1. Pjaunate atšipusiu peiliu

Viena iš dažniausių, pavojingiausių klaidų – naudotis atšipusiu peiliu. Jei peilis atšipęs, pjaustant produktus stipriau spaudžiate, tada kyla rizika, kad peilis išslys iš rankos ir greičiausiai susižalosite. Kur kas saugiau naudotis išgaląstu peiliu, kurio geležtės puikiai pjausto. Atšipusio peilio ašmenys veikiau spaudžia produktus nei juos pjausto.

Praktiškas patarimas: yra vienas patikimas būdas, kaip patikrinti, ar ne laikas galąsti peilį. Pamėginkite perpjauti popieriaus lapą – aštrus peilis padalins jį, o atšipęs nė neįrėš.

2. Stiklinės pjaustymo lentos

Stiklinė pjaustymo lenta atrodo gražiai, stilingai, puošia virtuvę. Ją lengva nuplauti, o tai – irgi pliusas. Tačiau stiklinė lenta netinka dirbti su peiliu. Kas kartą ašmenys slysta stikliniu paviršiumi, kas kartą kyla pavojus įsipjauti. Todėl stiklines pjaustymo lentas geriau palikite puošti virtuvę, o buityje naudokite medines ar plastikines.

3. Tinkamas rankos laikymas pjaustymo metu

Peilius galima laikyti įvairiai, dauguma būdų tinkami, bet vienas būdas produktų pjaustymo metu kelia pavojų pirštams. Negalima prilaikyti peilio ašmenų ištiestu pirštu. Taip laikant, peilis yra nestabilus, galite įsipjauti, be to, stipriai apkraunate riešą.

Pjaunant galima prilaikyti peilio ašmenis prie koto ne tik delnu, bet ir nykščiu ar net visais pirštais vienu metu. O kitos rankos, kuria laikote produktą, pirštus sulenkite, neištieskite – kad netyčia neįpjautumėte. Svarbu kuo greičiau atrasti teisingą, tinkamą rankų padėtį, nes tai tampa įpročiu ir paskui pjaustote automatiškai.

4. Tinkamas peilis – konkrečiam darbui

Netinkamas peilis pasunkina užduotį. Norint namuose komfortiškai gaminti maistą, pakanka keturių pagrindinių peilių. Jie padės susidoroti praktiškai su visomis užduotimis. Pirmasis – peilis su 25–30 cm ašmenimis, su kuriuo patogu pjaustyti daržoves, mėsą, smulkinti žoleles. Tiesa, su juo nebūtų patogu smulkinti česnaką, nupjauti kotelius nuo smulkių vaisių, šiam tikslui jums reikės daržovinio peilio. Peilis dantytais ašmenimis praverčia, kai reikia ką nors susmulkinti, pvz., pomidorus ar paprikas. Dantukai stabilizuoja slidų paviršių, tiksliai perpjauna. Ketvirtas – vadinamasis išpjaustymo peilis, jis skirtas pjaustyti mėsai su kremzlėmis ir kaulais, žuviai.

5. Neplaukite peilių indaplovėje

Didelė pagunda sudėti peilius į indaplovę su visais indais, tačiau dėl svarios priežasties nereikėtų šito daryti. Kad ir kur indaplovėje padėtumėte peilį, plovimo metu jis judės, trankysis, dėl to gali atšipti geležtės ar susiraižyti indai. Indaplovėse plaunama aukštoje temperatūroje, taigi gali deformuotis rankena, išsijudinti rankenos ir geležtės sujungimas. Labai aštrūs peiliai – tai ir rizika įpjauti plastikinę dangą, saugančią indaplovės skyrelius nuo to paties karščio ir vandens, dėl to technika pradės rūdyti.

6. Tinkamas peilių laikymas

Atrodytų, patogu laikyti peilius stalčiuje, paslėptus su įrankiais, nesipainiojančius po ranka. Bet laikant peilius tokiu būdu, patartina įdėti juos į specialias įmautes, dėklus, kad neįsipjautumėte ir nesigadintų geležtės, trindamosi į kitus įrankius. Dėkle peilius geriausia laikyti taip, kad bukas ašmenų kraštas būtų ties siūle. Apskritai, ekspertų nuomone, tinkamiausia vieta peiliams laikyti – ant magnetinės juostos, pakabintos ant sienos. Tada ašmenys be reikalo nesidėvės, bus patogu dirbti virtuvėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt