Danga iš šonų buvo pritvirtinama vinimis, o kartais vinimis būdavo iškaltas ir visas plotas (sudarydavo rombus) – tokios durys dar būdavo ir su užpildu.

Vieni taip duris apkaldavo iš vidaus, kiti – iš išorės. Pirmuoju atveju iškildavo problemų kačių savininkams, nes gyvūnai į tokias duris mėgdavo galąstis nagus ir labai greit oda virsdavo skutais. Durys taip apmušamos buvo praktiškai visur – laiptinėje paprastai negalėjai pamatyti natūralių, be odos. Ir spalvos kone identiškos – tamsiai mėlyna arba tamsiai raudona.

Kodėl tokios durys buvo populiarios? Priežasčių – ne viena.

Durys

Visų pirma, tais laikais tai buvo madinga, bet tai – dar ne viskas. Iš praktinės pusės, dermatinas pagerindavo šilumos ir garso izoliaciją patalpoje.

Kalbant apie madą, tais laikais durų konstrukcijų įvairovė buvo ribota, pasirinkimas mažas, t. y. durys buvo gamintos vienodos. Bet Sovietų Sąjungos gyventojai siekė suteikti bent kokio individualumo savo būstui, norėjo unikalių durų. Žinoma, tais laikais nebuvo net tokios sąvokos kaip „dizainerių sprendimas“, bet gyventi gražiai žmonės norėjo ir tuomet. Taigi gyventojai sukosi iš padėties, kaip išmanė, naudojo tas medžiagas, kurias buvo įmanoma gauti. Vieni duris dažydavo, kiti apkaldavo dermatinu, kad jos atrodytų išskirtinės.

Durys

Beje, šiais laikais vis dar pasitaiko oda apkaltų durų – savininkai vadovaujasi tuo pačiu principu. Ko gero, mano, kad taip yra gražu. Tačiau, žvelgiant iš praktinės pusės, šiandien yra daugybė kitų variantų, kaip suteikti durims išskirtinumo.

Reikia pažymėti, kad dermatinas buvo vertinamas ir kaip savotiška durų apsauga. Sovietų Sąjungoje žmonės viską saugojo, kad galėtų daiktu naudotis kuo ilgiau. Juk pakeisti dermatiną daug lengviau nei duris.

Kalbant apie šilumos ir garso izoliaciją, daug aiškinti nereikia. Durys buvo gaminamos gana plonos, todėl jos praleisdavo šilumą, neapsaugodavo nuo išorinio triukšmo, kurį sukeldavo laiptais į savo aukštą lipantys kaimynai. O bendrabučiuose dermatinu apkaltos durys apsaugodavo ir nuo nemalonių kvapų, sklindančių iš bendrų patalpų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (279)