Kilimo neišskalbsi skalbyklėje kaip nešvarių džinsų ar suknelės. Tačiau štai ką galima padaryti:

1. Kavos dėmės

Dažniausiai ant kilimo išpilame būtent kavą, nes noras pasimėgauti aromatingu gėrimu ne virtuvėje, o svetainėje kartais būna stipresnis už sveiką protą. Jei jums iš rankų netyčia iškrito puodelis, nelaukite, kol skystis susigers į kilimą, bet iškart imkitės veiksmų: paimkite stiklo valymui skirtą priemonę ir sumaišykite su vandeniu santykiu 1:2.

Gautu tirpalu apipurkškite dėmę, uždenkite šviesios medvilnės atraiža (galima senais marškinėliais), tada paimkite lygintuvą ir lyginkite medžiagą, kol dėmė pereis į audinį. Beje, šitokiu būdu galima pašalinti ne tik kavos, bet ir kitos kilmės tamsias dėmes.

2. Vyno dėmės

Kuo ilgiau nevalysite vyno dėmės, tuo bus sunkiau ją pašalinti. Todėl veikti reikia operatyviai, daug nesvarstant. Visų pirma, reikia paimti medžiaginę servetėlę arba popierinį rankšluostį ir sugerti dėmę, kad skystis nespėtų įsigerti giliai į kilimą. Tada ant dėmės užlašinkite truputį vandens, kad atskiestumėte vyną, ir tapšnokite suteptą vietą servetėle, kol kilimas taps sausas.

Jei dėmė vis dar matosi, teks panaudoti druską. Gausiai užberkite jos ant dėmės ir palikite kelioms valandoms. Druska sugers skystį, ir dėmės neliks. Atkreipkite dėmesį, kad šis būdas tinka tik tuo atveju, jei dėmė šviežia. Jei ji jau spėjo išdžiūti, iš pradžių užpilkite ant kilimo vandens, ir tik tada berkite druskos.

3. Gyvūnų plaukai

Augintinių šeimininkai puikiai žino, kaip sunku pašalinti pūkus, kurių būna praktiškai visur – ant pledų, ant patalynės, ant grindų ir, žinoma, ant kilimų. Jei norite jų atsikratyti be vargo, paimkite langų gremžtuką su guminiu tarpikliu. Dėl statinio krūvio juo labai greit surinksite pūkus ir kilimas vėl bus švarus.

4. Pūkuotas ilgo plauko kilimas

Ilgo plauko kilimai minkšti, švelnūs, jaukūs, todėl nenuostabu, kad būtent juos žmonės dažniausiai renkasi kaip kambario puošmeną.
Tačiau iš kitos pusės, jie labai nepraktiški: valyti tokį kilimą dulkių siurbliu – tikra kankynė, siūlai nuolat kabinasi prie dulkių siurblio šepečio ir vis išsipeša, o tai toli gražu nesuteikia kilimui grožio. Geriau naudoti ne dulkių siurblį, o lipnų drabužių volelį. Iš pradžių reikia juo kruopščiai išvalyti gerąją kilimo pusę, o tada kilimą apversti ir išvalyti blogąją pusę dulkių siurbliu, kad neliktų jokių plaukų.

5. Kramtomoji guma

Daug kam atrodo, kad kramtomąją gumą pašalinti nuo paviršiaus daug sudėtingiau, nei, tarkime, kavos dėmę. Tačiau, kaip rodo praktika, tai nėra taip ir sunku. Tiesiog uždėkite ant jos ledo kubelį ir palaukite 5-10 minučių. Nuo šalčio poveikio kramtomoji guma sukietės ir ją bus galima pašalinti bet kokiu aštriu ir kietu daiktu arba sena plastikine kortele.

6. Kitos dėmės

Jei ant kilimo atsirado kitokių dėmių, pabandykite pasinaudoti universalia priemone. Butelyje su purškiamu antgaliu reikia sumaišyti maistinę sodą, actą ir indų plovimo skystį. Gautą mišinį suplakite ir apipurkškite juo dėmę. Kelias minutes palaukite, kol priemonė įsigers ir ims veikti, o tada patrinkite suteptą kilimo vietą švaria kempinėle.

Dar vienas variantas – bulvės. Reikia nuskusti ir smulkia tarka sutarkuoti kelias bulves, užpilti vandeniu ir palikti dviem valandoms. Per šį laiką iš bulvių išsiskirs krakmolas, kuris kaip tik ir gali išvalyti kilimą. Skystį reikia perkošti, tolygiai paskirstyti paviršiuje ir išvalyti šepečiu su kietais šereliais. Po to, kai kilimas išdžius, išsiurbkite jį specialiu antgaliu.

Svarbu: ši priemonė tinka tik šviesiam kilimui valyti. Ant tamsaus kilimo krakmolas gali palikti baltą dėmę, todėl geriau nerizikuoti.

7. Įdubimai

Dar viena problema, su kuria dažnai susiduria ilgo plauko kilimų savininkai – įdubimai. Paprastai juos palieka sunkūs baldai, kurie ilgą laiko stovėjo ant kilimo.

Išspręsti šią problemą padės paprasčiausias ledo kubelis. Padėkite jį ant įdubimo, palaukite penkias minutes, o tada pašukuokite kilimą toje vietoje. Šiam tikslui galima naudoti drabužių šepetį arba seną, jau nebenaudojamą dantų šepetuką.

Bendros taisyklės

1. Negalima kilimo valyti karštu vandeniu, nes jis gali ištirpinti klijus ir sugadinti dangą.

2. Specialistai pataria kilimą valyti tik paplaukiui, kad netyčia neišpeštumėte siūlų.

3. Geriausiai valymui pasiduoda šviežios dėmės, todėl reikėtų valyti iškart, kai kilimas susitepa. Geriausia imtis vienos ar kelių iš išvardytų priemonių.

4. Kad kilimas būtų švarus, reikėtų jį drėgnai valyti 3-4 kartus per metus. Šitiek užteks.

5. Atsisakykite idėjos tiesti šviesų kilimą prieškambaryje. Šiame kambaryje daugiausia judėjimo, todėl per trumpą laiką danga nebeatrodys reprezentatyviai.

6. Dulkių siurbliu kilimą reikia valyti du kartus per savaitę paplaukiui. Nepamirkite užsidėti specialaus antgalio.

7. Džiovinti kilimą reikia tik ant stabilaus skersinio, kad jis nesideformuotų. Jokiu būdu nekabinkite ant skalbinių virvės ar tvoros – sugadinsite kilimą.

8. Niekada netieskite kilimo ant šlapių grindų, nes po kilimu gali susidaryti pelėsis.

9. Kartą per kelis mėnesius reikia keisti kilimo padėtį, jį apsukti, kad neišsitrintų. Tokia profilaktika padės išvengti dėmių tose vietose, kur dažniausiai vaikštoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)