Novate.ru pateikia patarimų, kaip greitai ir veiksmingai atsikratyti rudųjų skruzdžių namuose ir sode.

1. Skruzdėlių rūšys

Iš viso egzistuoja apie tūkstantį skruzdžių rūšių, tačiau mūsų platumose jų yra tik trys: miško skruzdėlės, naminės rudosios (faraoninės) skruzdėlės ir mirmikos (Myrmica genties skruzdėlės). Miško skruzdėlės, kaip galima suprasti iš porūšio pavadinimo, gyvena miške ir retai kenkia žmogui. Išskirtinis jų bruožas – aukšti skruzdėlynai. Tokie vabzdžiai netgi naudingi, nes naikina kitus kenkėjus ir gerina dirvožemį. Vis dėlto, miško skruzdėlės platina piktžolių sėklas ir veisia amarus, o tai kelia rūpesčių žmonėms. Mirmikos laikomos plėšresnėmis skruzdėlėmis ir skaudžiai kanda. Jos veisiasi lauke, plyšiuose, po akmenimis ir tarp augalų. Šios skruzdėlės taip pat naikina kenkėjus ir veisia amarus.

Faraoninės skruzdėlės – pačios nemaloniausios žmogaus kaimynės. Šie raudonai rudi vabzdžiai mėgsta apsigyventi drėgnuose, tamsiuose ir šiltuose kampuose. Viename tokiame „skruzdėlyne“ gali būti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų motininių lizdų. Šie vabzdžiai nežino, kas yra poilsis, ir gali būti budrūs 24/7.

2. Kaip kovoti su skruzdžių antplūdžiu

Visų pirma reikia nustatyti, kokios skruzdėlės užplūdo jūsų namus ar sodą – nuo rūšies priklauso ir kovos būdas. Miško skruzdėlės ir mirmikos gyvena tik lauke, ir yra pačios nepavojingiausios. Kitaip yra su faraoninėmis skruzdėlėmis. Tam, kad visam laikui išgyvendintumėte jas iš savo namų, reikės sunaikinti visas kolonijos motinėles.

3. Kaip išvyti iš sodo

Skruzdėlės

1. Miško skruzdėlės

Jei miško skruzdėlės netrukdo, nereikia joms nieko daryti. Tačiau jei kelia nepatogumų – tiesiog perneškite skruzdėlyną į šioms skruzdėlėms įprastą gyvenamąją vietą – mišką.

Jums prireiks tvirtų plastikinių maišų – į juos kastuvu sudėkite antžeminę sruzdėlyno dalį. Svarbiausia – viską daryti greit. Tada sandariai užklijuokite maišus lipnia juosta, kad skruzdėlės nepabėgtų.

Kitas etapas – reikės iškasti požeminę skruzdėlyno dalį. Sukaskite visą plotą po buvusia kolonija (gylis – maždaug kastuvo ašmenys) ir sudėkite į atskirą maišą. Palikti požeminės dalies negalima, nes joje yra daug landų ir vabzdžių, kurie ilgainiui pastatys naują skruzdėlyną.

Tada keliaukite į mišką ir iškaskite duobę prie bet kurio medžio. Iš pradžių sudėkite į duobę žemę iš požeminės skruzdėlyno dalies, o ant viršaus supilkite antžeminę dalį.

Jūsų misija baigta, o skruzdėlės pačios pasistatys naują buveinę.

2. Mirmikos

Myrmica genties skruzdėlės

Šio porūšio skruzdėlės išsiskiria tuo, kad stato sudėtingus požeminius būstus su plačiai išsišakojusiomis landomis. Atsikratyti įmanoma tik neseniai susikūrusių kolonijų. Tam reikia iškasti skruzdėlyną, sudėti į kibirą ir nunešti kuo toliau nuo namų. Senus skruzdėlynus pavyks pašalinti tik iš dalies. Taip pat svarbi profilaktika – sklype neturi būti didelių akmenų, kelmų ir pūvančių medžių, nes tai palanki terpė skruzdėlėms veistis.

4. Apsaugome medžius

Skruzdėlėms labai patinka ant medžių veisti amarus, kurie kenkia daržo kultūroms. Pateikiame patarimų, kaip neleisti skruzdėms veisti amarų ant medžių.

1. Folija

Tvarkingai apvyniokite medžio kamieną porolonine juostele, o ant viršaus apvyniokite folija. Slidus paviršius skruzdėlėms taps neįveikiama kliūtimi.

2. Lipni juosta

Lipni juosta veiksminga ne tik nuo musių, bet ir nuo skruzdėlių. Ją užklijuoti taip pat galima ant poroloninės juostos, pritvirtintos ant stulpo. Periodiškai keiskite lipnią juostą, kai ant jos prisikaups daug skruzdėlių.

