Kaip pašalinti musių paliktas dėmes

Musių paliktas dėmes galima pašalinti praskiestu amoniaku, vėliau tą vietą nuplaukite vandeniu. Jeigu audinyje dėmės įsisenėjusios, reikia pamerkti kelioms valandoms į muilo tirpalą, įpilant į jį šiek tiek benzino. Po mirkymo dėmę valykite šepetėliu, pamirkytu muilo tirpale.

Kaip pašalinti vaško dėmes

Stearino ar vaško dėmę pirma atsargiai nugrandykite, paskui uždėkite drėgną audinio skiautę, ant viršaus – kelis sluoksnius sugeriamo popieriaus ar papiruso, tada palyginkite karštu lygintuvu. Jeigu dėmė iš pirmo karto nedingo, uždėkite ant jos naują sugeriamą popierių ar papirusą ir vėl lyginkite. Keiskite popierių tol, kol dėmės visiškai neliks.

Kaip pašalinti anilininių dažų dėmę

Anilininių dažų dėmę galima išimti denatūruotu alkoholiu: mirkykite jame dėmę tol, kol ji visiškai išnyks.

Kaip iš audinio išimti plaukų dažus

Plaukų dažai pašalinami vandenilio peroksidu, lygiomis dalimis skiestu su amoniaku.

Kaip pašalinti kremo dėmes

Kosmetinių kremų ir kvepalų dėmės šalinamos benzinu.

Kaip išimti dervos dėmę

Dervos, deguto ir glaisto dėmes galima pašalinti štai tokiu mišiniu: 15 ml benzino, 100 ml vyno spirito (95°С) ir 35 ml amoniako. Šiuo mišiniu ištepkite dėmę ir trinkite tol, kol ji visiškai dings.

Dervos dėmę pirmiausia nugrandykite, paskui suvilgykite spirito ir terpentino lygiais kiekiais mišiniu, paskui palyginkite per sugeriamą popierių ir nušluostykite sausu švariu rankšluosčiu.

Deguto dėmę pirma nugrandykite, paskui vienai valandai pamerkite į šiltą pieną ir išskalbkite šaltame vandenyje.

Kaip pašalinti rūgšties dėmę

Rūgščių paliktas dėmes galima pašalinti silpnu sodos tirpalu (1 arbatinis šaukštelis sodos vienai stiklinei vandens).

Kaip pašalinti žibalo dėmę

Žibalo dėmę iš šviesaus audinio galima pašalinti pamirkius ją amoniako ir vandens (proporcija 1:8) tirpale, paskui reikia išplauti šiltame vandenyje.

Kaip pašalinti kraujo dėmę

Kraujo dėmių negalima plauti karštu vandeniu. Iš pradžių kraujo dėmę praskalaukite šaltu vandeniu, paskui kruopščiai audinį išplaukite. Prieš skalbimą šaltame vandenyje pamirkyti reiktų 3-5 valandas.

Kaip pašalinti kraujo dėmę iš vilnonio audinio

Jeigu norite pašalinti kraujo dėmę iš vilnonio audinio, dėmę pamirkykite šiltame vandenyje, prieš tai ištirpinę jame aspirino tabletę. Tada audinį išdžiovinkite plaukų džiovintuvu.

Kaip pašalinti įsisenėjusias dėmes

Įsisenėjusias dėmes rekomenduojama iš pradžių ištrinti amoniako tirpalu (1 arbatinis šaukštelis amoniako stiklinei vandens), paskui borakso tirpalu (toks pat santykis). Tada jau galima skalbti šiltame vandenyje.

Iš plono šilkinio audinio dėmę galima pašalinti krakmolo ir vandens košele – ja padenkite dėmę ir palikite kol išdžius, tada krakmolą nukrapštykite, o gaminį išskalbkite.

Kaip pašalinti jodo dėmę

Jodo dėmę išimti galima soda ir actu. Ant dėmės užberkite maistinės sodos, ant viršaus užpilkite acto ir palikite 10-12 valandų. Tada gaminį išskalaukite švariame vandenyje.

Jodo dėmę galima pašalinti ir 1 arbatinio šaukštelio amoniako ir 2 stiklinių vandens tirpalu, po to dėmę reikia nuplauti muilo tirpalu.
Iš šviesaus audinio jodas šalinamas krakmolo ir vandens košele – uždėkite ją ant dėmės ir palikite 10-12 valandų, paskui išplaukite su muilu šiltame vandenyje.

Taip pat jodo dėmes galima panaikinti trinant jas žalia bulve.

Kaip pašalinti kalio permanganato dėmę

Kalio permanganato dėmes nuo balto audinio galima pašalinti oksalo rūgšties tirpalu (1 arb. šaukšt. pusei stiklinės vandens). Po to audinys skalaujamas iš pradžių karštame, po to šiltame vandenyje.

Kaip pašalinti briliantinės žalumos dėmę

Briliantinės žalumos dėmes iš nuo medvilninių audinių padės pašalinti kalio permanganato tirpalas.

Kai pašalinti žolės dėmę

Šviežias dėmes nuo žolės galima pašalinti muilo tirpalu su amoniaku (1 arb. šaukšt. amoniako 1 stiklinei muilo tirpalo), denatūruotu spiritu (1 arb. šaukšt. denatūrato 1 stiklinei vandens).

Žolės dėmes galima pašalinti 50 g vandens, 50 g amoniako ir 5 g vandenilio peroksido tirpalu. Gausiai sušlapinkite dėmę šiuo mišiniu, o po kelių minučių išskalaukite šaltu vandeniu.

Įsisenėjusias žolės dėmes pašalinsite vatos tamponu, sumirkytu druskos tirpale (1 arb. šaukšt. pusei stiklinės vandens).

Žolės dėmę ant šviesaus vilnonio ar šilkinio audinio reikia ištepti glicerino ir baltymo (lygiomis dalimis) mišiniu. Ištepkite mišiniu dėmę ir palikite 1 valandai, tada gaminį išskalbkite šiltame muiluotame vandenyje.

Jei audinys „bijo“ muilo, žolės dėmę reikia patrinti grynu spiritu, o tada užtempti audinį ant kokio indo ir pilti ant jo švarų karštą vandenį.

Šviežią dėmę patrinkite odekolonu, įsisenėjusią pašalinkite 30 g odekolono ir 10 g amoniako mišiniu.

Pašalinti dėmes nuo balto audinio

Įsisenėjusias dėmes iš balto audinio galima pašalinti vandenilio peroksidu, po to tekstilės gaminį išskalbkite ir kruopščiai išskalaukite šiltame vandenyje.

Dėmes iš spalvotų audinių, kurie nekeičia spalvos, galima pašalinti amoniaku.

Kaip pašalinti tabako dėmę

Dėmes nuo tabako galima pašalinti ištrynus jas kiaušinio tryniu, sumaišytu su spiritu (turi išeiti grietinės tirštumo masė), tada dėmė skalbiama iš pradžių šiltame, po to šaltame vandenyje.

Kaip pašalinti dėmę nuo gėlių

Dėmes nuo gėlių pašalinti sunku, ypač geltonas ir raudonas. Jas galima bandyti pašalinti citrinos arba oksalo rūgštimi, santykiu: 10-30 g rūgšties 1 stiklinei vandens. Šiuo tirpalu patrinkite dėmę, tada kelis kartus perskalaukite ją šiltu vandeniu. Paskutinį kartą skalaudami įlašinkite kelis lašus amoniako.

Norint pašalinti tokias dėmes iš baltų audinių, naudojamas 3 proc. vandenilio persoksido (2 arb. šaukšt. 1 stiklinei vandens) arba hiposulfato (10 g 1 stiklinei karšto vandens) tirpalas.

Kaip pašalinti rūdžių dėmę

Rūdžių dėmės labai įsigeria į audinį. Tačiau jas galima bandyti pašalinti keliais būdais.

Pavyzdžiui, iš balto audinio rūdžių dėmes galima šalinti druskos ir vyno rūgšties tirpalu (1:1). Sumaišykite šį tirpalą su vandeniu ir gautą košelę užtepkite ant dėmės. Audinį užtempkite ant kokio nors daikto ir palikite saulėje, kol dėmė išnyks. Po to tekstilės gaminį perskalaukite šaltu vandeniu, tada išskalbkite šiltame vandenyje su muilu ir vėl gerai išskalaukite.

Rūdžių (ir rašalo) dėmes nuo rankų ir audinių gerai nuplauna sunokusių pomidorų sultys.

Rūdžių dėmę iš balto audinio gerai pašalina hiposulfito tirpalas (15 g 1 stiklinei vandens).

Pašildykite jį iki 65 laipsnių temperatūros, pamerkite į tirpalą suteptą audinį ir palaikykite, kol dėmė išnyks, tada išskalaukite iš pradžių šiltu, po to šaltu vandeniu. Hiposulfitą sėkmingai galima pakeisti oksalo arba citrinos rūgštimi.

Naudojamas oksalo ir acto rūgšties mišinys: jų tirpalą (5-7 g vienai stiklinei vandens) pašildykite emaliuotame inde, į jį trumpam įmerkite audinį su dėme, tada kruopščiai išskalaukite šiltu vandeniu. Jei dėmė įsisenėjusi, procedūrą reikia pakartoti. Vietoj rūgščių tirpalo galima naudoti užvirintas citrinos sultis.

Iš spalvotų audinių rūdžių dėmes galima pašalinti košele, pagaminta iš lygiomis dalimis sumaišyto glicerino, tarkuotos baltos kreidos ir vandens: įtrinkite ja dėmę, o po paros gaminį išskalbkite ir išskalaukite. Rūdžių dėmę lengvai išimsite, jei ant dėmės uždėsite į marlę įvyniotą citrinos griežinėlį, prispausite karštu lygintuvu, o po to perplausite vandeniu.

Rūdžių dėmes iš drabužių galima išimti ir šviežiai išspaustomis citrinų sultimis. Sudrėkinkite suteptą vietą ir išlyginkite karštu lygintuvu per drėgną skudurėlį.

Be to, audinį su rūdžių dėme galima kelias minutes palaikyti virš verdančios arbatos garų, po to sudrėkinti citrinos sultimis ir iškart išskalbti šiltame vandenyje.

Rūdžių dėmę taip pat galima išimti pamerkus suterštą plotą 3 – 5 min. į acto rūgšties tirpalą (2 valg. šaukšt. acto vienai stiklinei vandens), pašildytą iki 80 – 90 laipsnių (rekomenduojama naudoti emaliuotą indą be įtrūkimų).

Tada audinys perskalaujamas šiltu vandeniu su amoniaku (1 valg. šaukštas 10 proc. amoniako 1 l vandens).

Kaip pašalinti dėmę nuo vandens

Dėmes nuo vandens (lietaus, balų) iš pradžių reikia pavalyti šlapiu šepečiu, tada palyginti lygintuvu per šlapią audinį. Iš šilkinių audinių tokios dėmės šalinamos druskos tirpalu (1 arb. šaukšt. vienai stiklinei vandens). Šiuo tirpalu sudrėkinkite dėmes, tada patrinkite sausu skudurėliu.

Kaip pašalinti lietaus vandens dėmę iš vilnonio audinio

Lietaus vanduo ant vilnonių audinių: suteptą vietą kruopščiai išvalykite šepečiu, sumirkytu minkštame vandenyje, ir išlyginkite lygintuvu per drėgną audinį.

Kaip pašalinti suodžių dėmę

Suodžių dėmes galima pašalinti terpentinu, tada audinį kruopščiai ištrinkite, išmuilinkite ir išskalaukite. Jei dėmė visiškai šviežia, užtenka ją išplauti vandeniu su muilu.

Kaip pašalinti prakaito dėmę

Prakaito dėmes iš vilnonių audinių galima pašalinti skudurėliu, sudrėkintu stipriame druskos tirpale. Jei dėmės vis dėlto liks, patrinkite jas spiritu.

Galima dėmę patrinti hiposulfito tirpalu (1 arb. šaukšt. vienai stiklinei vandens). Išvalytą vietą praplaukite šiltu virintu vandeniu.

Jei ant pamušalo atsirado prakaito dėmių, jas lengvai pašalinsite amoniaku. Jei pamušalas šilkinis ir baltas, įlašinkite dar vandenilio peroksido.

Dėmes ant vilnionių audinių patrinkite šepečiu, sudrėkintu muiluotu vandeniu, tada praplaukite vandeniu, tada vėl sudrėkinkite skiesta oksalo rūgštimi (1 arb. šaukšt. vienai stiklinei vandens).
Prakaito dėmes iš medvilninio audinio galima išimti vyno actu, iš šilkinio audinio – neskiestu spiritu (1 valg. šaukštas acto vienai stiklinei vandens).

Prakaito dėmes taip pat galima išvalyti hiposulfito tirpalu (nepilnas arbatinis šaukštelis stiklinei vandens). Išvalytą vietą perplaukite šiltu virintu vandeniu.

Pašalinus prakaito dėmes drabužius reikia pakabinti lauke ne mažiau nei 2–3 valandoms, kad išdžiūtų saulėje ir išsivėdintų.

Kaip pašalinti kalkių nuosėdų dėmę

Būdas, kaip išimti kalkių nuosėdų dėmę, priklauso nuo jos atsiradimo būdo. Jei dėmė atsirado nuo sausų kalkių, ji šalinama sausu šiurkščiu šepečiu. Jei kalkės drėgnos, iš pradžių dėmė valoma sausu šiurkščiu šepečiu, tada užmerkiama į tirpalą su actu, palaikoma kelias minutes ir perplaunama švariu vandeniu.

Kaip pašalinti karšto lygintuvo paliktą dėmę

Karšto lygintuvo dėmes galima šalinti įvairiais būdais.

Pavyzdžiui, jei dėmė ant balto vilnonio audinio, reikia naudoti 5 proc. vandenilio peroksido tirpalą (2 arb. šaukšt. vienai stiklinei vandens) su keliais lašais amoniako.

Lygintuvo žymes nuo viskozės audinių reikia patrinti denatūruotu spiritu, o jei dėmė ant balto medvilninio audinio – chlorkalkių tirpalu (5 g kalkių vienai stiklinei vandens), tada išvalytas vietas reikia kruopščiai išskalauti šaltu vandeniu.

Lygintuvo žymę galima sudrėkinti citrinų sultimis, apibarstyti cukraus pudra ir po kurio laiko išskalbti šaltame vandenyje.

Lygintuvo žymes pašalinti padės ir svogūnas: perpjaukite galvutę, patrinkite ja dėmę, o po to perplaukite skalbimo priemonių tirpalu.

Neryškias dėmes nuo karšto lygintuvo pašalinsite pamerkę audinį į pieną. Dėmes ant balto audinio reikia sumirkyti citrinų sultimis ir džiovinti saulėje.

Taip pat lygintuvo žymes galima išimti sudrėkinus dėmę vandenilio peroksido arba borakso tirpalu, po to tekstilės gaminį reikia išskalbti ir išdžiovinti saulėje.

Kaip pašalinti dėmes nuo kilimo

Riebalų dėmės ant kilimo: iš benzino ir sintetinės skalbimo priemonės pagamintą košelę įtrinkite į dėmę ir palikite nakčiai, o ryte išplaukite šiltu vandeniu. Jei dėmė įsisenėjusi, valymą reikės pakartoti.

Kaip pašalinti gatvės purvo dėmes

Purvo dėmės: palikite jas išdžiūti, tada atsargiai patrinkite šepečiu su šiurkščiais šereliais. Jei po to liks dėmės, patrinkite jas švariu skudurėliu, sumirkytu silpname borakso tirpale, išskalaukite vandeniu, tada išlyginkite per drėgną audinio atraižą, išmirkytą silpname amoniako tirpale.

Pirmąją dalį galite skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)