Štai sąrašas 30-ies dalykų, kuriuos reikėtų periodiškai keisti – pavyzdžiui, kūdikio čiulptuką arba mylimiausią plaukų šepetį...

1. Dantų šepetukas – keiskite kas tris mėnesius

Odontologas dr. Benas Atkinsas pasakė „Netmums“: „Elektrinio dantų šepetuko galvutę reikia keisti kas tris mėnesius, arba anksčiau, jei ji pernelyg susidėvi, o šereliai išsiskečia.“

Taip pat dantų šepetėlį reikėtų pakeisti po visų virusinių ligų, kad pakartotinai neužsikrėstumėte.

Pasak dr. B. Atkinso, vaikams dantų šepetėlius reikėtų keisti dažniau nei kas tris mėnesius, nes vaikai, dar nemokėdami tinkamai jų naudoti, greičiau juos sudėvi.

2. Pagalvės – keiskite kas dvejus-trejus metus

„The Sleep Council“ duomenimis, pagalvę reikia keisti kas dvejus trejus metus ir skalbti kas tris mėnesius. Laikui bėgant pagalvė praranda formą, dėl to gali pradėti skaudėti nugarą.

„The Sleep Council“ teigia: „Kone 10 proc. senos, neskalbtos pagalvės svorio sudaro negyvos odos ląstelės, gyvos ir negyvos dulkių erkutės ir jų ekskrementai, kurie dažniausiai ir sukelia alergiją.“

3. Kūdikio čiulptukas – keiskite kas keturias-aštuonias savaites

Kaskart, prieš duodami kūdikiui čiulptuką, patikrinkite, ar jis nepažeistas ir neįtrūkęs.

Higienos ekspertė profesorė Sally Bloomfield pasakė „Netmums“: „Jei čiulptukas pažeistas, įtrūkęs ar guma sugadinta, jame potencialiai gali atsirasti patogenų.“

Gamintojai rekomenduoja net ir nepažeistus čiulptukus keisti mėnesį ar du dėl higienos sumetimų.

4. Plaukų šepetys – keiskite kasmet arba įsigykite biologiškai skaidų!

Ekspertai pataria keisti plaukų šepetį tuomet, kai šereliai ima skėstis arba pradeda skilinėti šepečio pagrindas. Geriausia vietoj plastikinio šepečio rinktis bambukinį – jis toks pat patvarus, bet dar ir biologiškai skaidus.

Šepetį reguliariai valykite, pašalinkite susikaupusius plaukus. Garsenybių plaukų stilistas Jamie Stevensas pataria: „Plaukite plaukų šepetį karštu muilinu vandeniu, tada apipurkškite dezinfekavimo skysčiu, kad neliktų jokių patogenų.“

5. Šlepetės – keiskite kas pusmetį

Net pačiose patogiausiose ir mylimiausiose šlepetėse gali veistis įvairūs patogenai, įspėja prof. S. Bloomfield.

„Reikia ypač atidžiai naudoti daiktus, kurie tiesiogiai liečiasi su oda. Pavyzdžiui, jei sirgote grybeliu, nuo šlepečių galite užsikrėsti pakartotinai.“

Šlepetes reikia reguliariai skalbti arba plauti, o idealiu atveju – keisti kas pusmetį.

6. Apatinės kelnaitės – keiskite kasmet

Higienos ekspertė dr. Lisa Ackerley sako, kad apatinį trikotažą reikia skalbti su antibakterine skalbimo priemone.

Kelnaites – net pačias mylimiausias ir ištikimiausias – kartą per metus reikėtų pakeisti naujomis. O kasdien mautis švarias. Tai, galbūt skamba kaip savaime suprantamas dalykas, tačiau, deja, ne visiems. Neseniai atliktoje apklausoje kas penktas vyras prisipažino, kad nesimauna švarių kelnaičių kas rytą.

7. Kempinės – keiskite kas mėnesį

Kempinėse labai greit ima veistis grybeliai ir pelėsiai, nes drėgna ir šilta vonios aplinka jiems itin palanki terpė. Šie mikroorganizmai gali pakliūti ant odos ir sukelti infekcijas.

Naudokite natūralias kempines iš plaušenės arba medinį prausimosi šepetį, kuris gaminamas be plastiko.

8. Prieskoniai – keiskite kas 1–4 metus

Malti prieskoniai ir džiovintos žolelės su laiku praranda spalvą, skonį ir kvapą. Kad jie kuo ilgiau išlaikytų savo savybes, pasistenkite juos laikyti toliau nuo karščio, šviesos ir drėgmės – geriausia laikyti sandariame stikliniame inde tamsioje ir vėsioje (stabilios kambario temperatūros) vietoje.

Nemaltus prieskonius keiskite kas ketverius metus, maltų galiojimas yra dveji treji metai, o džiovintas žoleles reikia pakeisti kas 1–3 metus.

