Papasakosime, kaip teisingai sukrauti indus į indaplovę. Patarsime, kokia tvarka reikia sudėti virtuvės rakandus, kad jie būtų tobulai švarūs.

Kodėl indaplovėje apgadinami indai

Yra gan nemažai apribojimų, kurie sumažina indaplovės naudojimo galimybes, o netinkamai elgiantis su buitine technika, ypač, kai indai į indaplovę sukraunami neteisingai, gali kilti problemų.

Veiksniai, kurie sumažina technikos funkcionalumą:

  • labai karštas vanduo;
  • temperatūrų kaita;
  • džiovinimas karšto oro srautu;
  • agresyvios cheminės priemonės;
  • ilgalaikis kontaktas su vandeniu ir garais.


Nuo temperatūrų kaitos šoko gali suskilti net indai iš grūdinto stiklo, kurie yra atsparūs karščiui. Kai kurie indaplovių modeliai atsižvelgia į šį veiksnį – įtaisytas šilumokaitis užtikrina, kad nebūtų staigios temperatūrų kaitos.

Medžiagų apribojimai

Į indaplovę negalima dėti stalo įrankių, indų, bei rakandų, pagamintų iš tokių medžiagų, kaip:

Mediena. Karštas vanduo gali visiškai sugadinti stilizuotus senovinius medinius indus, šaukštus, lėkštes, menteles ir pjaustymo lenteles. Medis išbrinks, o džiūdamas ims skilinėti ir keisti formą.
Plastikas. Apribojimas taikomas objektams, pagamintiems iš plastiko, kuris nėra atsparus aukštai temperatūrai.

Varis, alavas, sidabras. Nuo kontakto su cheminėmis medžiagomis daiktai iš šių metalų gali apsiblausti, pakeisti spalvą, oksiduotis.

Aliuminis. Keptuvės, puodai, mėsmalės detalės ir kiti gaminiai iš aliuminio tamsėja, ant jų paviršiaus susidaro apnašos. Nepageidautinas ir ilgas kontaktas su vandeniu.

Ketus. Nepageidautina indaplovėje plauti ir indų iš ketaus, nes stipraus poveikio plovikliai nuo tokių indų gali pašalinti apsauginį sluoksnį, tad indai ims rūdyti.

Gamintojai nerekomenduoja į indaplovę dėti tokių indų, kaip:

Peiliai, skustukai. Šildant jie bunka, todėl nepageidautina jų plauti nustačius aukštos temperatūros režimą.

Keptuvės ir prikaistuviai su teflonine danga. Apsauginis keptuvės sluoksnis, veikiamas plovimo priemonių, nusiplauna, ir nelimpanti danga netenka savo savybių.

Indai su vakuuminiu dangčiu ir sandarikliu – karštas vanduo pažeidžia hermetizaciją ir sugadina sandariklį.

Dekoratyviniais pieštais raštais puošti indai. Dažai, naudojami indo puošimui, gali nusiplauti.

Indai, ištepti pelenais, tepalais, dažais, vašku – visa tai gali sugadinti techniką, užkimšti ją.

Be bendrų taisyklių, egzistuoja taip pat ir apribojimai konkretiems indams – juk ir porcelianas, ir plastikas gali būti skirtingos sudėties ir skirtingai reaguoti į plovimo indaplovėje režimą. Todėl prieš pirkdami indus ar prieš dėdami juos į indaplovę būtinai patikrinkite žymėjimą.

Jokiu būdu į indaplovę negalima dėti surūdijusių įrankių, indų ar rakandų. Jie ne tik patys labiau surūdys – rūdys gali susidaryti ant kitų, kol kas nepaliestų metalinių stalo įrankių.

Indaplovė

Indaplovės naudojimo taisyklės

Sudužę ar apgadinti indai, neišplauti indai su prilipusiais maisto likučiais, korozija įrenginio korpuso viduje – visa tai yra netinkamo indaplovės eksploatavimo pasekmės. Tam, kad nereikėtų taisyti klaidų, geriau prieš kraunant indus į indaplovę visų pirma išsiaiškinti taisykles.

Bendros taisyklės, kaip sukrauti indus į indaplovę

Prieš sukraunant indus į indaplovę, reikia nuo jų pašalinti maisto likučius – užtenka nubraukti šaukštu. Nuskalauti ar nuplauti indų ir įrankių ne tik nebūtina, bet ir nerekomenduojama, nes tokiu atveju jutikliai parinks silpną valymo programos režimą ir nešvarumai nenusiplaus.

Štai pagrindinės taisyklės, kaip reikia krauti indus ir stalo įrankius į indaplovę:

Visi objektai turi būti sudėti tvirtai. Lėkštės dedamos į specialius laikiklius, aukštoms taurėms taip pat būtina atrama (dažniausiai naudojama nedidelė lentynėlė virš viršutinio krepšio, ir laikikliai).
Patys nešvariausi rakandai dedami į apatinę indaplovės lentyną. Ten stipresnis vandens srautas, tad indai išplaunami kruopščiau. Be to, purvinas vanduo nenutekės ant švaresnių indų.