3. Kanapių aliejus

Natūralus šio aliejaus kvapas atbaido vabzdžius. Tereikia aptepti kanapių aliejumi krūmų stiebų ir medžių kamieno pagrindą.

5. Gelbėjame daržą


Daržuose dažnai būna išplitusių skruzdėlynų, ir skruzdžių sunku atsikratyti. Pateikiame veiksmingus būdus, kurie neleis kolonijoms plėstis.

1. Visų pirma pirmiau nurodytu būdu perneškite skruzdėlyno dalį (kurią įmanoma pernešti) į kitą vietą (toliau nuo namų ir daržo). Tada santykiu 1:2 sumaišykite džiovintus raudonėlius ir sierą. Perkaskite skruzdėlių buveines, apibarstykite jas mišiniu, maišydami jį su žemėmis.

2. Kitas būdas – paimkite kamino suodžių ir išbarstykite juos aplink skruzdėlyną, pramaišiui su gruntu.

3. Trečias būdas – naudokite pelenus, kurie ne tik atbaido skruzdėles, bet ir praturtina dirvožemį maistinėmis medžiagomis. Gausiai pelenais apibarstykite takelius ir tas vietas, kuriose veisiasi vabzdžiai.

4. Skruzdėlėms nepatinka sodrūs kvapai. Tas vietas, kuriose jos veisiasi, užklokite pomidorų lapais, smulkiai supjaustytomis petražolėmis arba česnakais, pelynų ar anyžių lapais. Žibalo, druskos ar karbolio rūgšties nenaudokite, nes toksiškos medžiagos pakenks ne tik sruzdėlėms, bet ir dirvai bei jums patiems.

6. Kaip atsikratyti skruzdėlių namuose

Skruzdėlės

Tai sunkesnė užduotis. Iš pradžių vertėtų pasirūpinti tuo, kad skruzdėlės jūsų namuose neturėtų maisto. Nepalikite jokių produktų ant stalo, sandariai uždarykite visas produktų laikymo talpas, spinteles, duonines ir pan., stenkitės kuo dažniau išnešti šiukšles ir nepalikite nakčiai neplautų indų kalnų kriauklėje.

Dabar teks tapti detektyvais ir suieškoti kuo daugiau skruzdėlių lizdų. Dažnai jos veisiasi šalia šiukšlių dėžių, tamsiose spintos kampuose, sandėliukuose, atokiose tualeto ir vonios vietose. Rastą lizdą reikia iškart sunaikinti, išplauti tą vietą muilo tirpalu ir padėti vabdžius atbaidančių priemonių. Pasigaminti šias priemones nesunku: vatos diskelį arba sausą šakelę išmirkykite eteriniu mėtų, citrinų, levandų ar gvazdikėlių aliejumi. Dar tiks ir džiovintos mėtos, pelynai arba petražolės.

Taip pat galima naudoti masalą skruzdėlėms. Gerai veikia gabalinis cukrus su boro rūgštimi. Tokius cukraus gabalėlius reikia išdėlioti atvirose vietose ir laukti, kol skruzdėlės ateis pasmaguriauti. Kitas būdas – sumaišykite ½ l uogienės, 5 g rūgšties ir 20 g mielių. Sukrėskite į nedideles talpas ir išdėliokite vietose, kur būna skruzdėlių. Boro rūgštis paralyžiuoja vabzdžius ir juos numarina. Tačiau jei namuose yra augintinių arba vaikų, geriau taikyti natūralius kovos su skruzdėlėmis būdus.

Pavyzdžiui, aromaterapiją. Vabzdžiai neperneša mėtų, česnako ir kamparo kvapo. Užtenka augalais ištrinti grindjuostes arba tiesiog šalia jų padėti česnako skiltelių ar mėtų lapelių. Tiesa, šis metodas bus veiksmingas, jei skruzdėlės pas jus ateina tik maitintis, o gyvena kitur. Taip pat veiksmingai vabzdžius atbaido vaistinė ramunėlė, citrina, petražolės, anyžiai ir gvazdikėliai.

Dar nuo skruzdėlių gali padėti kavos tirščiai. Vieni mano, kad skruzdes atbaido kavos tirščių kvapas, kiti – kad patys tirščiai joms pavojingi. Pasigaminkite masalą iš kavos tirščių, sumaišytų su saldžiu sirupu arba cukrumi.

Galima taikyti kelis metodus vienu metu – taip bus didesnė tikimybė, kad skruzdėlės išnyks.

Skelbti karą skruzdėlėms reikia iškart, vos tik pastebėjus nepageidaujamas įsibrovėles. O tam, kad jų neužsiveistų, nepamirškite profilaktikos: palaikykite švarą namuose, nepalikite nešvarių indų ir produktų atvirai, sodinkite darže aromatingus, vabzdžius atbaidančius augalus. Tegul jūsų namai tampa nesvetingi kenkėjams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)