9. Buitinė chemija – keiskite kas tris mėnesius

Unitazo valiklį ir paviršių valymo priemonę idealiausia keisti kas trejus metus, nes per tiek laiko cheminės medžiagos, esančios priemonės sudėtyje, ima irti ir priemonė tampa vis mažiau veiksminga.

10. Bėgimo bateliai – keiskite kasmet

Jei sportbačius avite ir naudojate pagal paskirtį, juos reikia keisti kasmet, net jei jie ir patys moderniausi. Iš viso nubėgus 400 – 500 km ima mažėti bėgimo batelių amortizacijos savybės, o tai savo ruožtu gali rimtai pakenkti sąnariams.

11. Vonios rankšluosčiai – keiskite kas trejus-penkerius metus

Rankšluosčiai

Su laiku, nuo dažno naudojimo ir skalbimo, rankšluosčiai praranda minkštumą ir gebėjimą sugerti vandenį.

Įdėmiai apžiūrėkite, ar nepradėjo irti rankšluosčio plaušeliai. Kai plaušelių mažėja, rankšluostis ilgiau išlieka drėgnas, o tai, savo ruožtu, yra puiki terpė bakterijoms veistis.

12. Čiužinys – keiskite kas aštuonerius metus

Čiužinių gamintojai ir „The Sleep Council“ rekomenduoja keisti čiužinį kas aštuonerius metus, nes ilgainiui jis nebesuteikia reikiamos atramos ir komforto, tad nebepavyksta patogiai išsimiegoti.

Jei kas rytą pabundate tarsi surakinti arba jums skauda nugarą ar kaklą, gali būti, kad čiužinys išsigulėjo ir nebesuteikia reikiamos atramos.

13. Alkoholis – keiskite kasmet

Sandariai užkimštame ar užsuktame butelyje laikomas alkoholinis gėrimas, kurio sudėtyje nėra pieno produktų, galiojimo laiko neturi. Tačiau kai atsukate alkoholinį gėrimą – net ir degtinę, romą ar džiną – jo galiojimo laikas ima tiksėti. Po kokių šešių mėnesių alkoholyje esantys cukrūs susikristalizuoja, o po kokių metų skonis tampa baisus.

14. Tefloninės keptuvės – keiskite kas trejus-penkerius metus

Esate linkę numoti ranka į įspėjimus ir toliau maisto gaminimui naudojate keptuvę su pažeista nesvylančia danga? Iš subraižytos dangos į maistą gali išsiskirti toksiški junginiai, tad keptuvę nė nesusimąstydami pakeiskite, vos tik pamatote susidėvėjimo žymių. Paprastai keptuvės galiojimas yra nuo trejų iki penkerių metų.

15. Lūpų dažai – keiskite kas dvejus metus

Suprantame, kaip sunku rasti tinkamo atspalvio lūpdažį, o net kai pagaliau randi, po to paaiškėja, kad tokio daugiau nebegamina... Vis dėlto nepamirškite, kad ant lūpdažio gali kauptis įvairiausių bakterijų, tad jų galiojimo laikas – ne ilgiau kaip dveji metai. Jei pastebėjote, kad lūpų dažai išdžiūvo anksčiau, išmeskite juos.

16. Plastikiniai indai maisto laikymui – keiskite, kai atsiranda pažeidimų

Plastikiniai indai maisto laikymui nebetinka naudojimui, vos tik ant jų atsiranda įbrėžimų ar įtrūkimų, nes pro juos į maistą gali išsiskirti toksiški junginiai. Ne visas plastikines talpas galima naudoti pakartotinai, tad prieš naudojimą būtina įsitikinti, kad tai saugu. Jokiu būdu nešildykite maisto plastikiniuose induose.

O geriausia apskritai apsieiti be plastiko. Šiais laikais įmanoma įsigyti bambukinių ar stiklinių indų ar netgi sumuštinių maišelių iš biologiškai skaidžių medžiagų.

17. Skustuvai – keiskite kai atšimpa

Skustuvai su laiku atšimpa, o surūdiję skustuvo ašmenys gali sukelti odos infekciją, jei netyčia įsipjausite.

Siekdami mažinti plastiko taršą, vis daugiau žmonių pastaruoju metu renkasi bambukinius ir metalinius skustuvus. Jų galite rasti tvarių prekių parduotuvėse arba didesniame prekybos centre.

18. Kilimai – keiskite kas 5–15 metų

Kilimuose kaupiasi dulkės, tad jie gali sukelti ar paaštrinti alergiją. Dažniausiai sunku išvalyti kilimo dėmes, kurios atsiranda nuo maisto, gėrimų ar pan., tad juose lengvai gali įsiveisti grybelis ar bakterijos.

Be abejo, kokybiški kilimai brangūs, juos ne taip lengva pakeisti, tad bent jau stenkitės dažniau atlikti jų giluminį valymą.

