Net jei atkreipėte dėmesį, kad visi parduotuvėse parduodami vaisiai yra su mažais apvaliais lipdukais, veikiausiai nenutuokiate, ką jie reiškia ir kam jie yra skirti.

Tačiau viską paaiškins sveikatingumo ugdytojas, daktaras Frankas Lipmanas, rašo dailymail.co.uk. Jis sako, kad iš šių lipdukų vartotojas gali sužinoti, kaip buvo užaugintas jūsų įsigytas vaisius.

Kiekvienas vaisius turi vadinamą PLU (angl. price look-up) kodą. Egzistuoja trys skirtingi šių kodų variantai, o juose esantis skaičių kiekis parodo, ar vaisius buvo auginamas tradiciškai, organiškai ar pasitelkus šiuolaikines genetinio modifikavimo technologijas, pažymi F. Lipmanas.

Jei ant vaisiaus lipduko matyti keturių skaitmenų kodas, pavyzdžiui, 4020, tai reiškia, kad jis buvo auginamas tradiciškai.

Vienas pavyzdys – bananai, turintys vienodą kodą 4011. Jis rodo, kad bananai buvo auginami įprastai.

Jei kodas yra sudarytas iš penkių skaitmenų ir jie prasideda skaičiumi 9, tai reiškia, kad vaisiai buvo auginami ekologiškai. Bananus, kurie buvo auginami ekologiškai, paprastai žymi kodas 94011.

Jei saugotės genetiškai modifikuotų produktų, venkite vaisių, kurių penkiaženkliai kodai prasideda skaičiumi 8. Genetiškai modifikuoti bananai visada žymimi kodu 84011.

Šiuos kodus sudaro Tarptautinė produkcijos standartų federacija (International Federation for Produce Standards, IFPS) – pasaulinė organizacija, priskirianti kodus visame pasaulyje pardavinėjamiems vaisiams.

Šių kodų tikslas – standartizuoti ir paspartinti procesus, atliekant inventorizaciją ir tikrinant didmeninę prekybos centrų produkciją.

Šie kodai viso pasaulio prekybos centruose naudojami nuo 1990 metų.
Nėra jokio skirtumo, kur vaisius buvo išaugintas ar kokioje pasaulio valstybėje atsidūrė: tiek JAV, tiek Europoje bananai turės tą patį kodą 4011, jei tik buvo auginami tradiciškai.

Taigi kitą kartą, kai ketinsite lupti bananą ar kąsti obuolį, atkreipkite dėmesį į lipduką ir pažiūrėkite, kaip jūsų vaisius buvo išaugintas.

O jei kalbos apie lipdukus sukėlė nerimą, jog netyčia galite suvalgyti vaisių su klijų likučiais, galite būti ramūs: klijai vidinėje lipdukų pusėje yra saugūs ir nekenksmingi.
Tačiau valgyti paties lipduko nerekomenduojame.

Trumpa atmintinė:

  • Keturių skaitmenų kodas – augintas tradiciškai.
  • Penkių skaitmenų kodas, prasidedantis skaičiumi 8 – genetiškai modifikuotas.
  • Penkių skaitmenų kodas, prasidedantis skaičiumi 9 – augintas ekologiškai.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)