Šaldymo kamera palengvina gyvenimą, daugelis ja reguliariai naudojasi, bet neretai daro klaidų.

Pateikiame 7 dažniausiai daromas klaidas, užšaldant maisto produktus:

1. Kai kurių produktų nepatartina šaldyti

Kai kurie produktai šaldymo kameroje netenka vertingų maistinių ypatybių, todėl nėra prasmės jų užšaldyti. Pvz., neverta šaldyti produktų, kurių sudėtyje yra jogurto, grietinės, pieno kokteilių. Po užšaldymo atsiskiria riebalai ir skystis, taigi valgyti bus mažų mažiausiai nemalonu. Daug skysčių turintys vaisiai ir daržovės atšildyti suminkštėja. Kategoriškai nerekomenduojama užšaldyti žalių kiaušinių ir konservų. Kameroje skystis žalių kiaušinių viduje plečiasi, užšąla, todėl suskyla lukštai. O konservai po užšaldymo gali tapti žalingi sveikatai.

2. Per daug produktų

Prigrūstoje produktų šaldymo kameroje oras negali cirkuliuoti po šaldytuvą, todėl jis tarnaus trumpiau. Be to, produktų prigrūstose lentynose sunku rasti reikiamus dalykus. Kai ilgai ieškote, šaldymo kamera būna ilgai atidaryta, greitai įšyla, taigi prarandama daug energijos, šaldytuvas veikia intensyviau.

3. Svarbus niuansas

Įdėjus į šaldymo kamerą karšto ar šilto maisto, gali dalinai atitirpti kiti produktai, tada suprastės jų kokybė. Iš pradžių reikia atvėsinti pakelį su maistu, paskui įdėti į šaldytuvą, o jau po to dėti į šaldymo kamerą.

Svarbu: Užšaldant gamintus valgius ar šviežius produktus, svarbu atkreipti dėmesį į laikotarpį, per kurį reikia užšaldyti. Greitai gendančius produktus reikia atvėsinti per dvi valandas. Jei užtruksite, didelė rizika, kad juose atsiras ligas sukeliančių bakterijų, jos ims daugintis.

4. Tinkama pakuotė

Yra daug įvairių pakuočių šaldymui, kiekviena rūšis skirta kokiam nors tikslui. Pirmiausia įsitikinkite, kad maistas tinkamas šaldymui. Pakuotę naudokite tokią, kuri išlaiko maisto drėgmę. Sandari plastikinė pakuotė idealiai tinka kietiems produktams – mėsai, duonai ir pan. Plona plastikinė plėvelė tinka trumpam laikotarpiui. Ilgesniam laikymui kameroje – stikliniai indai. Tiesa, kad nesuskiltų, juos pirmiausia reikia atvėsinti šaldytuve.

5. Užšaldymas porcijomis

Užšaldytas didelis kiekis maisto paskui ilgai neatitirps ir greičiausiai neteks didelės dalies vertingų medžiagų. Geriausia padalinti produktus porcijomis, kurios atšildytos bus iš karto sunaudojamos. Mėsa turi būti supakuota į atskirus paketus, kad nesuliptų. Vaisius ir daržoves rekomenduojama iš pradžių užšaldyti vienu sluoksniu, o paskui sudėti į sandarius maišelius.

6. Užšaldytų produktų galiojimas

Ant pakelio užrašykite datą – to reikia, kad nepražiūrėtumėte galiojimo laiko ir valgytumėte šviežius produktus. Užšaldytos daržovės būna vertingos maždaug metus, išskyrus žalias pupeles – jas reikia suvartoti per aštuonis mėnesius. Sviestą galia laikyti metus laiko, o pieną reikia išgerti per tris mėnesius. Vaisiai gali išbūti metus laiko, jei nebus pažeista pakuotė. Priešingu atveju, juos reikia suvalgyti per aštuonis mėnesius.

Kiaulieną, dešrą, jautieną ir dešrainius šaldymo kameroje galima laikyti apie 1–2 mėnesius. Termiškai apdorota mėsa po užšaldymo išlieka vertinga nuo 4 iki 12 mėnesių. Žalia paukštiena laikoma šaldymo kameroje 8–12 mėnesių, virta – pora mėnesių. Liesa žuvis gali būti šaldymo kameroje iki 6 mėnesių, riebesnė – tik tris mėnesius.

7. Ar galima pakartotinai užšaldyti?

Iki šiol ginčijamasi, ar galima pakartotinai užšaldyti atšildytus produktus. Mokslinių tyrimų duomenimis, pakartotinai užšaldyti galima, jei prieš tai produktai buvo tinkamai atitirpinti šaldytuve. Tačiau dauguma virtuvės meistrų ir dietologų mano, kad pakartotinai užšaldžius, genda maisto skonis, be to, atitirpinus, maiste atsiranda bakterijų, kurios antro užšaldymo metu nebesunyksta. Daugelis užšaldytų produktų suminkštėja, suprastėja jų išvaizda, o po antro užšaldymo vaizdas bus dar prastesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)