1. Pupos

Kai pupų ankštys kiek paaugs, nuskabykite viršutinius ūglius – augančios sėklos gaus daugiau maistingų medžiagų, be to, tai bus apsauga nuo runkelinių amarų. Profilaktikai nuo amarų sėkite pupas į saulėtą vietą.

2. Kopūstai

Kad baltagūžių kopūstų daigai greičiau augtų, greičiau imtų formuotis gūžė, sėklas prieš sėjimą ruošdavo taip:

16-ai valandų pamerkdavo į askorbo rūgšties tirpalą (0,1 g askorbo rūgšties į 1 l vandens), kas valandą pamaišydavo, galiausiai vandenį nupildavo, sėklas perplaudavo ir laukdavo, kol sudygs.

Vegetaciniu laikotarpiu gerai 8 kartus per lapus patręšti kopūstus šiuo tirpalu: 1 g askorbo rūgšties, 60 g šlapalo, 4 g dvigubo superfosfato į 10 l vandens.

Kopūstus dažnai apdangsto, kad atsirastų ir augtų papildomos šaknys ir maistingos medžiagos geriau patektų į šaknis.

Į tą pačią lysvę kopūstai (ir ridikėliai) sodinami tik po 2–3 metų.

Lysvių, į kurias bus sodinamos kaliaropės ir briuseliniai kopūstai, mėšlu netręšia, kad neužaugtų didelė vegetatyvinė masė, kuri trukdytų formuotis vaisiams, gūžėms.

3. Morkos

Morkų sėklos padengtos šereliais, todėl jos greitai sulimpa į gumulėlius. Prieš sėjimą patrinkite sėklas rankomis, sumaišykite su smėliu arba su durpėmis – tada jos tolygiau pasiskirstys.

Kad nukristų šereliai ir suminkštėtų kieta luobelė, sėklas reikia ruošti taip: paberkite jas ant švitrinio popieriaus, šiek tiek patrinkite, paskui 2 paras pamirkysite vandenyje.

Morkų sėklas galima užpilti verdančiu vandeniu, po 3–5 min. vandenį nupilti. Paskui palikti sėklas nudžiūti, tada patrinti švitriniu popieriumi ir pasėti.

4. Agurkai

Anksti geriausia sėti kelias agurkų rūšis (hibridines). Tai užtikrins geresnį apdulkinimą, vaisių mezgimą.

Sėklas galite grūdinti 5–7 paras, sudarydami permainingą temperatūrą. Pavyzdžiui, nakčiai įdėkite jas į šaldytuvą (+4 laipsniai), dieną laikykite 15–20 laipsnių šilumoje. Grūdinimo laikotarpiu sėklas reikia atsargiai pamaišyti, sudrėkinti, žiūrėti, kad neperdžiūtų, nesudygtų. Prieš pat sėjimą reikia šiek tiek padžiovinti.

Norint apsaugoti nuo ligų, agurkus apipurkškite tokiu tirpalu: į 10 l vandens įpilkite 1 stiklinę pieno, įlašinkite 10 lašų jodo, įberkite 1 šaukštą valgomosios sodos, įtarkuokite pusę gabalėlio ūkinio muilo.

Krapai gerina agurkų derlių, o šalia pasodinę svogūnų, česnakų, apsaugosite agurkus nuo bakteriozės. Kad išsiskirtų daugiau fitoncidų, laiškus vis pakirpkite.

Nesodinkite šalia agurkų jurginų, zinijų, kardelių, kanų, flioksų – jose kaupiasi tabako mozaikos virusas. Dėl šios pačios priežasties kruopščiai išravėkite piktžoles.

5. Paprikos

Paprikų (ir kitų daržovinių kultūrų) sėklas galima dezinfekuoti alijošiaus sultimis. Nupjautus alijošaus lapus sudėkite į stiklainį ir 5–6 paroms pastatykite į šaldytuvą. Paskui išspauskite iš jų lapų sultis ir parą palaikykite jose sėklas.

Bet kokių tirpalų paprikoms temperatūra turi būti ne žemesnė nei 22–24 laipsniai šilumos.

Žydėjimo, vaisių mezgimo metu paprikoms reikia ne tik skystų trąšų, bet ir patartina pabarstyti žemę pelenais – 1–2 stiklinės vienam kvadratiniam metrui.

Viena iš priežasčių, kodėl deformuojasi paprikos, gali būti nepakankamas žiedų apdulkinimas. Kad taip nenutiktų, karštą saulėtą dieną lengvai papurtykite žydinčias paprikas.

6. Pomidorai

Pomidorus anksčiau laistydavo taip: tarp lysvių iškasdavo griovelius, o į juos pildavo vandenį. Augalus sodindavo šachmatų principu, tada žemė aplink pomidorus nesukietėdavo, šaknys laisvai kvėpuodavo.

Prieš žydėjimą, užsimezgus vaisiams ir pomidorų nokimo pradžioje naudinga palieti pomidorus kalio permanganato tirpalu (2 g į 10 l vandens), tad mažesnė rizika užsikrėsti fitoftoroze.

Jodo trąšos (30–40 lašų į 10 l vandens) spartina vaisių nokimą. Vienam kvadratiniam metrui žemės reikia 1–2 l tirpalo. Laistomas žydėjimo ir vaisių brandinimo metu.

Ankstyvosioms rūšims nuskabomi ūgliai. Įsidėmėkite – apatinių ūglių galima neskabyti, o įbesti į žemę, kad išaugtų šaknys ir taip sustiprėtų krūmo šaknų sistema. Kai tik ūgliai užauga iki 25–30 cm, juos palenkia, įsmeigia į žemę, prispaudžia ir užberia žemėmis, o viršūnėlę iškiša į paviršių.

7. Ropės

Prieš sėjimą ropių sėklas suberkite į stiklainį, užsukite dangtelį, įdėkite į puodą su +50 laipsnių vandeniu ir 20–30 min. pakaitinkite. Jas galima apdoroti ir boro rūgšties tirpalu (0,3 g į 2 l vandens).

Ropės
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)