Portalas experthometips.com pateikia 11-os pirkėjų klaidų sąrašą – pasiskaitykite, ir suprasite, kaip nesileisti apgaunamiems ir sutaupyti pinigų.

1. Esate snobai – mėgstate garsius prekės ženklus

„Heinz“, „Persil“, „Kellogs“ ir pan... Ar tikrai garsūs prekės ženklai geriausi? Daugelis žmonių nežino, kad daug įvairių prekės ženklų produktų gaminami tose pačiose gamyklose, iš tų pačių produktų – skiriasi tik receptūra ir etiketės.

Visada verta išbandyti paties prekybos centro produkciją. O pasirinkę kitus kosmetikos prekių, saldumynų ir konservuotų produktų gamintojus, galite sutaupyti tikrai nemažai pinigų.

2. Neperkate šaldytų produktų

Nesiraukykite, pamatę šaldytus produktus. Tyrimais įrodyta – šaldyti produktai yra ne mažiau sveiki už šviežius, be to, jie gali ilgiau išbūti, taigi ilgiau išlieka jų maistinė vertė.

Mažai kam žinoma, kad dauguma mėsos ir žuvies paketų į parduotuves atkeliauja užšaldyti. Todėl pirkti šaldytus produktus netgi saugiau – jie nebus atšildyti.

Dar vienas privalumas – šaldyta produkcija kainuoja žymiai pigiau už šviežią. Tik prieš pirkdami mėsą ir daržoves perskaitykite sudėtį, nes gali būti įpilta vandens.

3. Nepasidomite kilogramo kaina

Kai perkate šviežią produkciją, visada pažiūrėkite, kokia kilogramo kaina.
Nemanykite, kad sumaniausias sprendimas – pirkti sveriamus produktus. Kartais supakuoti vaisiai ir daržovės būna pigesni. Įpraskite palyginti sveriamų ir supakuotų produktų kainas, kad be reikalo neleistumėte pinigų.

4. Perkate nesezoninius produktus

Mes jau įpratome pirkti ką norime ir kada norime. O juk vaisiai ir daržovės – sezoninis dalykas, jų neturėtų būti ištisus metus.

Vienais metų laikais auga vienokios daržovės, vaisiai, kitais – kitokios. Nesezoninių, paklausių produktų kaina stipriai šokteli.

Pasidomėkite, kas kada uždera, stenkitės pirkti tik sezoninius vaisius ir daržoves. Bus ne tik gardžiau, bet ir pigiau.

5. Nepasidarote pirkinių sąrašo

Jei susirašysite reikiamus pirkinius, neprisipirksite nereikalingų dalykų. Apžiūrėkite virtuvės spintelių ir šaldytuvo turinį, tada susirašykite, ko reikės nusipirkti.

Praverčia ir apytikslis planas, ką ateinančią savaitę valgysite – įtraukite reikiamus produktus į sąrašą.

6. Neperkate įvairių baltymų šaltinių

Vištienos krūtinėlė šlovinama kaip sveikiausias baltymų šaltinis. Iš tiesų yra kur kas daugiau dėmesio vertų variantų. Pvz., vištų šlaunelės – gerokai pigesnės ir skanesnės.

Jei jūsų šeima didelė arba jei mėgstate paukštieną, kodėl sekmadienį neiškepus visos vištos orkaitėje ir nesuvalgius su salotomis? Greita, skanu, taupu. Konservuota žuvis, pvz., sardinės, yra pigesnės už jūsų įprastai perkamą raudoną mėsą.

Galiausiai viena kita diena be mėsos per savaitę irgi padės taupiau gyventi. Pupelėse, lęšiuose gausu baltymų, kurie dar ir pigesni už mėsą.

7. Susigundote įvairiais pasiūlymais

Jei kokia nors prekė yra nukainota, ji automatiškai netampa puikiu pasiūlymu. Jeigu neketinote pirkti nupiginto sausainių pakelio arba dviejų ledų pakelių vietoje vieno, akcijinės prekės pirkimas vis vien bus pinigų švaistymas.

Žinoma, apsipirkdami pagal susidarytą pirkinių sąrašą, dairykitės nuolaidų, pasiūlymų, kita vertus, venkite prie kasų sudėtų nupigintų, jūsų tykančių produktų. Jei produkto nėra jūsų pirkinių sąraše, jums jo nereikia.

8. Neturite nuolaidų kortelių

Nuolaidų kortelės atrodo lyg suktybė, ir vis tik per daugelį metų su jomis sutaupome nemažai pinigų. Rekomenduojame jų įsigyti.

Su prekybos centrų lojalumo kortelėmis renkate taškus, kurie prilyginami pinigams, gaunate įvairių išskirtinių pasiūlymų ar netgi nemokamų dalykų – žurnalą, kavos ar pan. Įsigykite nuolaidų, lojalumo kortelių ir imkite jomis naudotis.

9. Parduotuvėje pasiimate didelį vežimėlį

Visada geriau turėti nedidelį iki viršaus prikrautą pirkinių krepšelį, nei pustuštį didelį vežimėlį. Kodėl? Tuščia erdvė prašyte prašosi užpildoma. Net ir susidėjus į vežimėlį visus reikiamus produktus, atrodys, kad kažko dar trūksta, o rankos tiesis į ryškiomis etiketėmis pažymėtus papigintus produktus.

Trumpai tariant, krepšelio ar vežimėlio dydį derinkite prie savo biudžeto ar prie pirkinių sąrašo. Jei užsukote į parduotuvę poros dalykų, pakaks nedidelio krepšelio.

10. Rinkdamiesi prekes, neskaičiuojate bendros sumos

Apsipirkinėjant visai savaitei, šis pasiūlymas nėra tinkamas, bet perkant kelis daiktus, verta paskaičiuoti. Dėdami vieno pirkinio kainą prie kitos ir matydami, kaip didėja bendra suma, matysite, kam ir kiek pinigų išleidžiate, pagalvosite, ar dalykas tikrai reikalingas, geriau suvoksite pirkinių vertę ir galėsite pamąstyti, kaip kitą kartą išleisti mažiau.

11. Einate apsipirkti, būdami alkani

Pilvas gurgia iš alkio? Nesiartinkite prie parduotuvės.

Stipriai išalkusiam nepatartina eiti kavinę, kur už tam tikrą sumą galima valgyti, kiek nori. Lygiai taip patartina vengti ir parduotuvių. Įpuolę į prekybos centrą alkanu pilvu, esate pasiryžę čiupti viską, kas valgoma ir kas pasitaiko po ranka.

Nespėsite nė mirktelėti, kaip pirkinių krepšelyje atsidurs gausybė saldumynų ir užkandžių. Nuo šiol eikite apsipirkti maisto produktą sotūs – po pusryčių, pietų ar vakarienės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)