkelnes, kurių sudėtyje – mažiausiai 80 proc. natūralų medžiagų,
-jei apavas sušlapo, iš karto išdžiovinti,
-reguliariai vėdinti ir plauti sportinius batelius,
-jei atsirado nagų grybelis, nedelsdami gydykite, o pasveikę iš karto dezinfekuokite visą avalynę.

Liaudiškos priemonės, padėsiančios pašalinti nemalonų kvapą:

1. Soda

Vakare į kiekvieną sportinį batelį įberkite po 1 šaukštą sodos. Soda sugers drėgmę, kuri yra ideali terpė daugintis bakterijoms. Ryte iškratykite iš batelių sodą arba išsiurbkite. Kitas variantas – įberkite sodos į senas nailonines pėdkelnes, užriškite ir įdėkite į batų vidų. Ryte pakaks išimti šiuos savadarbius maišelius su soda. Vietoje sodos galite naudoti sutrintą aktyvuotąją anglį arba vaikišką pudrą.

2. Kavos pupelės

Į sportinius batelius įberkite po saują kavos pupelių, kurios garsėja absorbuojamosiomis savybėmis, padeda neutralizuoti nemalonius kvapus. Laikykite kavos pupeles batuose, kol sugers nemalonų kvapą, periodiškai įberkite naujų pupelių.

3. Arbatos pakeliai

Nakčiai įdėkite į sportinių batelių vidų po kelis sausus arbatos pakelius. Tiks ir naudoti arbatos pakeliai, svarbu, kad jie būtų sausi. Ryte pakelius išimkite.

4. Actas

Sumirkykite actu popierinį rankšluostį ir ištrinkite sportinių batelių vidų. Paskui palaukite, kol bateliai visiškai išdžius. Kitas variantas – pirma įberti į vidų sodos, o ant jos užlašinti truputį acto. Reakcijos metu išsiskirs angliarūgštės dujos, kurios sunaikins mikrobus. Kai sportiniai bateliai išdžius, būtinai juos išvėdinkite (jei apsiausite iš karto, prakaito kvapas susimaišys su acto, susidarys nemalonus aromatas).

5. Laikraščiai.

Jeigu sportiniai bateliai drėgni, prikimškite juos suglamžytų laikraščių (neblizgių). Popierius sugers drėgmę. Šio metodo trūkumai – ilgas laiko tarps ir dezinfekcijos nebuvimas. Praeis nemažai laiko, kol sportiniai bateliai išdžius, o bakterijų laikraščiai nesunaikins.

6. Spiritas

Spiritu sumirkykite vatos diskelį ir ištrinkite vidinę sportinių batelių dalį. Spiritas – stipri dezinfekuojamoji priemonė, tad greitai likviduos bakterijas ir pašalins nemalonų kvapą.

7. Skalbimas

Medžiaginius sportinius batelius patartina kartais išskalbti. Skalbimo temperatūra – ne daugiau nei 40 laipsnių. Dėmesio: negalima skalbti sportinių batelių iš odos, verstos odos ir su Led šviečiančiomis juostelėmis. Į skalbimo mašiną galima dėti tik jų vidpadžius ir raištelius.

Smirdantys batai

Specialiosios priemonės

1. Avalynės dezodorantas

Praktiškai kiekvienoje avalynės parduotuvėje ar prekybos centre galima įsigyti avalynės dezodorantą. Jis veikia taip, kaip ir kūno dezodorantas. Papurkškite dezodoranto į avalynės vidų, apipurkškite iš anksto išimtus vidpadžius. Jo galima užpurkšti ir prieš aunantis ir jau nusiavus sportinius batelius. Nepurkškite avalynės dezodoranto ant odos.

2. Gaiviklis sportinei avalynei

Tai – aromatizuojamieji burbuliukai. Jie dezinfekuoja, turi antibakterinių savybių, tinka profilaktikai nuo grybelinių ligų. Pakanka įdėti po rutuliuką į kiekvieną sportinį batelį ir palikti nakčiai. Su aromatizatoriais galima atgaivinti sportinius krepšius, spinteles ir netgi automobilio saloną. Atidarius pakuotę, rutuliukus galima naudoti 3–6 mėnesius.

3. 0,05 proc. chlorheksidino tirpalas

Šis preparatas iš vaistinės išdezinfekuos sportinius batelius ir sunaikins mikrobus. Sumirkykite tirpalu vatos diskelį ir ištrinkite avalynės vidų. Pasui įdėkite apavą į hermetiškai sandarų paketą ir palaikykite 3–4 val., tada išimkite, dieną palaikykite, kad galutinai išdžiūtų ir galite toliau avėti.

4. Ultravioletinių spindulių batų džiovintuvas

Šie džiovintuvai avalynei ne tik išdžiovina, bet ir dezinfekuoja, naikina grybelius. Pakanka palaikyti šiuos džiovintuvus bateliuose 4–6 val. Būtų idealu po kiekvienos treniruotės palaikyti džiovintuvus sportiniuose bateliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt