Pirminį vaizdą šių vietų apdailai sugrąžinti, aišku, galima, o kaip tai padaryti kuo efektyviau, sužinosite perskaitę toliau pateiktus patarimus iš portalo mschistota.ru.

Kodėl pakinta siūlių tarp plytelių spalva

Tarpai tarp plytelių užpildomi specialiais statybiniais skiediniais. Nors ir išsiskiria patvarumu, veikiami drėgmės, garų arba taškomi purslų (o šito nepavyksta išvengti, tarkim, gaminant valgį), jie visgi gali patamsėti. Dažniausiai taip nutinka todėl, kad siūlėse ima veistis bakterijos, pelėsis arba grybeliai, palaipsniui ardantys užpildus tarp plytelių. Kai šitai vyksta, ne tik patalpos vaizdas nukenčia, bet ir joje gyvenančių žmonių sveikata atsiduria pavojuje. Štai kodėl patamsėjusias siūles tarp plytelių būtina valyti, šalinant iš jų purvą ir užkertant kelią pelėsio ir grybelių veisimuisi.

Kuo valyti siūles tarp plytelių

Jei siūlės tarp plytelių, kuriomis išklijuotos sienos arba grindys, patamsėjo, pirminę išvaizdą joms sugrąžins konkrečios buitinių prekių skyriuose siūlomos priemonės. Renkantis priemonę, būtina atsižvelgi į patamsėjimo laipsnį.

• Jei pakito siūlės spalva, jei ji užsiteršė riebalais arba ploviklių nuosėdomis, ją plauti galima mėginti naudojant bet kurį standartinį valiklių, padedantį kovoti su riebalais ir kalkių nuosėdomis. .

• Jei siūlių vietose ėmė veistis pelėsis arba grybeliai, reikia naudoti tokias priemones, kurių sudėtyje yra chloro. Kad priemonės poveikis būtų maksimaliai efektyvus, jos užpylus, patariama bent penkias minutes palaikyti ir tik tada nuplauti.

• Užvis geriausia, žinoma, naudoti specialiai plytelėms ir siūlėms tarp jų skirtas priemones. Jeigu paskui siūles nuvalysite apsauginiu skysčiu, sienos ir grindys dar gana ilgai išliks švarios.

• Nedideles sritis, nuo kurių purvo pašalinti taip ir nepavyko, galima uždažyti specialiu flomasteriu.

• Panaudojus nuo grybelių ir pelėsio apsaugančią priemonę, likusius nešvarumus galima nušveisti švelniu švitriniu popieriumi. Juo pavyks pašalinti ploną paviršinį sluoksnį ir po šios procedūros siūlės bus ne tik švarios bet ir daug lygesnės.

• Su šiuolaikiniais garų generatoriais pavyks ne tik išvalyti siūles tarp plytelių, bet ir dezinfekuoti paviršių bei atsikratyti grybelių ir pelėsio. Valant šiuo metodu, nepakinta užpildo struktūra, neatsiranda ruožų. Karštų garų paveiktas purvinas sritis pavyksta be jokio vargo nuvalyti šiltu vandeniu sudrėkinta šluoste.

Kaip valyti siūles „liaudiškomis“ priemonėmis

Jei specialių priemonių kaip tyčia neturite, siūles tarp plytelių galite pamėginti valyti tuo, ko paprastai būna kiekvienuose namuose.

• Sienų ir grindų plyteles galima valyti įprasto acto ir vandens tirpalu. Acto ir vandens turi būti po lygiai. Gautą tirpalą reikia užpurkšti ant nešvaraus paviršiaus ir pašveisti kietu šepetėliu.

• Siūles nušveisti galima ir iš geriamosios sodos bei baliklio pasigamintu mišiniu, bet jį naudoti galima tik tokiu atveju, jei siūlės baltos, kadangi nuo baliklio bet kokia spalva išbluks. Užtepus mišinio, reikia palaukti, kol jis apdžius, ir tik tada nušveisti šepetėliu.

• Pirmapradę švarą siūlėms pavyks sugrąžinti ir tirpalu, pasigamintu iš amoniako bei vandens (1 valgomasis šaukštas amoniako porai litrų vandens). Gautu tirpalu reikia nupurkšti paviršių ir po 10 minučių nuvalyti drėgna kempine.

• Purvą neprastai nuvalo ir vandenilio peroksido bei vandens tirpalas (santykis – 1 ir 2). Juo nuvalytų siūlių nuplauti tikrai nereikia.

Jei siūlės nenaujos ir purvas įsisenėjęs, todėl jokioms priemonėms nepasiduoda, be to, valant ima trupėti užpildas, vienintelė išeitis – pakeisti jį nauju.

Patarimas. Plytelių nepatartina plauti muilu, kadangi į jo sudėtį įeinančios medžiagos gali paskatinti pelėsio veisimąsi.

Keletas pastabų

Nutarus nuvalyti siūles, būtina atsižvelgti į plytelių tipą. Nuo jo tikrai priklauso valymo priemonės pasirinkimas.

• Jei plytelės glazūruotos, rūgštis gali apgadinti jų paviršių. Taigi, naudojant rūgšties pagrindo valiklį plytelės praras vientisą blizgesį.

• Neglazūruotas, matines plyteles nuvalius reikia kruopščiai nuplauti ir padengti apsaugine mastika.

• Stiklinės plytelės ir mozaikos yra ganėtinai patvarios, bet jų taip pat nepatariama švarinti priemonėmis, pasižyminčiomis didele rūgščių ir šarmų koncentracija.

• Jokių paviršių nerekomenduojama šveisti abrazyvinėmis priemonėmis.

• Tarpus tarp plytelių galima užpildyti epoksidiniu skiediniu. Tokios siūlės negreitai susitepa ir yra atsparios pelėsiui bei grybeliams.

Greitai ir lengvai pajuodusių siūlių niekaip nenuvalysite, todėl geriau nelaukti, kol jos taps ypač purvinos. Tinkamai prižiūrint siūles, plytelėmis išklijuotos vonios ir virtuvės sienos visada spindės švara.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)