Labiausiai įprasta pastatoma tarka yra keturių paviršių, nors pasitaiko rasti ir penkias arba daugiau darbinių zonų turinčių tarkų. Ant kiekvieno paviršiaus pramuštos skylutės aštriais kraštais yra skirtingų formų, tad logiška manyti, kad jų paskirtis taip pat skirtinga. Portalo novate.ru leidėjai siūlo imti ir išsiaiškinti, kokiems konkrečiai produktams smulkinti skirtas kiekvienas tarkos paviršius.

Stambūs standartiniai dantukai

Tai – vadinamoji burokinė tarka. Be paskirties, apie kurią sufleruoja tarp žmonių paplitęs pavadinimas, paviršius stambiais dantukais pasitarnauja ir kitiems tarkavimo darbams. Ši tarka, matyt, naudojama dažniausiai, kadangi ja patogu smulkinti kuo įvairiausius vaisius ir daržoves. Visgi ne tiktai juos. Burokinė tarka praverčia ir džiūvėsiams, ir net mėsai smulkinti. Ją paprastai naudojame, kai reikia sutarkuoti fermentinį sūrį, šaltą sviestą arba margariną.

Smulkūs dantukai

Smulkių dantukų paviršių galima laikyti visišku prieš tai aptartos tarkos analogu. Skirtumas tik tas, kad ją naudojant produktus pavyksta susmulkinti 2–3 kartus smulkesniais šiaudeliais. Šios tarkos paskirtis taip pat daugeriopa, tačiau dažniausiai ji naudojama gaminant salotas, užkandžius ir konditerinius gaminius.

Ypač smulkūs dantukai

Pati smulkiausia, kulkų suvarpytą paviršių primenanti tarka leidžia visiškai pakeisti kietų produktų – riešutų, džiūvėsių, citrinos žievelės, sūrio, daržovių – pavidalą. Ją galima naudoti ir norint nuskusti nuo žuvies žvynus. Įdomu tai, kad prieš kelis dešimtmečius šia tarka kartais būdavo naudojamasi ruošiant košeles iš sauso vaikiško maisto.

Išilginės geležtės

Tarka su keliomis išilginėmis geležtėmis – bene specifiškiausias instrumentas. Ji praverčia, kai prireikia dailių, lygių ir vienodų kokio nors produkto griežinėlių. Ja dažniausiai smulkinami vaisiai ir sūris. Ji naudojama ir tada, kai svarbus ne tik maisto skonis, bet ir vaizdas, pavyzdžiui, gaminant įmantrias salotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)