19. Indaplovė – keiskite kas 10–15 metų

Indaplovėje lieka susikaupęs vanduo, ir su laiku tai gali sukelti nemažų problemų, ypač jei jūsų vandentiekio vanduo kietas. Indai tinkamai neišsiplaus, ant jų gali likti bakterijų. Taigi, indaplovę patartina keisti kas 10–15 metų, priklausomai nuo prekės ženklo. Pasiskaitykite gamintojo pateiktą naudojimo instrukciją.

21. Blakstienų tušas – keiskite kas du-tris mėnesius

Vos tik pastebite, kad blakstienu tuše yra gumuliukų, arba kad pakito jo kvapas, iškart išmeskite. Blakstienų tušo galiojimas baigiasi greičiau, nei manote.

Ir jokiu būdu niekam neskolinkite savo blakstienų tušo, taip pat nesiskolinkite iš kitų. Tai tiesus kelias į akių infekciją.

22. Kvepalai – keiskite po trejų metų

Daugumos kvepalų galiojimo laikas atidarius buteliuką – treji metai. Tačiau svarbu juos tinkamai laikyti – vėsioje, sausoje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Tamsiame ar neperšviečiamame buteliuke kvepalai išsilaiko ilgiau, nei peršviečiamame.

Vis dėlto po trejų metų visų kvepalų galiojimas baigiasi.

23. Tamponai galioja penkerius metus

Net nepanaudoti, supakuoti tamponai turi galiojimo laiką – pasak ekspertų, tai penkeri metai. Tačiau jei visą šį laiką jie nebuvo tinkamai laikomi – vėsioje, sausoje vietoje – juose gali įsiveisti bakterijos ir pelėsiai.

Taigi, tamponas, kuris mėnesių mėnesiais viliojosi kažkur rankinuko dugne su kitais daiktais, tikrai nėra tinkamas naudoti.

24. Liemenėlė – keiskite kas šešis-aštuonis mėnesius

Apatinis trikotažas

Be abejo, liemenėlės galiojimo laikas nesibaigia taip greitai, kaip maisto produktų, bet ją vis vien reikėtų pakeisti po pusmečio ar aštuonių mėnesių. Dažnai skalbiama liemenėlė praranda formą, išsitampo, tinkamai nebeprilaiko krūtinės. Tad ilgainiui liemenėlė nebetinka it nulieta, o tai gali pakenkti raiščiams ir sukelti nemalonų nugaros skausmą.

25. Miltai – galiojimo laikas šeši-dvylika mėnesių

Daugumos mūsų spintelėse yra metų metus laikomų miltų, tačiau atidarius pakuotę, juos galima vartoti iki metų. Nebijokite, miltų nebūtina išmesti – galite juos užšaldyti, tada jie galios apie dvejus metus.

26. Kūdikių mišinuko milteliai – galioja mėnesį nuo atidarymo

Į kūdikių mišinuką, net ir miltelių pavidalo, pasibaigus galiojimo laikui gali pakliūti bakterijų, kurios kūdikiui gali būti pavojingos.

Jei mišinukas neatidarytas, jį galima laikyti iki metų, tačiau atidarytą reikia sunaudoti per mėnesį. Visada tikrinkite datą ant pakuotės, ant jos užrašykite ir datą, kada atidarėte pakuotę.

27. Dviračio šalmas – keiskite kas dvejus-trejus metus

Dviračio šalmas susidėvi ir netenka apsauginių funkcijų per dvejus metus, taip pat po smūgio ar traumos. Be to, šalmą reikia keisti ir derinti vaikui augant.

Pažeistą šalmą pakeiskite iškart, o jei jis nepažeistas, keiskite kas dvejus-trejus metus, taip pat pasidomėkite gamintojo rekomendacijomis.

28. Šampūnas – keiskite kas metus-dvejus

Dauguma grožio ekspertų sutaria, kad atidarytas šampūnas tinkamas naudoti apie metus. Jei buteliukas neatsuktas, jis gali stovėti apie trejus metus. Šampūnas galios ilgiau, jei laikysite toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, apsaugosite nuo karščio ir drėgmės.

29. Nagų lakas galioja ne ilgiau nei dvejus metus

Neatsuktas nagų lako buteliukas gali galioti daug metų, jei tik jis laikomas sausai. Atsuktą nagų laką galima naudoti apie dvejus metus, tačiau turėkite omenyje, kad atsukus buteliuką, į jį patenka oro, tad kai kurios sudedamosios dalys išgaruos, o nagų lakas po truputį ims tirštėti ir sluoksniuotis.

30. Alyvuogės skardinėje galioja metus

Neatidarytos alyvuogės paprastai galioja apie metus-dvejus. Jei skardinę atidarėte, bet laikote šaldytuve, alyvuogės išliks kokybiškos apie tris mėnesius (bet visada prieš valgydami paragaukite – dėl viso pikto).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)