Kaip rašoma straipsnyje novate.ru, cukrinis žvyninukas (lot. lepisma saccharina) – nedidelis vabzdys. Šie vabzdžiai dažniausiai būna 0,8–1,2 cm ilgio, kartais užauga iki 1,9 cm ilgio.

Klaidingai manoma, kad cukrinis žvyninukas – šimtakojis, iš tiesų jis – vabzdys. Pažinti jį galima iš ūselių ant uodegos ir ant galvos. Greičiausiai šis vabzdys atkeliavo pas mus iš tropikų. Gamtoje šie vabzdžiai gyvena po akmenimis, po kelmais ir nukritusiais lapais. Jie – naktiniai gyvūnai. Atsidūrę šviesoje, stengiasi kuo greičiau rasti prieglobstį. Juda labai greitai, bėga, protarpiais stabtelėdamas.
Cukriniai žvyninukai minta augalinės kilmės produktais, kurių sudėtyje yra krakmolo ir polisacharidų. Šių vabzdžių dietą gali sudaryti netikėti dalykai – klijai, knygų viršeliai, tualetinis popierius, milai, cukrus ir netgi žmogaus odos dalelės.

Esminis klausimas – ar cukriniai žvyninukai pavojingi žmonėms? Šie vabzdžiai žmonėmis absoliučiai nesidomi, nesikandžioja ir nė neketina to daryti. Per visą šių vabzdžių egzistavimo istoriją nežinoma nė vieno fakto apie neigiamą jų poveikį žmogaus sveikatai. Jie neperneša ligų.

Butuose cukriniai žvyninukai dažniausiai gyvena vonios kambaryje ir tualete, ten, kur didžiąją paros dalį tamsu, šilta ir drėgna. Slepiasi plyšiuose.

Kaip išnaikinti cukrinius žvyninukus

Jei toks namų gyventojams jums nepatinka, yra vienas veiksmingas kovos su jais būdas – pašalinti jų atsiradimo priežastį, t. y. didelę drėgmę. Patikrinkite, ar nelaša iš vamzdžių, kranų, iš vandens maišytuvo. Patikrinkite, ar veikia ventiliacijos sistema.

Cukriniai žvyninukai dauginasi labai nedidelėmis populiacijomis, gyvena neilgai, taigi pašalinus atsiradimo priežastį, bute jų greitai neliks – išsikraustys į šiltesnes, drėgnesnes ir tamsesnes vietas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)