Gerti salierų ir kitų itin naudingų augalų sultis pamažu tampa nemadinga. Patrauklumą praranda ir daugiasluoksniai saldūs desertai. Tad ką gi nuo šiolei derėtų valgyti, norint vadinti save šiuolaikiškais: skanų, sveiką ar gražiai atrodantį maistą?

Avižų pienas

Avižų pienas

Šiais laikais kulinarijos ir maisto pramonės atstovai pakaitalų ieško kone visiems produktams, įskaitant netgi pieną. Sojų ir migdolų pienas jau ir dabar vartojamas gana plačiai, o 2020-aisiais, tikėtina, išmuš avižų pieno populiarumo valanda, rašoma portale novate.ru.

Viena stambi Švedijos bendrovė ne per seniausiai investavo solidžią 15 mln. dolerių sumą ir Naujajame Džersyje įkūrė avižų perdirbimo įmonę. Nuo 2017 metų avižų pardavimas išaugo net 6 kartus, todėl vargu ar reikia stebėtis kad švedų kompanija „Oatly“ ryžosi iniciuoti programą, kurios tikslas – skatinti JAV Vidurio Vakarų ūkininkus auginti avižas ir kitas potencialiai naudingas grūdines kultūras bei sojas.

Avižų pienas tėra vienas iš pavyzdžių, bylojančių apie bandymą populiarinti augalinės kilmės produktus plačioje vartotojų rinkoje. Ateityje, kaip spėjama, ši tendencija tik ryškės.

Jūros dumbliai

Apie jūros dumblių naudą sveikatai žinoma gana seniai: ne veltui kai kurie žmonės be šio produkto neįsivaizduoja kasdienio savo raciono. Analitikai įsitikinę, kad 2020-aisiais turėsime kalbėti apie jūros dumblių populiarumo apogėjų. Daugelyje restoranų, esą, vis dažniau pavyks aptikti su jūros dumbliais paruoštų užkandžių, o parduotuvėse padidės iš jų pagamintų produktų (valgymo patogumu tikrai nenusileidžiančių traškučiams) pasiūla. Ši tendencija, be abejo, sveikintina, kadangi jūros dumbliai gerina žarnyno veiklą ir skydliaukės funkciją, be to, yra vertingas vitaminų ir antioksidantų šaltinis.

Duonmedžio vaisiai

Vis labiau populiarėja mėsą pakeisti galintys augalai. Vienas iš jų – stambusis duonmedis, tiksliau – jo vaisiai. Juos galima valgyti žalius, džiovinti, kepti, virti iš jų džemą, bet įdomiausia tai, kad tinkamai paruošti duonmedžio vaisiai laisvai gali atstoti kiaulieną.

Ne viena bengalų karta duonmedžio vaisius laikė pagrindiniu maisto produktu ir netgi suteikė jiems specifinį pavadinimą. Šie vaisiai nėra kaloringi, juose mažai angliavandenių, užtat daug baltymų, ląstelienos ir vitaminų. Duonmedis nėra lepus augalas – jo beveik nereikia laistyti.

Duonmedžių vaisiai gali išaugti išties dideli – kartais pasiekia net 45 kilogramų svorį. Visgi dažniausiai jie sveria 4,5–11 kilogramų. Tradiciškai duonmedžiai auga Pietryčių Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione. Maistui paprastai vartojami vaisiai, lapai ir sėklos, todėl šis augalas laikomas universaliu.

Gazuotas vanduo

Vanduo

Gazuoto vandens prekyba, anot ekspertų, sukuria milžinišką rinką, kuriai būdinga nuolatinė plėtra. Jei manote, kad šis produktas niekuo neypatingas, žinokite, kad taip nėra. Pačias populiariausias rūšis siūlo nedidelės kompanijos. Verta paminėti, tarkim, lietaus vandenį: jis kaupiamas, supilstomas į butelius, prisotinamas dujų ir tada parduodamas. Vis populiaresnis tampa ir vaisinis bei aromatizuotas vanduo. Įmonių eksperimentai su tokiais priedais kaip vitaminas C, elektrolitai ir kt. taip pat kuo puikiausiai pasiteisina. Toks vanduo reklamuojamas kaip sveikas gėrimas – gerokai naudingesnis už tą, kurio sudėtyje gausu cukraus ir kalorijų.

Alternatyvūs miltai

Miltai

Duonos kepyklose labai greitai bus imta naudoti daug daugiau nei vos keletą rūšių miltų. Pažangiausiose, išradingiems savininkams priklausančiose parduotuvėse jau ir dabar galima rasti paplotėlių, kuriuos kepant naudojami miltai, pagaminti iš valgomosios viksvuolės gumbelių. Prognozuojama, kad visiškai netrukus tokių naujovių pavyks išvysti ir įprastuose prekybos centruose. Dar vienas malonus netikėtumas galėtų būti picos iš žiedinių kopūstų miltų arba sausainiai iš bananų miltų. Ar ne tiesa, kad tokie aprašai be galo intriguoja ir vilioja?

Skardinėmis parduodamas vynas ir kokteiliai

Neįtikėtinai ilgai buvo laikomasi nuostatos, kad vienintelė vynui tinkama tara – stiklinis butelis, užkemšamas kamščiu. Netradicinės pakuotės ligi šiol sulaukdavo skeptiškų vertinimų, tačiau dabar ir joms atėjo metas žengti į plačiąsias mases. Pardavimo lyderių ateitis pranašaujama konservuotų vaisių kokteiliams ir skardinėse parduodamiems gėrimams su kofeinu. Verta užsiminti, kad tik pastaruoju metu pakuočių gamybos technologijos tiek patobulėjo, kad tetrapakai ir skardinės tapo tinkami net itin kokybiškiems produktams.

Augalinis maistas

2020-aisiais ir toliau karaliaus augalinio maisto pagrindu sudaryto raciono mada, todėl vietoj tipinių mėsainių vis dažniau bus siūlomi alternatyvūs augalinių produktų patiekalai. Tikėtina, kad vis daugiau žmonių ryšis pereiti prie išmitinai augalinės mitybos. Su pagreičiu populiarės patiekalai iš riešutų, ankštinių kultūrų ir neskaidytų grūdų, taip pat daržovinės picos ir kalafiorų užkandžiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)