Visi indai dedami apversti dugnu į viršų, kad juose nesikauptų nešvarus vanduo. Įlenkti ar įgaubti objektai dedami taip, kad būtų palinkę, ir nuo jų geriau nutekėtų vanduo.

Aukštų ir siaurų talpų negalima dėti į kampą ar pernelyg palenktų. Niekas neturi blokuoti vandens purkštukų sukimosi.

Taip pat negalima perkrauti lentynų ar dėti nepritaikytus objektus į plovikliui ar tabletėms skirtą skyrelį.

Indų talpinimo įranga

Indaplovės konstrukcijoje stabiliam ir saugiam indų talpinimui numatytos tokios dalys:

Nulenkiami virbai – skirti patikimai užfiksuoti lėkštes, stiklines ir puodus.

Lentyna peiliams – galima dėti visus ilgus ir plokščius objektus (dedama horizontaliai).

Smulkių objektų laikikliai – patikimai nulaiko lengvus objektus, tokius kaip dangteliai, plastikinės stiklinaitės ir pan.

Viršutinė lentyna – puodeliams, stiklinėms, nedidelėms lėkštėms. Galima išdėlioti skirtingame aukštyje.

Apatinė lentyna skirta dideliems indams, puodams, keptuvėms ir itin nešvariems indams bei rakandams.

Taip pat papildomai galima įsigyti įvairių aksesuarų – laikiklį buteliams, aukštoms taurėms ir pan.

Taisyklės, kaip sukrauti skirtingų tipų indus

Vidinė indaplovės konstrukcija ir lentynų išdėstymas suprojektuotas siekiant užtikrinti saugumą indams, o naudotojui – patogumą. Tam, kad indai, įrankiai ir rakandai indaplovėje būtų stabilūs, kruopščiai plautųsi ir netrukdytų veiksmingam pačios įrangos funkcionavimui, kiekvieno tipo objektai turi būti dedami į jiems skirtą vietą:

Peiliai, iešmai. Dedami į specialią lentyną horizontaliai arba į stalo įrankiams (šaukštams, šakutėms) skirtą krepšį, ašmenimis į apačią.

Šaukštai, mentelės. Jiems skirtas specialus krepšys, į kurį šie įrankiai dedami vertikaliai.

Maišymo šaukštai, samčiai. Taip pat kiti ilgi stalo įrankiai. Dedami į ištraukiamas lentynėles, kurias galima įmontuoti skirtingame aukštyje, o kai nereikia, užlenkti į viršų.

Puodeliai, stiklinės. Dedami į viršutinę lentyną apversti, pasvirusioje, bet stabilioje pozicijoje.

Plokščios ir gilios lėkštės. Dedamos į specialią atlenkiamą virbų konstrukciją, pagal galimybes į kas antrą tarpą.

Puodai ir keptuvės. Dedami į apatinę lentyną dugnu į viršų.

Nedideli stalo įrankiai dedami į įrankiams skirtą lentynėlę ar krepšį. Jei jie tokie maži, kad iškrenta iš krepšio, geriau išplauti rankomis.

Kaip teisingai išimti indus pasibaigus plovimo ciklui

Indus iš indaplovės kraustykite tada, kai jos vidus atauš iki komfortiškos temperatūros, antraip galite nusideginti. Be to, kai stikliniai ir porcelianiniai indai įkaista, jie tampa jautresni smūgiams ir juos kraustant gali suskilti ar sudužti. Tam, kad lašai nuo viršutinėje lentynoje sudėtų indų nelašėtų ant žemiau sudėtų indų, rakandų ir įrankių, indai kraustomi pradedant nuo apačios.

Indų plovimo ir vandens minkštinimo priemonės

Nesilaikant plovimo priemonių normų, nustačius netinkamą priemonių dozavimą, ir nesilaikant bet kurių kitų taisyklių, indų plovimo procesas sutrinka. Dėl to pasibaigus plovimo programai ant indų pastebime priemonių likučius, indai nebūna nepriekaištingai švarūs.

Indų plovimui naudojama: plovimo priemonė, druska, skalavimo skystis. Jų naudojimo taisyklės smulkiai išvardytos kiekvienos indaplovės naudojimo instrukcijoje.

Druska vandens minkštinimui

Tam, kad indai gerai išsiplautų ir ant jų neliktų nuosėdų, būtina minkštinti vandenį. Tai ypač aktualu vietovėse, kur vanduo kietas. Į vandens minkštinimo skyrelį reikia berti specialiai indaplovėms skirtos druskos – jos kiekis reguliuojamas priklausomai nuo vandens kietumo rodiklių.

Druskos kiekis skirtingiems vandens kietumo rodikliams nurodomas ant druskos pakuotės.

Skalavimo skystis indams

Priemonė naudojama tam, kad ant indų neliktų dėmių nuo vandens lašų. Skalavimo skystis pilamas į specialią jam skirtą talpą. Kai įsijungia indaplovės indikatorius, jis įspėja, kad skalavimo skysčio liko 1-2 plovimams. Į sistemą išskiriamos porcijos dydis reguliuojamas nustatant daviklį nuo 1 iki 4.

Tinkamos plovimo priemonės

Plovimo priemonių sudėtyje yra silpnai šarminių medžiagų su fermentais, kurie tirpina baltymus, skaido krakmolą. Kai kuriose jų yra deguoninių baliklių, kurie puikiai įveikia arbatos, kečupo dėmes.
Plovimo priemonių būna skysčio, miltelių ar tablečių pavidalo. Skysčius ar miltelius indaplovė dozuoja automatiškai. Tabletė naudojama visa arba po pusę (taupymo sumetimais). Skirtingi gamintojai gali nurodyti skirtingas naudojimo taisykles, todėl prieš naudodami plovimo priemonę išnagrinėkite pakuotėje nurodytą informaciją.

Kombinuotas priemones, kurių sudėtyje yra ploviklių, minkštinančių druskų ir skalavimo priemonių, naudoti galima tik tuo atveju, jei vandens kietumas jūsų vandentiekio sistemoje ne didesnis nei 21° dH. Naudojant priemones „3-ys 1-ame“, druskos ir skalavimo skysčio kiekį nurodantys indikatoriai išjungiami – dauguma indaplovių palaiko šią funkciją.

Egzistuoja ir priemonės „4-i 1-ame“ ar „5-i 1-ame“, kurių sudėtyje yra papildomų komponentų – nerūdijančio plieno blizgesiui ar stiklo apsaugai.

Saugaus indaplovės naudojimo taisyklės

Naudojant indaplovę kaip ir bet kokį kitą buitinės technikos prietaisą, reikia laikytis saugumo reikalavimų:

Naudokite tik būtent indaplovėms pritaikytus ploviklius ir tabletes. Ypač tai sakytina apie priemones su chloru.

Kai indaplovė įjungta, jos durelės turi būti uždarytos. Reikia įsitikinti, kad tam netrukdo viduje sudėti indai. Apie tai, kad durelės nesandariai uždarytos, įspėja infraraudonųjų spindulių indikatorius.

Veikiant plovimo režimui, dureles atidarykite itin atsargiai, kad jūsų nenuplikytų vanduo, kuris gali taškytis.

Indaplovės durelės gali būti atidarytos tik kraunant indus į indaplovę ir juos iškraustant, kitaip galite eidami už jų užkliūti.

Durelės nepritaikytos didelėms apkrovoms – ant jų negalima sėstis ar stotis.

Ypač atsargiai reikėtų naudotis technika, jei namuose yra vaikų. Tokiu atveju geriau įsigyti modelius, kuriuose yra vaikų apsaugos programos, blokuojančios indaplovės dureles ir neleidžiančios jų atidaryti, kol indaplovė veikia.

Indaplovės aptarnavimas ir švaros palaikymas

Kaip ir bet kokį kitą įrenginį, indaplovę reikia naudoti protingai. Eksploatuojant šį įrenginį ilgainiui jo viduje susikaupia riebalai, apnašos, o drėgna terpė skatina atsirasti grybelį. Kaskart iškrausčius išplautus indus, reikia išvalyti ir po tekančiu vandeniu praplauti indaplovės filtrą. Vandens purkštukai valomi kiek rečiau. Kiekvienas indaplovės gamintojas pateikia informaciją, kaip teisingai išimti ir išvalyti visus nuimamus indaplovės elementus.

Jei reguliariai valysite indaplovę ir laikysitės jos naudojimo taisyklių, tai akivaizdžiai pailgins jos eksploatavimo trukmę, nereikės jos remontuoti ar keisti detalių.

Nepamirškite reguliariai drėgna šluoste, sudrėkinta plovikliu, išvalyti durelės gumų. Taip pat valykite skydelį, tačiau nenaudokite kempinėlės su abrazyviniu paviršiumi.

Periodiškai reikėtų įjungti tuščią indaplovę maksimaliu temperatūros režimu, naudojant specialias, jos vidaus valymui skirtas priemones. Jei indaplovė ilgą laiką nenaudojama, jos dureles laikykite praviras, kad neįsiveistų grybelis ir nebūtų nemalonaus kvapo.

Visi indaplovių gamintojai prideda prie įrangos išsamią jos naudojimo instrukciją. Tam, kad įranga veiktų optimaliai ir ilgai tarnautų, būtina laikytis joje nurodytų taisyklių. Daugiausiai problemų ir gedimų kyla būtent dėl neteisingo įrangos eksploatavimo.

Naudodami indaplovę tinkamai, pagal paskirtį ir laikydamiesi visų nurodymų, ne tik išsaugosite kokybišką indų, įrankių ir rakandų išvaizdą, bet ir pailginsite paties įrenginio tarnavimo laiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)