Štai 12 variantų, kaip išradingai panaudoti garstyčias:

1. Indams plauti

Garstyčių milteliai ne prasčiau už specialius ploviklius šalina nuo indų riebalus ir nešvarumus. Patrinkite nešvarius indus garstyčių milteliais ir nuskalaukite šaltu vandeniu. Maloniai nustebsite – lėkštės bus švarutėlės. Garstyčios nekenkia nei aplinkai, nei sveikatai.

2. Pašalins nemalonius kvapus

Su garstyčiomis galia pašalinti nemalonius kvapus iš virtuvės. Garstyčių milteliais patrinkite dėžutes, pjaustymo lentas ir kt. indus, paskui nuplaukite po šaltu vandeniu. Kartokite procedūrą, kol visiškai neišnaikinsite nemalonių kvapų.

Su garstyčiomis atšviežinsite orą baldų viduje. Į medžiaginius maišelius įberkite garstyčių miltelių ir išdėliokite maišelius į komodas, spinteles, stalčius. Periodiškai keiskite maišelius – juk jie sugers visus nemalonius aromatus.

3. Skalbimo priemonė

Abejojate, kad su garstyčių milteliais galima skalbti? Be reikalo. Šis prieskonis puikiai išplaus nešvarumus iš vilnonių ir šilkinių audinių. Įpilkite į vonelę 3 l vandens, įberkite 40–50 g garstyčių, išmaišykite ir palikite kelioms valandoms. Drabužius skalbkite rankomis. Priemonė veiksmingai pašalins nešvarumus, nepakenks audiniams.

4. Dėmių valiklis

Garstyčios išvalys riebalus ne tik nuo indų, bet ir iš drabužių. Pirmiausia ant riebalų dėmės užberkite garstyčių miltelių ir palikite kelioms minutėms. Paskui iš garstyčių ir vandens užmaišykite košelę, jos užtepkite ant išteptos vietos. Po 15 min. nuvalykite košelę ir įdėkite drabužį skalbti. Skalbimo programą parinkite pagal audinio tipą.

5. Priemonė nuo peršalimo

Jei sulijo lietus, sušalote ar jau peršalote, skauda gerklę ir prikibo sloga, pirmiausia pasidarykite garstyčių vonelę kojoms. Procedūra pristabdys uždegiminius procesus organizme ir ligos vystymąsi. Įpilkite į vonelę 38–40 laipsnių vandens, įberkite 3 šaukštus garstyčių miltelių. Pamirkykite kojas 30 min., o po procedūros apsimaukite vilnones kojines.

6. Šampūnas

Daugelio šampūnų sudėtyje yra SLS (sodium lauryl sulfate). Šis komponentas gerai valo galvos odą, plaukus, tačiau tai aštri cheminė priemonė, kenkianti plaukams. Jei norisi veiksmingos, natūralios, nebrangios plovimo priemonės, prisiminkite garstyčių miltelius.

Paimkite tris šaukštus garstyčių miltelių, sumaišykite su karštu vandeniu iki košelės konsistencijos. Paskui šį mišinį ištirpinkite 1 l šilto vandens, ir įtrinkite į galvos odą, pamasažuokite, o tada išskalaukite. Pabaigoje perskalaukite plaukus balzamu.

7. Plaukų augimą skatinanti priemonė

Garstyčios stimuliuoja plaukų svogūnėlius, todėl plaukai tampa tankesni, greičiau auga. Jums reikės 2 šaukštų karšto vandens, 2 šaukštų garstyčių miltelių, 2 šaukštų kosmetinio aliejaus, 1 kiaušinio trynio, 2 šaukštelių cukraus. Sumaišykite visus komponentus iki vientisos masės, ją užtepkite ant plaukų šaknų. Užsidėkite maudymosi kepuraitę, ant viršaus galite apsisukti rankšluostį.

Kaukę laikykite nuo 30 min. iki 2 val. Nusiteikite, kad kaukė kaitins, juk ji gerina kraujotaką. Jei degina labai stipriai, visgi geriau nuplaukite kaukę.

8. Odos priežiūros priemonė

Turinčioms riebią odą tiks tonizuojanti kaukę nuo aknės. Sumaišykite garstyčių miltelius su pienu iki vientisos masės. Užtepkite kaukę ant švarios odos ir palaikykite 7–10 min. Paskui nuprauskite veidą šiltu vandeniu ir pasitepkite drėkinamuoju kremu.

Kad pašviesėtų pigmentinės dėmės, pasigaminkite garstyčių ir medaus kaukę. Lygiomis dalimis sumaišykite medų ir garstyčių miltelius, 5–7 min. užsitepkite ant veido. Paskui nusiplaukite kambario temperatūros vandeniu.

Garstyčios jaunina, maitina odą. Sumaišykite alyvuogių aliejų ir garstyčių miltelius proporcija 2 ir 1. Užtepkite šią kaukę ant veido ir ant iškirptės. Palaikykite 5–7 min. ir nuplaukite šiltu vandeniu.

9. Anticeliulitinis šveitiklis

Kaitinantis garstyčių poveikis tiks ir kovai su celiulitu. Sumaišykite 2 šaukštus garstyčių miltelių ir 3 šaukštus medaus iki vientisos masės, jos užtepkite ten, kur yra celiulito, tas zonas apvyniokite polietileno plėvele, užsiklokite pledu ir valandą pagulėkite. 15–20 įvyniojimų kursas pašalins iš organizmo toksinus, odas taps stangresnė.

Dėmesio – jeigu jums varikozė, turite ginekologinių, odos, onkologinių ligų, endokrininės sistemos, širdies ir kraujagyslių ligų, sergate kokiu nors virusu, infekciniu uždegimu, cukriniu diabetu, hipertonija, turite skydliaukės veiklos sutrikimų, atsisakykite įvyniojimų su garstyčiomis. Šie įvyniojimai nerekomenduotini ir nėštumo, menstruacijų metu.

10. Voniai su garstyčiomis

Garstyčios naudingos ne tik kojoms, bet ir visam kūnui. Jos padeda atsipalaiduoti, valo poras, šalina toksinus, stiprina imuninę sistemą. Pripilkite vonią karšto vandens, įberkite kokios nors vonios druskos ir pusę stiklinės garstyčių miltelių.

11. Kenkėjams naikinti

Darže ir sode garstyčios padės apsisaugoti nuo kenkėjų. Garstyčių labai nemėgsta amarai, ugniukai, obuoliniai vaisėdžiai, šliužai ir gaužikai pjūkleliai. Pasigaminkite purškalą su garstyčiomis: 10 l vandens reikės 100 g garstyčių miltelių. Palikite tirpalą parą pastovėti, o tada nupurkškite juo augalus.

12. Dirvai patręšti

Su garstyčiomis galite patręšti žemę, prieš sodindami agurkus, baklažanus, pomidorus, paprikas ir kt. augalus. Likus mėnesiui iki sėjimo, sodinimo, pasėkite garstyčių sėklų, po 3 savaičių nupjaukite daigelius, susmulkinkite, išbarstykite darže ir suvarpykite žemę, o paskui paliekite. Po savaitės sklype jau galima sėti ir sodinti. Patręštoje žemėje nebus nei kenkėjų, nei piktžolių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)