Deja, jų tvarkymas daugeliui vis dar kelia galvos skausmą, o švaros priemonių ekspertas Rimtautas Akstinavičius atsiųstame pranešime spaudai teigia, jog tvarkydami namus vis dar darome daug esminių klaidų bei švaistome labai daug brangaus laiko, kurį galėtume skirti šeimai ar draugams. Ką daryti, kad to išvengtume?

„Norint, kad namų ruoša užimtų kuo mažiau laiko, o namai visada atrodytų nepriekaištingai – reikia visai nedaug. Tereikia turėti keletą esminių namų priežiūros priemonių ir žinoti, kaip tinkamai bei kada jas naudoti. Deja, ne visi tai žino, o daugelis kartoja tas pačias klaidas, kurios gali atsiliepti ne tik jūsų namams, bet ir sveikatai“ – sako internetinės švaros prekių parduotuvės „Egluna“ vadovas Rimtautas Akstinavičius.

Ekspertas apžvelgia dažniausiai pasikartojančias klaidas, kurias daro bene kiekviena namų šeimininkė:

1. Vienas valiklis – visoms problemoms spręsti

Profesionalios valymo priemonės pagal pH reikšmę yra skirstomos į: rūgštines nuo 0–3 pH, neutralias – 7 pH, ir šarminės nuo 10 pH iki 14 pH. Tai reiškia, jog jos skirtos skirtingiems paviršiams ir nešvarumams valyti.

„Sanitarinių vonios patalpų ir įrangos (kriauklių, klozetų, dušo kabinų) valymui naudojamos rūgštinės priemonės. Jos nuvalo kalkes, šlapimo akmenį ir rūdis. Šarminės priemonės naudojamos riebalams, suodžiams ir tepalams valyti. O neutralios – dažniausiai universalūs paviršių valikliai. Taigi, naudojant vieną valymo priemonę visiems namų nešvarumams valyti, niekada negausime norimo rezultato, o kartais net sugadinsime paviršius“, – sako ekspertas.

2. Nepaisoma sudėties ir nurodymų

Beveik visi valikliai yra sudaryti iš cheminių medžiagų, todėl labai svarbu atidžiai skaityti sudėtį bei paisyti nurodymų. Tad rinkdamiesi valiklius, pirmiausia gerai įsiskaitykite į etiketes.

„Renkantis valiklius labai svarbu atkreipti dėmesį į žymėjimus, ypač raudonus perspėjimo ženklus etiketėje. Nerekomenduojame naudoti valymo priemonių, kurios yra toksiškos, tokios priemonės turi netgi specialų žymėjimą. Kuo etiketėje mažiau raudonų ženklų, tuo priemonė yra draugiškesnė sveikatai ir aplinkai. Idealiausias pasirinkimas yra ekologiškos valymo priemonės, kurios yra pažymėtos ECOLABEL ženklu. Jos daro nežymų poveikį aplinkai, jų sudėtyje nėra pavojingų medžiagų“, – sako ekspertas.

Virtuvės tvarkymas

Tinkamai pasirinkus valiklius, R. Akstinavičius siūlo vadovautis 3 žingsnių taisykle:

PIRMAS ŽINGSNIS: pasirūpinkite būtiniausiomis priemonėmis

Nėra nieko blogiau nei tvarkytis turint vieną šluostę ir vieną valiklį. Tokiu būdu valymas vyksta neefektyviai ir užtrunka kur kas ilgiau.

„Valymo procesas susideda iš 4 veiksnių: chemijos, mechaninio poveikio, temperatūros ir laiko. Kiekvienai šeimininkei rekomenduojame turėti mikrošluostes paskirstytas pagal spalvas ir valymo zonas. Pagal pasaulinius standartus, tualeto patalpoms yra skirta raudona šluostė, paviršių valymui – mėlyna, geltona – kompiuteriams, telefonams ir kitiems prietaisams, na o žalia – stiklinių paviršių valymui. Jei atidžiau pažiūrėsite, pastebėsite, jog valikliai taip pat paskirstyti pagal spalvas, kad jų nesumaišytume.

Ekspertas taip pat išskiria 5 esmines kiekviename namų ūkyje būtinas priemones:

1. Sanitarinį valiklį – vonios kambariui ir įrangai.
2. Universalų valiklį – paviršių ir grindų valymui.
3. Specialų valiklį rinktis jeigu namuose yra medžio, parketo ir laminato grindys.
4. Stiklinių paviršių valiklį – langams, veidrodžiams, stiklinėms lentynoms ar stalams.
5. Pienelį virtuvės valymui – švelniam nešvarumų ir maisto likučių pašalinimui.

Tačiau, jeigu visgi turite specifinių reikalavimų, visada galite pasikonsultuoti su ekspertais, kurie padės išsirinkti tinkamiausias priemones jūsų namams.

ANTRAS ŽINGSNIS: turėkite aiškų planą

Prieš pradedant bet kokį darbą, visų pirma reikia turėti planą – kuo jis detalesnis, tuo bus lengviau jo laikytis ir tuo mažiau laiko bus iššvaistyta.

„Labai svarbu viską atlikti eilės tvarka: kriauklėms, vonioms, dušo kabinoms ir klozetams paprastai reikia kur kas daugiau laiko, todėl visada pradėkite nuo jų. Tokiems paviršiams reikės ir stipresnių sanitarinių valymo priemonių. Tačiau visada prieš jas naudodami, atidžiai skaitykite, instrukcijas. Kaip naudoti, kiek laiko laikyti ant paviršių ir naudokite apsaugines pirštines“, – pasakoja R. Akstinavičius.

Tuo tarpu, kol stipresnės rūgštinės priemonės daro savo darbą, imkitės kitų darbų: skalbinių, indų ir paviršių. Tik viską pabaigę – imkitės grindų. Tai turėtų būti paskutinis darbas, kurį atliekate, nes jei grindis plausite, nebegalėsite vaikščioti po namus ir tvarkyti kitų reikalų. Ši klaida, anot eksperto, taip pat pasitaiko gana dažnai.

TREČIAS ŽINGSNIS: tvarkykitės reguliariai

Galiausiai, norint švariais namais mėgautis kasdien, o ne jiems vergauti kiekvieną savaitgalį, reikia išmokti tvarkytis reguliariai.

„Dar nuo senų laikų išlikęs požiūris, jog darbo dienomis visi bėgam ir skubam, metam viską kur papuola, o atėjus savaitgaliui visa šeima pluša, kol sutvarko betvarkę, susikaupusią po ilgos darbo savaitės. Tam, kad galėtumėte mėgautis savaitgaliais su šeima ir draugais, išmokite tvarkytis kas dieną. Tam visai nereikia skirti specialaus laiko, tiesiog, pamatę nešvarų puoduką ar apkalkėjusią kriauklę – imkite ir sutvarkykite. Tai užtruks vos kelias minutes, o namai visada atrodys puikiai. Išsiugdžius šį įprotį, savaitgaliais tvarkymui galėsite skirti kur kas mažiau laiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt