Visi specialistai pripažįsta, kad vieningo sprendimo nėra, yra daug niuansų, į kuriuos reikia atsižvelgti.

Istoriškai laukujės durys visada atsidarydavo į vidų, ir mediniuose namuose tokia tvarka iki šiol išlaikyta. Priežastis paprasta – jei žiemą sniegas užpustys įėjimą, atidaryti duris galima bus tik į vidų. Be to, taip svetingiau.

Fengšui filosofijoje taip pat patariama laukujes namų ar biuro duris įrengti atsidarančias į vidų, nes būtent pro jas į patalpą patenka sėkmės energija. Jei durys atsidaro į išorę, jokia sėkmė į patalpą nepaklius – įėjimas bus užblokuotas.

Vertinant iš priešgaisrinio saugumo perspektyvos, durys turėtų atsidaryti į išorę, nes taip įstatytos jos neblokuoja judėjimo žmonių, kurie apimti panikos bando gelbėtis nuo ugnies ir dūmų. Į išorę atsidarančias duris yra sunkiau išlaužti.

Beje, jei mažoje laiptinėje daug durų, jos dažniausiai atsidaro į vidų – tiesiog tam, kad kaimynai netrukdytų vieni kitiems. Tai taip pat svarbu ir kalbant apie priešgaisrinį saugumą – jei kilus gaisrui visi vienu metu bandys išbėgti iš namo, svetimos durys gali tapti neįveikiama kliūtimi ir kainuoti kam nors gyvybę.

Kalbant apie atskirai stovintį individualų namą, jo savininkai gali įsirengi atsidarančias į kokią nori pusę. Tik reikia nepamiršti sniego tikimybės, tačiau jei namas su erdvia terasa, tuomet sniegas – menka problema.

Vidinės durys mažose patalpose

Pagal taisykles, vonios kambario, tualeto ar mažos atskiros virtuvės durys turėtų atsidaryti į išorę – taip tiesiog logiška, juk mažoje patalpoje durys gali užimti gerą trečdalį erdvės. Išimtimi gali tapti situacija, kai šios durys uždengia kitas duris. Vis dėlto tokios situacijos geriau apskritai išvengti – perplanuojant būstą būtina kruopščiai apgalvoti durų išdėstymą.

Normaliomis aplinkybėmis durys patalpų, kurios išeina į koridorių, turi atsidaryti į vidų. Paprasčiausiai tam, kad atidarydamas duris žmogus jomis nieko neužgautų. Atkreipkite dėmesį, kad, pavyzdžiui, viešbučiuose išorinės numerio durys praktiškai visada atsidaro į vidų, o net ir vidinės durys (pavyzdžiui, į vonią) – taip pat. Jokie priešgaisriniai reikalavimai jiems nė motais – tiesiog niekas nenori būti paduotas į teismą dėl sulaužytos svečio nosies.

Didžiausius ginčus paprastai sukelia vaikų kambario durys – į vidų ar į išorę? Vieno standarto nėra, ir teisūs abiejų nuomonių šalininkai. Taip, duris, kurios atsidaro į vidų, prireikus lengviau išlaužti, tačiau jomis galima užgauti vaiką, jau nekalbant apie tai, kad jas daug lengviau galima užversti žaislais arba kokiais nors kitais daiktais.

Vidinės durys – bendri patarimai

Jei durys, atidarytos vienu metu, vienos kitas dengia, reikėtų jas pakeisti taip, kad vienos jų atsidarytų į išorę, kitos – į vidų. „Besidaužančios durys“ – grubi dizaino klaida.

Jei įėjimas į kambarį kampe, durys turi atsidaryti link arčiausiai esančios sienos, kad įeinantis žmogus iškart matytų viską ir visus kambaryje.

Jei įėjimas kambario centre, durys turi atsidaryti į lango pusę, kad į angą ir koridorių (arba kitą kambarį) iškart pakliūtų šviesa nuo lango.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)